Автор Тема: Покупка на ново Соренто  (Прочетена 11926 пъти)

lex_luthor

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
Покупка на ново Соренто
« -: Август 29, 2025, 09:08:34 am »
Здравейтe колеги, както се вижда нов съм в форума и от доста време се заглеждам по Кия Соренто.
До сега не съм карал Кия, но много ми харесва новата 2025 година. Какво ви е мнението за двигателя 2.5 бензин хибрида.
Като подръжка как са, разход градско и извън какъв би ми дал?

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 836
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
Re: Покупка на ново Соренто
« Отговор #1 -: Август 29, 2025, 10:32:01 pm »
Няма 2.5 двигател в Европа
Аз много се замислям, да върна Спортажа и да взема някое Соренто от лизинг, ама 1,6 двигател, пък купето е по-голямо, дали няма да кашля по баирите
« Последна редакция: Август 29, 2025, 10:34:46 pm от justalittlesign »

lex_luthor

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Септември 01, 2025, 11:03:54 am »
Моя е грешката 2.2 е двигателя и като гледам дизел

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #3 -: Септември 03, 2025, 09:41:08 am »
Привет колега,
Аз карам 2.2 дизел но от третото поколение(2017). Разход градско м/у 10 и 12. Извънградско 6-7, магистрала 8-8,5. Стоп-старт ми е като безусловен рефлекс и го гася веднага щом запаля двигателя :)
Тук трябва да уточня, че моята е с хидротрансформатор скоростна кутия, а новата е с двоен съединител. Предполагам, ще падне малко разходът от това, но не бих очаквал да е нещо повече от 5-10%.
Автомобилът е комфортен, двигателят е адекватен за купето(поне за моите представи).
Ако нещо по-конкретно те интересува, пиши :)

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 836
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
« Отговор #4 -: Септември 06, 2025, 07:56:34 pm »
Привет колега,
Аз карам 2.2 дизел но от третото поколение(2017). Разход градско м/у 10 и 12. Извънградско 6-7, магистрала 8-8,5. Стоп-старт ми е като безусловен рефлекс и го гася веднага щом запаля двигателя :)
Тук трябва да уточня, че моята е с хидротрансформатор скоростна кутия, а новата е с двоен съединител. Предполагам, ще падне малко разходът от това, но не бих очаквал да е нещо повече от 5-10%.
Автомобилът е комфортен, двигателят е адекватен за купето(поне за моите представи).
Новите двигатели нямат нищо общо с вашия. Особено хибридните

Mitko8

• Новак
  • *
  • Публикации: 11
« Отговор #5 -: Септември 07, 2025, 11:52:09 am »
И аз много заглеждам този автомобил. Първо се бях хвърлил на Sportage, чаках фейслифта, докато не видях багажника - идва ми малък.
И се преориентирах към Sorento, но се чудя дали дали да е 1.6 хибрид или 2.2 дизел.
От една страна 8 степенната кутия при дизела е страхотна и здрава. При 1.6 хибрида е 6 степенна също е добра, но не колкото 8 степенната.
При дизела ме притесняват 2 неща:
Първото е егр и дпф. Сега карам Октавия 2 и имах малко ядове.  Верно, че е на 355 хил. км. но все пак сякаш не ми се занимава повече с дпф и егр.
Другото е за тези рестрикции, които малко по малко вкарват срещу дизела - ако ще давам 120 хил. за кола, това ще е да се кара дълго. Да не е след 10 години и да ми кажат "ХВЪРЛЯЙ Я"

Иначе звънях до КИА да ги питам за тестов автомобил дали продават. При другите марки, тестовия като направи 6 месеца и го продават, но при КИА няма такова нещо - държат си го.
Питах и за цени и промоции - отстъпват около 8 хил. от цената. За Limited версията, 1.6 хибрид + цвят идва 125800, а я дават за 117600
В Хюндай свалят 10, а Мазда на налични автомобили 15 и 20 хил. за СХ80 и СХ60
« Последна редакция: Септември 07, 2025, 12:01:09 pm от Mitko8 »

