Автор Тема: Светлина задна, камера и парктроник  (Прочетена 11459 пъти)

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 370
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
Re: Светлина задна, камера и парктроник
« Отговор #30 -: Декември 20, 2023, 01:48:59 pm »
https://www.ksportagegl.com/relay_box_passenger_compartment_description_and_operation-1511.html
Във второто мнение видях, че гледате този линк. Недейте да го гледате, защото това е за Sportage QL, което е 4-то поколение Sportage.
Колата на колегата е 3-то поколение Sportage или в документацията е означено като Sportage SL.

Ето на този линк:
https://www.kispmanual.com/instrument_cluster_components_and_components_location-1071.html
Има схема на таблото на Sportage 3. Всички пинове са обяснени и става ясно, че до таблото отиват две CAN шини - C-CAN и B-CAN.
Освен това, от таблото има изходи:
AT P shift output
AT R shift output
AT N shift output
AT D shift output
които най-вероятно се грижат за индикатора до скоростния лост, но може и други неща да управляват.

На този линк към края:
https://www.kispmanual.com/instrument_cluster_schematic_diagrams-1072.html
е обяснен потокът на пакетите информация по кан шините.
От компютъра на скоростната кутия през C-CAN шината идват пакети в таблото и после през B-CAN шината тези пакети се разпространяват до модулите, като с това се занимава точно таблото.

Изобщо таблото (клъстера) играе ключова роля в синхринизирането на работата на модулите свързани с текущото положение на лоста за скоротите.
Просто не виждам как ще проработи тази система с табло от кола с ръчни скорости.

Колега линка във второто мнение съм го качил  че да си обясним какво животно  е това IPS не за друго,  всички  останали схеми са за модел SL  и да   както   казваш и ти че в таблото се прави връзката между C-CAN и B -CAN и да управлението на  индикацията на лоста идва от таблото, bcm и сензорите за паркиране вързани към него също комуникират с таблото по B-CaN .  Но напрежения 0v и 5v означава че има проблем при комуникацията между модулите.  Пак стигаме  до самото табло  но как да му кажа куписи си ново табло с оригиналният фабричен номер и пробвай  а ако не се окаже таблото ще трябва да отваря магазин за табла и ще ме псува много :)
« Последна редакция: Декември 20, 2023, 02:19:50 pm от Бат Герги »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #31 -: Декември 20, 2023, 02:40:18 pm »
Гледам пак снимката на колата на колегата и виждам, че има климатроник (не климатик), има мултимедия с навигация (не обикновеното аудио). Изобщо все неща, които са свързани на B-CAN шината, обаче таблото му е от най-обикновените (с малкия борд компютър) и си правя заключението, че това табло е от кола, която въобще може да не е имала B-CAN шина (най-вероятно кола с климатик и обикновено аудио), защото не е имало какво да се свъже на нея. Съответно тези 0 и 5 волта най-вероятно се поддържат от самото табло, защото то просто няма софтуера в него за B-CAN шината и въобще не е за тази кола. И цял месец да ги мерите тези напрежения, не знам как ще се реши проблемът по този начин. Ако колегата случайно си пази старото развалено табло да пробва с него и да види дали ще се оправят сигналите към камерата, парктроника и лоста за скоростите.

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 370
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #32 -: Декември 20, 2023, 04:21:07 pm »
Гледам пак снимката на колата на колегата и виждам, че има климатроник (не климатик), има мултимедия с навигация (не обикновеното аудио). Изобщо все неща, които са свързани на B-CAN шината, обаче таблото му е от най-обикновените (с малкия борд компютър) и си правя заключението, че това табло е от кола, която въобще може да не е имала B-CAN шина (най-вероятно кола с климатик и обикновено аудио), защото не е имало какво да се свъже на нея. Съответно тези 0 и 5 волта най-вероятно се поддържат от самото табло, защото то просто няма софтуера в него за B-CAN шината и въобще не е за тази кола. И цял месец да ги мерите тези напрежения, не знам как ще се реши проблемът по този начин. Ако колегата случайно си пази старото развалено табло да пробва с него и да види дали ще се оправят сигналите към камерата, парктроника и лоста за скоростите.
Cхемите които имам неговият модел sportage  е някакъв модел  не знам за кой пазар е това  но 2011-2012  с тия екстри се  води SLE, другият е  SL пак от 2011-2012 но няма навигация   за климатроник не съм гледал но и на двата модела B Can е на същите пинове  но таблата са различни  и имат разминавания в някой от другите пинове така че може и от това да е и да си търси точният модел за него да възстанови колата както си е от фабриката  по горе съм му дал линк да си намери таблото с фабричният номер пък ако не се оправи ще гледаме пак  :-* но поне обсъдихме доста неща който може би ще помогнат на някой за подобен проблем .
« Последна редакция: Декември 20, 2023, 05:06:31 pm от Бат Герги »