Добре Дошли във Форума
Преди седмица получих и аз дългоочакваното обаждане! 13 и половина месеца след като поръчах зелен хибрид GT-Line AWD. По постовете от английските и други форуми изглежда, че от завода най-накрая са избутали поръчаните около началото на април 2022г. хибриди. Дано и останалите ужасно забавени клиенти да бъдат зарадвани скоро! Ще пиша когато получа автомобила за инфо колко за време пристига.
Тия са скандални .. един чака 13 месеца, друг чака месец за един и същи автомобил.
Аз почетох малко за това как се произвеждат автомобили като цяло и те явно като съберат достатъчен брой подобни поръчки (като цвят, двигатели и кой знае какви други критерии) ги правят заедно на партиди за оптимизация на производството. Явно сега са им дошли и хибридни компоненти защото са се засилили с хибридите.
Цитат на: uktcmtt в Май 23, 2023, 10:38:10 amАз почетох малко за това как се произвеждат автомобили като цяло и те явно като съберат достатъчен брой подобни поръчки (като цвят, двигатели и кой знае какви други критерии) ги правят заедно на партиди за оптимизация на производството. Явно сега са им дошли и хибридни компоненти защото са се засилили с хибридите.Има известна логика в това нещо, но е добре да комуникират към потенциалните купувачи този метод на работа. Гледайки представителната извадка в споделения файл с поръчки, то конфигурация като моята няма и в такъв случай явно не трябва да очаквам скоро да се съберат достатъчен брой подобни поръчки, а аз разчитах на това, че автомобилът е максимално опростен откъм задвижване, трансмисия, хибридна технология и т.н.
С всичко съм съгласен. Съгласен съм, че е нормално да чакаш 6 месеца за кола в днешно време, но когато поръчваш и дилърът ти каже: "поръчани са от нас Х подобни коли, които влизат в производство след 2 седмици и до 1,5 месеца колата ще е при теб", а след 1,5 месеца ти каже "ние никога не виждаме срокове за производство, нещо си се объркал, това не съм ти го казал аз" - тогава не е приятно, защото ми трябваше кола от 1-ви май. Тук говорим за служебни цели, не толкова за лични предпочитания и предвид, че имаше налични Кашкайчета с прилично оборудване, нещата съвсем се изкривиха.Не съм поръчвал много автомобили, но от познати знам, че по дилърствата ти казват прогнозна седмица и при промяна те ъпдейтват. Тук чакаш от умрял писмо. Хубаво, че им расте пазарния дял на Киа, хубаво, че се развиват, но в 21 век да няма информация кога ще се произведе нещо сравнително базово от каталога им е неразбираемо.
Цитат на: uktcmtt в Май 23, 2023, 10:38:10 amАз почетох малко за това как се произвеждат автомобили като цяло и те явно като съберат достатъчен брой подобни поръчки (като цвят, двигатели и кой знае какви други критерии) ги правят заедно на партиди за оптимизация на производството. Явно сега са им дошли и хибридни компоненти защото са се засилили с хибридите.Не е така. Бил съм в завода на Тойота, на главният конвейер могат да се сглобяват коли от различни модели и цветове едновременно. Така е и във всички други фирми. Ако нямат от детайли за един модел, произвеждат друг. Никой не събира на склад части да чакат.До колкото знам, заводът в Жилина работи на пълен капацитет. Друг е въпросът, че поръчките са много и не успяват. И според мен, вината за това е на дилърите, които ако не сключат сделка остават на основна заплата. А така, като те излъжат да подпишеш (че и капаро да внесеш) на практика те връзват за едни 6-8 месеца.
Благодаря за уточнението чел съм повече "dealer talk" в интернет най-вероятно. Значи си обяснявам чакането единствено с липсата на разни компоненти за HEV и PHEV, ама това пък не обяснява защо sonnyer за по-базов модел без хибридни компоненти пак чака толкова много. tougi, знаеш ли повече подровбости от първа ръка за производствения процес, които могат да обяснят тези разлики в чакането между една и друга поръчка?