Автор Тема: Проблем със Соренто 2.5CRDi 140ps  (Прочетена 9969 пъти)

KBogdanov1

• Новак
  • *
  • Публикации: 1
Проблем със Соренто 2.5CRDi 140ps
« -: Юли 08, 2022, 03:35:10 pm »
Здравейте, колеги!

Извинявам се ако подобна тема е отваряна и дискутирана, проверих, но не намерих (или поне не със същите детайли).

Накратко какво се случи. Купих Соренто 2.5CRDi 140к.с. преди около месец и съответно колата беше обслужена - масла, филтри, пистов ремъл с ролки и един маркуч на интеркулера, тъй като беше пукнат и омаслен. Преди да се обслужи колата бял покарал около 50-60км като нямаше никакви индикации за проблем, но след гореспоменатото обслужване започна да се чува едно съвсем леко чукане от към веригата (или клапаните, не съм сигурен) веднага след като бях взел колата от майстора (тогава не обърнах толкова внимание). Покарах около 75-100км и чукането се засили като освен това забелязах, че е текло малко масло в задната част на двигателя, както и отстрани (пасажерската страна отдолу). Тъй като бях на път реших до опитам да се прибера, като с това чукане съм карал около 35км докато не светна червена лампа на маслото - съответно веднага загасих двигателя и с пътна помощ закарах колата до майстора. След като отворихме картера видяхме, че картера е пълен с метални стружки след оцеждането, но пък масло имаше (около 8л), което ме навежда на мисълта, че лапмата е светнала заради компресия, а не защото такова няма. След отваряне на мотора (не съм ходил до сервиза все още, за да видя) майстора ми каза, че има проблем с основни лагери и съответно блока не става за нищо - съвета му е да се търси нов мотор (периферията е ОК). Даде ми вариант на мотор с цена около 1300лв като след всички други неща, които трябва да се направят по колата (вериги, масла, труд и т.н) цената за ремонт отива на 3000лв.

Моля дайте съвет какво да правя - може ли да се направи нещо по моя мотор или трябва да си търся друг?
« Последна редакция: Юли 08, 2022, 03:45:53 pm от KBogdanov1 »

hristian37

• Разбирач ;)
  • Публикации: 173
  • Гр. София, кара Sorento 2006, 2.5 CRDI, AT
Re: Проблем със Соренто 2.5CRDi 140ps
« Отговор #1 -: Юли 10, 2022, 10:22:06 pm »
Колега липсата на компресия и налягането на маслото са две различни неща и от липса на компресия, двигател не блокира.
Проблемът на този двигател е лошото мазане на десния балансиращ вал, откъдето пада налягането на маслото.
Говори с майстора си да мери коляновия вал, дали влиза в размерите за шлайфане, ремонтни лагери има,
След което да замери цилиндрите с микрометър. Както и да види зания лагер на десния балансиращ вал.
Блока също може да се шлайфа. Цената при всички случаи ще мине 3000 лв. С двигател втора ръка, рискуваш да стане същото, освен ако не се отвори и ревизира преди това, но това също са пари.
Поздрави и ако те притеснява цената, всеки двигател е горе долу толкова, но имай предвид, че преди да дойде при тебе, колата е минала 300 000 + км.
Кара Киа Соренто 2006, дизел