Автор Тема: Информация относно Sportage III  (Прочетена 14889 пъти)

g.todorov.g

• Новак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Информация относно Sportage III
« Отговор #15 -: Април 18, 2024, 08:03:07 pm »
Нещо бъркаш, когато вдигаш цолажа трябва да намалиш височината на гумата за да се придържаш близо до оригиналния диаметър гума джанта. Моята е 225  60  17  и без да искам за зимните обърках размера е си поръчах 225  65  17 , монтирах ги без проблем хем за зимата стана по висока и се изравни скоростта точно с  GPS скорост . Не знам дали знаете но всички автомобили показват с 5-6 км по малко от реалната с по високите гуми стана 1-1.

Е ти дефакто си я вдигнал с много малко , дори няма и да се забележи толкова, мен мисълта ми беше , че има някой Спортидж ми се струва по надигнат от други и дали това е заради по-висока гума сложена на Спортиджа или просто на някой им са заминали пружините отзад  :).. аз искам да я надигна с още 2 см нагоре и това може би ще стане ако сложа 255/70/18 или да е над 60 % височина , защото моите са 235/55/18

gore

• Разбирач ;)
  • Публикации: 157
  • Караше: 2014 Kia Carens RP Style, 1.7 CRDi, 136hp
« Отговор #16 -: Април 18, 2024, 08:59:44 pm »
Моята е 225  60  17  и без да искам за зимните обърках размера е си поръчах 225  65  17 , монтирах ги без проблем хем за зимата стана по висока и се изравни скоростта точно с  GPS скорост .

Може ли да се мине технически преглед, с различни от указаните от производителя параметри на гумите?

g.todorov.g

• Новак
  • *
« Отговор #17 -: Април 18, 2024, 09:08:17 pm »
Моята е 225  60  17  и без да искам за зимните обърках размера е си поръчах 225  65  17 , монтирах ги без проблем хем за зимата стана по висока и се изравни скоростта точно с  GPS скорост .

Може ли да се мине технически преглед, с различни от указаните от производителя параметри на гумите?
Може , аз съм имал Тойота Рак 4 и бях и сложил доста високи гуми и нямах проблем с това

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 258
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
« Отговор #18 -: Април 19, 2024, 10:12:54 am »

Ми не съм имал проблем защото минавам октомври и още не съм сложил зимните но и летните гуми никои никога за 35г шофьорлък никога ни ми е гледал гумите на преглед за размер. Относно питащия за размера ми то от 60  до 65 таман 2см е по висока гумата

g.todorov.g

• Новак
  • *
« Отговор #19 -: Януари 01, 2025, 09:04:15 pm »
Автомат:
https://www.korparts.bg/universalni-produkti/transm-i-hidr-maslo/maslo-transmisionno-atf-sp-iv-fluid-6a-t-1l-30-6.html

Ъглов редуктор и заден диф:
https://www.korparts.bg/universalni-produkti/transm-i-hidr-maslo/maslo-transmisionno-mtf-75w-90-gl5-1l-30-3.html

Колега, да попитам втория линк , който си пратил, това е маслото за диференциала нали така ? това Ъглов редуктор не ми говори нищо

Благодаря !

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1400
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #20 -: Януари 02, 2025, 12:16:37 pm »
Отпред при скоростите има една малка кутия захваната с болтове към скоростите (все едно към предния диференциал) и тя предава въртенето на 90 градуса към кардана по дължината на колата. Това е ъглов редуктор и той също си има масло. В този редуктор и задния диференциал маслото е едно и също и е това, което съм написал.

Ето филмче, което показва смяната точно на тези две масла:
https://www.youtube.com/watch?v=UyaJqAd3KlY

g.todorov.g

• Новак
  • *
« Отговор #21 -: Януари 02, 2025, 02:43:14 pm »
 Благодаря за отговора , тоест тия 2те неща им се сменя маслото с това ,което е пратено по нагоре ? нищо друго? ;D

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #22 -: Януари 03, 2025, 02:26:59 pm »
Ъгловият редуктор и задния диференциал са пригодени за смяна на маслото им - имат пробки за източване и отвор за наливане.
Двигателят и скоростите също имат пробки за източване и места за наливане.