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #6 -: Септември 07, 2025, 07:05:25 pm »
Привет колега,
Новите двигатели нямат нищо общо с вашия. Особено хибридните
Колегата беше писал последно за дизела, затова споредлих впечатление.
2.2 двигателят си е същият с малки изменения свързани по-скоро с екологичните изисквания. При мен е моследното "издание" без ad blue, а при фейслифта е с.
на четвърто поколение си в същият мотор. Малко са променени настройките, но Кия не са разработвали нов дизелов мотор последните повече от 5 години.

П.С. Има наистина промени, но според не са революционни:
https://www.perplexity.ai/search/ima-li-promiana-na-dizeloviia-1e0oJJiXQLq4VCIXb4jwgA
« Последна редакция: Септември 07, 2025, 07:15:46 pm от vess »

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #7 -: Септември 07, 2025, 07:12:59 pm »
И аз много заглеждам този автомобил. Първо се бях хвърлил на Sportage, чаках фейслифта, докато не видях багажника - идва ми малък.
И се преориентирах към Sorento, но се чудя дали дали да е 1.6 хибрид или 2.2 дизел.
От една страна 8 степенната кутия при дизела е страхотна и здрава. При 1.6 хибрида е 6 степенна също е добра, но не колкото 8 степенната.
При дизела ме притесняват 2 неща:
Първото е егр и дпф. Сега карам Октавия 2 и имах малко ядове.  Верно, че е на 355 хил. км. но все пак сякаш не ми се занимава повече с дпф и егр.
Другото е за тези рестрикции, които малко по малко вкарват срещу дизела - ако ще давам 120 хил. за кола, това ще е да се кара дълго. Да не е след 10 години и да ми кажат "ХВЪРЛЯЙ Я"

Иначе звънях до КИА да ги питам за тестов автомобил дали продават. При другите марки, тестовия като направи 6 месеца и го продават, но при КИА няма такова нещо - държат си го.
Питах и за цени и промоции - отстъпват около 8 хил. от цената. За Limited версията, 1.6 хибрид + цвят идва 125800, а я дават за 117600
В Хюндай свалят 10, а Мазда на налични автомобили 15 и 20 хил. за СХ80 и СХ60
Специално за кутиите според мен 6-степенната е по-здравата. 8-степенната е с два съединителя, говорих си и с приемчиците в Кия и те признават, че са иали проблеми със съединители, като ако автомобилът е на малко км го пишат гаранционно, но ако е например на 30-40 К вече се води "износване" и се плаща от клиента.
Аз преди д акупя моята бях разпитвал през приятел. който има колега в сервиза на Кия и той му беше споделил, че "не цапа ЕГР". Разбира се винаги има шанс човек да изтегли късата клечка...
Специално забраните, не мисля, че стандартът в ЕС е толкова висок в момента, че да забранят дори и в Германия коли на 10 г да се движат в градовете. И за това разбира се гаранции няма, но като съм шофирал в Германия и Австрия има доста нови дизелови автомобили, които не вярвам, че някой ще забрани току-така за 10 г. В БГ пък съвсем.

Mitko8

• Новак
  • *
« Отговор #8 -: Септември 08, 2025, 06:38:36 pm »
Да, за дизелите си прав и аз не вярвам да ги забранят особено в булгаристан, но пък примерно ако ще се ходи някъде на екскурзия, да не е на входа до табелата да ме спрат и да кажа "обръщай"

А за кутиите, проблемни са тези със сух съединител. Те прегряват особено градско и тях на 30-40 хил. гаранционни автомобили ги сменят. И за това четох доста. Тази с мокрия съединител уж я дават добра и надеждна. Даже до колкото съм чел, я дават по-надеждна от 6 степенната за по палачорско каране. Нея я вграждат в бензиновите модели, произведени за запада, които има X-Line и X-pro, които ги дават за офроуд

