Това е по-скоро гледане на боб и гадаене, актуалния фейслифт и на 2те марки са от 2021, та няма човек, който да има дългосрочен (6-7 годишни преки впечатления) опит с моделите, особено за Мазда тук в Киа форума.
Моите лични впечатления от тези возила (карал съм и 2те на приятели, притежавам предното поколение Спортидж):
- Ако гониш комфорт, лукс, технологии - Спортидж
- Ако гониш динамика, по-прецизно управление и наслада от шофирането - CX-5
Колите са доста близки като сравнение и нещата финално опират до лични предпочитания.
Маздата определено е по-красива външно, но за мен има някои мн дразнещи неща в интериора и главно мултимедията - какво е това мини екранче дето тъч контрола му работи само на спрян автомобил - за мен е недопустимо през 2025. Чистият атмосферен ДВГ на Маздата го дават като много стабилен агрегат, който по презумпция би имал по-дълъг живот. При Киа-та е малък турбиниран ДВГ и както знаем след повечко КМ вероятността за проблеми в този сегмент e доста по-голям. Не разчитай, че мекия хибрид на Спортиджа ще ти е много икономичен, разликата с CX-5-ата би бил най-вероятно 1-2 л/100км. Нещата уж са по-различни с новия фейслифт на 5та генерация, който ще излиза в Европа по-късно тази година, но ще се разбере реално дали е така като имаме вече пряк досег с нея.
Относно пространство, при багажниците мисля бяха почти идентични, като Маздата имаше няколко литра повече, за сметка на мястото при задните седалки. Ако ще возиш големи хора или пораснали деца отзад, Спортиджа определено е по-комфортен.
ПС. Този 2.5 ДВГ на CX-5 не беше ли точно за Американския пазар? Доколкото помня в Европа, за да покрият по-агресивните норми за емисии вадеха 2.0 бензин и 2.2 дизел.
От
Wikipedia:
Europe
The second generation CX-5 made its European debut in May 2017. Two engine options were available at launch: a 2.0 Skyactiv-G petrol and a 2.2 Skyactiv-D diesel. The latter option was available with an all-wheel-drive option.
In November 2022, the 2.0 e-Skyactiv G petrol and 2.2 e-Skyactiv D engines equipped with Mazda's M Hybrid mild hybrid technology was made available for the CX-5 primarily for the European market