Автор Тема: Питане към собствениците на Rio 2012  (Прочетена 41257 пъти)

Thor

• Разбирач ;)
  • Публикации: 146
Питане към собствениците на Rio 2012
« Отговор #45 -: Декември 04, 2012, 12:38:26 pm »
А климатик на студено не се пуска music

Мите, не е точно така. Климатика се ползва целогодишно, за да нямаш проблеми със системата като цяло.
В студената зимна сутрин най-лесния начин да "размразиш" колата е с включен климатик. Например вчера беше -20 и за 5-10 минути бях махнал  всичкия лед от стъклата. Без климатик същото упражнение би ми отнело поне половин час.

hrist

• Разбирач ;)
  • Публикации: 147
Re: Питане към собствениците на Rio 2012
« Отговор #46 -: Декември 04, 2012, 05:27:08 pm »
 - 20 ? Да не си на Арктика бе човек ? krivogled

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #47 -: Декември 04, 2012, 08:03:35 pm »
на -20 ,ще му му е бая зор да тръгне климатика.Ще тръгне,но какво става с него?

Thor

• Разбирач ;)
« Отговор #48 -: Декември 04, 2012, 09:23:57 pm »
- 20 ? Да не си на Арктика бе човек ? krivogled

:-) Близо  music

-20 или -30 климатроника си работи без грижа. Проверено! ok
Има 2-3 приниципа при ползването на климатик/климатроник:
- ползва се поне веднъж седмично,
- не се включва, когато двигателя работи да кажем с повече от 1500об/мин (аз предпочитам да го включвам, когато двигателя работи на празен ход),
- за да се избегнат плесените и миризмите в системата е добре да се изключва поне 5 минути преди да се загаси двигателя.
Това е music

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
  • Публикации: 933
« Отговор #49 -: Декември 04, 2012, 10:24:04 pm »
- не се включва, когато двигателя работи да кажем с повече от 1500об/мин (аз предпочитам да го включвам, когато двигателя работи на празен ход),

А тази мярка за какво е?

Thor

• Разбирач ;)
« Отговор #50 -: Декември 05, 2012, 12:56:22 am »

А тази мярка за какво е?

Да се предпази компресора на климатика/климатроника.
« Последна редакция: Декември 05, 2012, 01:51:59 am от Thor »

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
« Отговор #51 -: Декември 05, 2012, 09:37:26 am »
Да, това го разбрах, идеята ми беше да го обясниш по-подробно.

Иначе за другото съм съгласен.  ;D
« Последна редакция: Декември 05, 2012, 11:03:40 am от CoolMaN® »

jorko.b67

• Почетен член
  • Master of KIA
  • Публикации: 1870
« Отговор #52 -: Декември 05, 2012, 10:41:29 am »
Аз също съм на различно мнение от Митето , относно това дали климатика да работи при студено време или не.
Ако не ме лъже паметта - даже и в книжката го пише , че (цитирам по памет):
 - климатикът ТРЯБВА да се пуска да работи и през зимата (независимо дали има сняг или не) , от една страна за удобство на водача ( да не забърсва запотени стъкла) , а от друга страна за самия климатик - по-добре било периодично да се "разкърши" системата и всички газове/течности и т.н.
Лично аз ЗАДЪЛЖИТЕЛНО включвам климатика или парното ВИНАГИ СЛЕД като двигателят заработи и даже 5-6 секунди след това - по този начин не затормозявам акумулатора.
 - препоръчва се климатикът (и парното) да се изключват 3-5 минути преди да се приключи с карането на колата - целта е бацили и микроорганизми , които се струпват "на топло" да могат да се "продухат" и да намалеят и по този начин да не се "заселват" трайно по филтри , купе и т.н.

Thor

• Разбирач ;)
« Отговор #53 -: Декември 05, 2012, 04:09:32 pm »
Да, това го разбрах, идеята ми беше да го обясниш по-подробно.

Иначе за другото съм съгласен.  ;D

А-ха, разбрах!
За да не стане много претрупано направо ще копирам няколко извадки от подобна, ''климатична " тема във форума на Мерцедес (излиза сред първите резултати при тематично търсене с google :P)

"Компресорът - биват бутални и ротационни, като при колите най-често използвани са първите. Имате ролка, която се задвижва от пистовия ремък, електромагнитен съединител, всмукателна страна (дебелата тръба, която виждате да излиза от компресора) и нагнетателна страна (тънката тръба, която съответно виждате да излиза от него). Когато пуснете вашия климатик електромагнита придърпва съединителя и така движението на ролката се предава по ос до буталата на компресора. Точният процес на работа ще опиша малко по-долу след като спомена и останалите компоненти на системата."