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #9 -: Септември 09, 2025, 11:24:26 am »
Да, за дизелите си прав и аз не вярвам да ги забранят особено в булгаристан, но пък примерно ако ще се ходи някъде на екскурзия, да не е на входа до табелата да ме спрат и да кажа "обръщай"

А за кутиите, проблемни са тези със сух съединител. Те прегряват особено градско и тях на 30-40 хил. гаранционни автомобили ги сменят. И за това четох доста. Тази с мокрия съединител уж я дават добра и надеждна. Даже до колкото съм чел, я дават по-надеждна от 6 степенната за по палачорско каране. Нея я вграждат в бензиновите модели, произведени за запада, които има X-Line и X-pro, които ги дават за офроуд

Сериозен избор си е това, предвид сумата за новия автомобил и целта(поне моята би била), автомобилът да се използва поне 8-10 г.
Аз също го мислих преди година, бях се настроил, че с дизела е свършено, но пътувахме до Мюнхен и видях, колко много нови автомобили дизел имаше по паркингите и в Германия и в Австрия. Сега ако не се "изложи" нещо колата, съм решил да изчакам още една или две години преди да реша с какво да я сменя.
Ще съм благодарен да споделиш какво си решил и дали си доволен. Успех  ;D

lex_luthor

• Новак
  • *
« Отговор #10 -: Септември 11, 2025, 11:32:19 am »
Привет колега,

Този разход ми е малко в повече сега карам Пежо 5008 2022 година дизел и ми гори не повече от 8 градско и 5-6 по магистрала като си спазвам всички ограничения. Не съм състезател имам малко дете и не търся бърза кола.
1.6 хибрида каквъв ще му е разхода имате ли представа?

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #11 -: Септември 11, 2025, 03:08:44 pm »
Привет колега,

Този разход ми е малко в повече сега карам Пежо 5008 2022 година дизел и ми гори не повече от 8 градско и 5-6 по магистрала като си спазвам всички ограничения. Не съм състезател имам малко дете и не търся бърза кола.
1.6 хибрида каквъв ще му е разхода имате ли представа?
Баджанакът кипи хибрида(не плъг ин). На градско е доста по-нисък от моя, но на магистрала със 140 км/час е същия като моя, да не дойде и малко отгоре.
Иначе за Пежото съм сигурен, че е по-нисък раходът. Но там и килограмите са по-малко и задвижване е друго и скоростната кутия е друга.
На хибрида е класическия автомат, 6 степени, а не е 8 ст двоен съединител(като при текущия дизел).
Аз също не карам като състезател, но на магистрала и първокласен път карам с ограничението, стига да позволява пътя де. Ако карам с 100-120 разходът осезаемо пада, но нещо не мога да си наложа да карам по-бавно до сега  :)
« Последна редакция: Септември 11, 2025, 03:15:58 pm от vess »

Mitko8

• Новак
  • *
« Отговор #12 -: Септември 21, 2025, 08:44:17 am »
Аз взех тази седмица в началото Соренто 2021г.,  2.2 дизел с 8 степенна DCT кутия.  Доста приятно съм изненадан от разхода като се има предвид, че доста се разглезих с разхода на Шкодата - тя ми харчи между 4,8 като съм с жената и 6 като съм самичък.
Киа-та като се прибирах към Варна ми изхарчи 7, а я карах енергично. Магистралата със 140-150, а и Айтоския проход го взех доста бързо. Това значи, че като съм с жената (и малко бебе имам) ще ми падне с още поне литър разхода - там като се насвяткам със 100 и ми казват "намалии".
Доста е икономична Киа-та, като се има предвид, че тежи половин тон повече от Шкодата, а ще ми качи само литър повече. Все пак и скоростната кутия е 8 степенна, а на шкодата е 6.

