Автор Тема: HEV - подаване на ток на друга кола  (Прочетена 9325 пъти)

tougi

• Разбирач ;)
  • Публикации: 178
  • Sportage 2022 1.6 T-GDI HEV 4WD Aut
HEV - подаване на ток на друга кола
« -: Август 31, 2023, 09:02:22 pm »
Без ангажименти за достоверност! На някой може да бу бъде полезно:

Днес ходих на технически преглед и зададох въпрос на приемчика: Може ли хибрид (HEV, без допълнителен акумулатор) да даде ток на друга кола?

След консултация по телефона с някой знаещ, вердиктът беше: може, но при изключена кола. Предполагам, същото е валидно и за PHEV.

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 855
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
Re: HEV - подаване на ток на друга кола
« Отговор #1 -: Август 31, 2023, 10:38:21 pm »
Е, за какво го пишете, след като няма достоверност? :) Aз не давам ток! Знам за случай, в който изтряскаха  цялата електроника на подаваща.Не съм дал толкова пари за кола, че да я прецакам. Ако искаш толкова да дадеш ток, се прави с отделен акумулатор, или откачаш клемите на твоя.
« Последна редакция: Август 31, 2023, 10:40:30 pm от justalittlesign »

tougi

• Разбирач ;)
« Отговор #2 -: Август 31, 2023, 11:18:50 pm »
Е какви ангажименти за достоверност да поема? Това е което ми казаха специалистите в оторизираният сервиз на КИА.
Ако ми се наложи да го направя, ще пиша за резултата :)

Освен това, нали в MHEV има отделен акумулатор за 12 волта? Т.е. за тях това не важи.

В HEV/PHEV 12 волтовото захранване  е част от литиевата батерия, затова там е по-особено.

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 855
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
« Отговор #3 -: Септември 01, 2023, 07:53:03 am »
Шурето кара  Mazda CX30 МHEV и смени акумулатор, когато колата беше на година и половина. В Мазда му казали, че при  тези хибриди толкова издържа. Предполагам, че и при нас няма да е кой знае колко по-различно. Падне ли акумулаторът, директно отивам да си купя нов или викам пътна помощ

tougi

• Разбирач ;)
« Отговор #4 -: Септември 01, 2023, 09:39:10 am »
Колко амперчаса е акумулаторът на MHEV?

blagovest_georgiev

• Новак
  • *
  • Публикации: 6
« Отговор #5 -: Септември 01, 2023, 02:20:57 pm »
Аз ще ви споделя нещо по темата, началото на април взех от Киа София, Sportage от шоурума, понеже не ми се чакаше повече за моята. Колата е дизел и като я взех я покарах, направих за 1м към 1500км и старт/стопа не работеше, заредих си акумулатора в гаража и тръгна. Да, обаче след 1 ден пак избяга старт/стопа, ходих до Киа, естествено казаха, че трябва да го заредят, оставих колата, на другия ден казаха, че била на 48% батерия и за това, сега всичко било точно. След 1 ден същата работа, няма старт/стоп…свети си естествено Warning в приложението. Пак отивам до Киа и те пак тръгват с това, че ще видят, ще замерят и заредят…аз им казах, че очевидно няма да го бъде този акумулатор и да го сменят. Мериха, правиха и го смениха в крайна сметка. Аз им казах, че от тези 3-4 месеца в шоурума е падал 100 пъти и е зареждан и съсипан и така. Акумулатор на дизела е 68 ампера, което на мен ми се струва смешно, като на бензиновите ми коли съм карал с AGM серии с такъв ампераж, но това дават. Според мен докато изтече гаранцията ще се сменя още няколко пъти. :)

tougi

• Разбирач ;)
« Отговор #6 -: Септември 01, 2023, 08:47:11 pm »
Аз ще ви споделя нещо по темата...
 Акумулатор на дизела е 68 ампера

По-горе става въпрос за хибрид HEV/PHEV, те нямат акумулатор :)

m00natic

• Новак
  • *
  • Публикации: 9
« Отговор #7 -: Септември 06, 2023, 03:36:11 pm »
Всъщност PHEV си има отделна стандартна 12в батерия под багажника, не е част от литиевата.

blagovest_georgiev

• Новак
  • *
  • Публикации: 6
« Отговор #8 -: Септември 08, 2023, 11:34:52 am »
Аз ще ви споделя нещо по темата...
 Акумулатор на дизела е 68 ампера

По-горе става въпрос за хибрид HEV/PHEV, те нямат акумулатор :)

Казвам генерално по темата акумулатора в Sportage-а, така и така сте я подхванали, за PHEV и всички останали без HEV, може да имат същите проблеми, които аз имах, просто споделям информация ;)