"Работа на климатика
След като имаме вече заредена система пускаме нашия климатик. Натискаме копчето и... пресостатът отчита наличието на налягане и подава сигнал да се пусне компресора. Съединителят завърта оста и процесът започва. За да стигне фреонът до купето и да започне да отнема енергия трябва да го добутаме до там. Нагнетяването става по тънката тръба. Но при създаването на такова караме частиците да се сгъстяват, удрят се по-често една в друга и почват да отделят топлина. Тогава как става охлаждането? Тук идва ролята на кондензатор-радиатора. Минавайки през него перките го охлаждат до към 2 градуса и така преди да влезне в изпарителя на купето минава през ТРВ-то. Казахме, че при сгъстяване той се втечнява/кондензира движи се по тънката тръба. Стигайки ТРВ-то то променя сечението си, по-голямо от това на тънката тръба и така фреонът при липсата на съпротивление започва да се изпарява. Тук става охлаждането, той отнема енергията и се връща обратно, за да кондензира във външния радиатор, за да се върне охладен и да ни е прохладно. Това е най-просто обяснението на целия процес."

Накратко - колкото са по-ниски оборотите на двигателя, толкова по-слаб ще е "удара" върху компресора при стартиране на климатика и обратното - старт на климата при високи обороти на двигателя е гаранция за близък, скъп ремонт/смяна на компресор.

Лека! drink

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
« Отговор #54 -: Декември 05, 2012, 05:03:21 pm »
Не става ясно изобщо, защо не трябва да го пускаме при високи обороти. За какъв "удър" говориш?

Ето ти друга извадка от друг форум
Цитат
Компресорът се "включва" (т.е. муфата му зацепва) при всякакви обороти защото работата му не е свързана по никакъв начин с тях. Включва си и си изключва по налягане ако не е с "променлива геометрия". Или с други думи, ти си се возиш, той си щрака...
« Последна редакция: Декември 05, 2012, 05:53:38 pm от CoolMaN® »

Thor

• Разбирач ;)
« Отговор #55 -: Декември 05, 2012, 10:43:46 pm »
Компресорът се задвижва от двигателя посредством ремъка на коляновия вал, т.е. при ниски обороти натоварването е по-ниско и самия процес на стартиране на компресора е по-плавен. Избягва се така наречения ''хидравличен удар" (или поне така го наричат тези, които имат претенции да разбират от климатици).
Когато запалиш двигателя на колата сутрин обикновено първите няколко километра гледаш да не я форсираш, нали?! Същото е образно казано и положението при компресора.

Дано сега съм го обяснил по-ясно  drink

П.П. Всъщност при дизелите компресора едва ли е толкова натоварен, след като двигателя обикновено работи между 1500 и 2500 об/мин.

mmk

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 50
« Отговор #56 -: Декември 29, 2012, 03:59:11 pm »

Въпроси за алармата, монтирана на Rio от КМБ:

- има ли шоков датчик и ако има от къде се регулира чувствителността му?
- има ли valet - ключе/бутон за изключване на алармата или присъединяване на ново дистанционно?

Благодаря на знаещите.
RIO 1.2 LX, АГУ 2013г.

mitko_ml

• Разбирач ;)
  • Публикации: 166
« Отговор #57 -: Декември 29, 2012, 09:48:11 pm »

Въпроси за алармата, монтирана на Rio от КМБ:

- има ли шоков датчик и ако има от къде се регулира чувствителността му?
- има ли valet - ключе/бутон за изключване на алармата или присъединяване на ново дистанционно?

Благодаря на знаещите.

Cъдейки по моята отговора и на двата въпроса  е не >:( >:( Ако можеш избегни монтирането на аларма от КМБ поне това е моето мнение  :) :)

kiario2012

• Експерт
  • Публикации: 515
  • KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L
« Отговор #58 -: Декември 29, 2012, 10:46:14 pm »
КМБ  - Киа Моторс БГ ли е ?
KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L

KIA CEED 1.4 T-GDI 140hp DCT-7 EX

Стефан

mitko_ml

• Разбирач ;)