Обаче има и още едно нещо - един съединител (водят го haldex), който е монтиран на задния диференциал и той точно зацепва 4х4-то.
Това също е една малка кутия, но се намира отзад и е захваната за задния диференциал и в нея влиза наглъжния кардан.
Тя се води "необслужваема". Има мисля отвор само за наливане, няма отвор за източване. За да източиш маслото там може да се демонтира едно моторче, което е хванато на нея.
Маслото вътре е доста специфично и после се налива като се мери тежестта на цялата кутия.
Разбирай сваля се, източва се, мери се празна и после се налива докато е на кантара и при достигане на определна тежест се спира.
Доста е проблемно и ако нямаш проблеми с 4х4 по-добре не се занимавай.

Ето филмче за справка:
https://youtu.be/ABrU8gHnQq0

Маслото за този халдекс трябва да покрива тази спецификация - TF 0870
(повече информация във филмчето)
« Последна редакция: Януари 03, 2025, 02:30:34 pm от rmk »

nikolas

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 64
  • Kia Sportage , 2.0, CRDI, 184hp, AWD
« Отговор #23 -: Март 05, 2025, 03:01:38 pm »
Здравейте, ще пиша тук, за да не отварям нова тема. Скоро ми предстои обслужване на Kia-та, и това са нещата, които успях да намеря в нета и във форума за маслата и литрите.

1. Автоматична скоростна кутия (A6LF2):
        ATF SP-IV Fluid 6A/T (OEM номер: 0450000115)
        Motul ATF VI
        Diamond ATF SP-III
        SK ATF SP-III 🔹 Обем: 7,8 литра

2. Раздатъчна кутия:
        Motul Gear 300 75W-90
        API Service GL-5 (SAE 80W-90) (пример: Shell Spirax AX) 🔹 Обем: 0,8 литра

3. Заден диференциал:
        Motul Gear 300 75W-90
        API Service GL-5 (SAE 80W-90) (пример: Shell Spirax AX) 🔹 Обем: 0,75 литра

4. Електронно управляван съединител (Haldex подобен съединител):
        TF 0870 масло (специално за електронно управлявани съединители и трансферни кутии) 🔹 Обем: Точният обем не е фиксиран – измерва се по тегло при наливане

За точка 4 това, което разбрах от вас, е, че може и да не се прави обслужване на съединителя, ако не е наложително. Сложил съм MOTUL продукти, защото ползвам тях за двигателя и съм доволен. Ако някой има наблюдения специално за MOTUL при тези компоненти, ще съм благодарен за мнението му. Ако съм сгрешил някъде моля за корекция.

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #24 -: Март 05, 2025, 03:14:09 pm »
Да, халдекса ако си работи и няма течове по-добре не се занимавай с него.
Мотул си е добре като марка.

nikolas

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #25 -: Март 05, 2025, 05:15:33 pm »
Да, халдекса ако си работи и няма течове по-добре не се занимавай с него.
Мотул си е добре като марка.

Благодаря! Това ли са правилните литри?

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #26 -: Март 06, 2025, 12:02:36 pm »
Скоростите наистина събират около 8 литра (ако са напълно сухи).
Ако само ще обновяваш (източване на картера и доливане) няма да ти трябват повече от 4.5 литра.

nikolas

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #27 -: Март 06, 2025, 01:27:03 pm »
Тук излиза и въпроса дали да сменя изцяло(8л) или  наполовина. Някъде бях чул/прочел, че ако се точи изцяло не било препоръчително(всичката мръсотия  оставала по дъното или нещо подобно и може да влоши работата на кутията) и се пропоръчва смяна на маслото на 2 пъти след известен период?! Нямам информация последно кога е правена смяна на маслото и дали въобще е правена такава.
« Последна редакция: Март 06, 2025, 01:38:19 pm от nikolas »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #28 -: Март 06, 2025, 06:57:38 pm »
То цялото с източване няма как да стане. Източването е само от картера и там са около 4 - 4.5 литра. Другото е в хидрото и не можеш да го източиш, освен ако не разглобиш кутията.
Има вариант да разкачиш един от маркучите към масления охладител и от там на запален двигател да наливате, а изтичащото да го събирате в някаква бака и така да прекарате примерно 10 литра за да е сигурно, че всичко е подменено, но не знам кой майстор ще му се занимава.