Друго за Киа-та - усеща се тежък автомобила, все пак е почти 2 тона. Спирачките сякаш можеше да са малко по-добри.
На спортен режим се втвърдява окачването, но не е за спортни изпълнения. На режим комфорт, вози доста добре, като се има предвид, че е с 20" джанти и нископрофилни гуми. Може би като свършат гумите ще махна и джантите и ще си взема по-малки. Вземам я за семейна кола за дълги пътувания и основната ми цел е комфорта.

Внос е от Корея и сега ще търся някой да ми оправи навигацията, компаса (радио си хваща) и някои други неща - разхода ми го дава в километра с литър (14,3км/1л. ми даде като се прибрах). От дистанционното не можах да я запаля и преместя и това искам да го види.
Нивото на оборудване е PLATINIUM, но както казах имам я от няколко дни и все още нищо не съм разучавал какво може и какво не. Тази седмица ще и сменям течностите и ще я регистрирам и още един ключ трябва да си направя, защото само 1 ми дадоха.

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #13 -: Септември 23, 2025, 11:42:01 am »
Честито колега!
На много хубави и интересни места да ви закара колата ;D
Това за спирачките ме изненадва. Аз съм много доволен от тях и даже на тесовете на adac.de ги дават под 35 м спирачен път(100->0). На спортиджа е повече.
Чисто и субективно усещането ми е, че спира отлично. Моята излезе от гаранция и смених всички дискове и накладки с не-оригинални(TRW & Brembo) и не откривам някаква съществена разлика с оригиналните на Кия.
Аз смених оригиналната навигация с афтърмаркет(то си е таблет новото направо) и съм много доволен. От 7' сега е 10' и имам CarPlay  ;D
Ако те интересува къде я монтираха ще ти пиша на лично, да не правим реклама.

P.S. 2021 е новото Соренто нали? Там няма как да се смени навигацията май. Като че ли беше като head up дисплей.
Относно спирачките ги дава 33 метра от 100 до 0, не би трябвало да е зле...
https://assets.adac.de/image/upload/Autodatenbank/Autotest/AT6098_KIA_Sorento_1_6_T_GDI_Plug_in_Hybrid_Platinum_AWD_Automatik/KIA_Sorento_1_6_T_GDI_Plug_in_Hybrid_Platinum_AWD_Automatik.pdf
« Последна редакция: Септември 23, 2025, 03:56:28 pm от vess »

Mitko8

• Новак
  • *
« Отговор #14 -: Септември 23, 2025, 06:29:57 pm »
Благодаря ти колега. За спрачките ще направя допълнителни тестове и тогава ще преценя.

Сега имам друг проблем - кутията. Оказа се, че няма кой да ми смени маслото на тази кутия. Дори в Киа Варна никога не са правили такова нещо на тази кутия. Нито в Софт Електроникс, нито в МиД Ауто.
Дори не знам какво масло трябва, дали DCTF 75W или SP4-M.
Дано нищо да не и се случва, че тъй като едно масло няма кой да смени, представям си ако нещо трябва ремонт.

Само на едно място намерих едни момчета от BM AUTO Варна / Q-SERVICE, казаха, че могат да ми направят частична смята. Пълна смяна се прави при сваляне на кутията, а това предполагам се прави, ако се извършва ремонт.
За оригинално масло ми обявиха цена 200 лв./литъра, а за Кастрол или Равенол по-малко, но оригиналните части винаги са по-скъпи.
Моята кола е на 125 хил. км., а от Киа ми казаха, че препоръчват смяна след 150 хил. км.
Сега седя и се чудя какво да правя.
Писах днес в групата на Киа във фейсбук, но все още нямам нито един отговор.
Тази кутия накрая ще се окаже някаква екпериментална тайна разработка на военните, вероятно една единствена бройка в света, която баш на мене се е паднала
« Последна редакция: Септември 23, 2025, 06:33:59 pm от Mitko8 »