Автор Тема: Да ви разкажа за акумулатора да си знаете  (Прочетена 4285 пъти)

TATI

• Експерт
  • Публикации: 499
Мдааам. Днес ми звъни жената в 16:00 и ми вика, закъсах, изгасих колата и сега не може да запали. Тръгвам аз да ходя да видя какво става, ама междувременно я питам случайно дали не е на скорост (при автоматика, ако е на положение извън паркинг и неутрал, не мош и завъртиш стартера), не бе вика, нямам никакви светлини по таблото. Викам си айде за въжето. Пътьом се сещам, че преди седмица, както я чистих и си бях пуснал радиото и прас, тъмнина и пак нема никой. Дигам капака и гледам минусовата клема хлабава, та едвам стои на полюса. Стягам, пускам зарядното за 20 мин. и отново сме в играта. Почнах да си мисля кога е била за последно в сервиза (октомври 2009) и явно така си е карала до сега - иначе сме, не знам си колко години гаранция. А, и вчера ми звъннаха да ми напомнят, че трябва да отида на ТО 30к за около 350лв. Та отивам при колата днес и пак нема никой. А в неделя се прибра от Пловдив, все трябва да се е заредил от миналия път. Вадя уреда, 6 волта. Брях, къде ли отишли другите 8 волта ей така от нищото. Слагам пак зарядното и пак 20 мин. и пак палим. Слагам уреда да видя дали зарежда алтернатора, зарежда - в началото до 13,9, ама след 10 мин работа на повечко обороти стигна до 14,1, което си е и нормалното. Гасим и гледаме лека по лека спада до 12,6 - 12,7 - пак нормално. Меря за оттечки, няма. А тия пък акумулатори нямат даже и око да видиш зелено ли е черно ли е. Сядам си горе и почвам да мисля от какво изведнъж може да се скапе, та да остане почти на нула. Няма как да го проверя за мъртви клетки. А е срамота да замине само за три години. За сведение, Тойотата е на 5 години и е дизел и акумулатора й в момента е пушка. На старата Тойота го смених след 8 годишна употреба. Ама на 3 години, освен да са ми го сменили с някой дарак, нямам друго обяснение. Та се замислих дали ми трябва и гаранцията от 7 години, след като сервиза не е забелязал, че не са стегнали клемата. Първото й влизане в сервиз преди две години беше съпроводено пък с това, че не бяха включили единия заден стоп, габарит и мигач, след като го бяха сваляли. Та имайте си едно наум и вземете си провете клемите - това поне е работа за 10 сек, та да не се чудите ако ви свърши тока някъде по трасето.

« Последна редакция: Март 02, 2010, 10:03:34 pm от TATI »
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Seat Ibiza 2007, 1.2, manual

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
Re: Да ви разкажа за акумулатора да си знаете
« Отговор #1 -: Март 02, 2010, 10:30:32 pm »
Друго да си имате наум.
Датчика под предния капак и много калпав(за тези с допълнителните "скъпи" аларми) ,редовно да си го пръскате с WD40 или контактен шпрей.Рискувате да неразберете къде се губи тока за 1 нощ crazy
Клемите си ги мажете с грес :)
« Последна редакция: Март 02, 2010, 10:32:42 pm от Митето »

aris

• Spammer
  • Публикации: 817
  • Sportage 4 1.6 GTDI automatic
« Отговор #2 -: Март 02, 2010, 10:34:36 pm »
И да не забравяте лампите в купето да светят че следващия ден оставате без грам ток!  crazy

TATI

• Експерт
  • Публикации: 499
« Отговор #3 -: Март 02, 2010, 10:41:08 pm »
Тва ясно, ама странното е, че след като цял ден е карана и изведнъж нъц. Мен ме навежда все повече на мъртва / и клетки. Няма грам оттечка на ток от нищо (даже се зачудих и мерих на Тойотата, а там си имам от алармата), няма окислено, бе шантава работа. Ей това най го мразя, защото е най-трудно за откриване на проблема, ту го има, ту го няма. Сега ще купя един нов акумулатор, пък тоя ще гледам да го отворя някак да го видя къде ще изпищи.
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Seat Ibiza 2007, 1.2, manual

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #4 -: Март 02, 2010, 10:43:19 pm »
заминал е,щом недържи напрежение.Отписвай го.
На предишната ми колата,заради подобно нещо,осъмнах с отворени прозорци на 4-е врати crazy
Защитата се пуска с последния ток 8-)