Автор Тема: Покупка на ново Соренто  (Прочетена 11927 пъти)

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 58
Re: Покупка на ново Соренто
« Отговор #15 -: Септември 24, 2025, 12:11:05 pm »
Благодаря ти колега. За спрачките ще направя допълнителни тестове и тогава ще преценя.

Сега имам друг проблем - кутията. Оказа се, че няма кой да ми смени маслото на тази кутия. Дори в Киа Варна никога не са правили такова нещо на тази кутия. Нито в Софт Електроникс, нито в МиД Ауто.
Дори не знам какво масло трябва, дали DCTF 75W или SP4-M.
Дано нищо да не и се случва, че тъй като едно масло няма кой да смени, представям си ако нещо трябва ремонт.

Само на едно място намерих едни момчета от BM AUTO Варна / Q-SERVICE, казаха, че могат да ми направят частична смята. Пълна смяна се прави при сваляне на кутията, а това предполагам се прави, ако се извършва ремонт.
За оригинално масло ми обявиха цена 200 лв./литъра, а за Кастрол или Равенол по-малко, но оригиналните части винаги са по-скъпи.
Моята кола е на 125 хил. км., а от Киа ми казаха, че препоръчват смяна след 150 хил. км.
Сега седя и се чудя какво да правя.
Писах днес в групата на Киа във фейсбук, но все още нямам нито един отговор.
Тази кутия накрая ще се окаже някаква екпериментална тайна разработка на военните, вероятно една единствена бройка в света, която баш на мене се е паднала
Привет колега. Много ме изненадва това. Каква точно е тази скоростна кутия? Не е ли като дизеловата(8 ДСГ) за ЕС?

Mitko8

• Новак
  • *
  • Публикации: 11
« Отговор #16 -: Септември 24, 2025, 09:05:30 pm »
Води се 8 стенна DCT кутия (D8LF1 кутия). Била здрава и надеждна.
Щастлив съм, че поне намирих едни от BM auto / Q Сервиз, да ми направят смяната. Иначе щях да ходя до София, не е проблем. Маслото се сменя на 50 хил. км. т.е. на 5 години веднъж, като минавам край  София ще си обслужа кутията.
За щастие, в ВМ ауто ще я направят, записах час за следващата седмица. Обявиха ми цена 270-280 лв.
Прави се частична смяна т.е. от 7 литра се сменят 3 - само тези, които са в картера. Четох, че било хубаво след 1-2 хил. км. пак да направя още една смяна, по този начин, ще са сменени около 70% от маслото в кутията. След 50 хил. км. пак 2 смени през 1-2 хил. км. интервал. Може и така да направя, парите не са големи.

Иначе писах на Киа София и получих имейл, че нямат официална информация маслото в кутията да се сменя. Намерих в нета, че официалната позиция на Kia/Hyundai е, че маслото в тази кутия е "sealed for life", т.е. не е предвиден регламентиран интервал за смяна в сервизната книжка, но лично аз въобще не харесвам тези "вечните" или "безплатните" неща (кажат ли ми, че нещо ще ми е безплатно, знам, че скъпо ще ми излезе).
Също така намерих, че в Корея и в някои пазари (САЩ, Австралия) има вътрешни бюлетини, където препоръчват превантивна смяна на 60–80 хил. км за тежки условия (градско, чести спирания, теглене, офроуд), но в Европа официално не са обявили интервал.

Иначе колата е брутална. Много ме кефи, супер удобна е. Събота ще сменям масла и филтри на двигател, диференциал и раздатка, а другата седмица и на кутията и е готова за подвизи :)

Някой знае ли къде мога да я прекодирам, в някой наистина печен сервиз, дето са го правили, без значение в коя точка на страната е? За сега виждам, че навигацията трябва да се оправи, въпреки, че ще ползвам Waze от телефона с Андроид ауто, компаса не е точен, но и това не е болка за  умиране. Най ме дразни разхода, че ми го дава в изминати километри с литър. Но предполагам се свиква и с това, така че ако не намеря добър сервиз, въобще няма да я пипам.
« Последна редакция: Септември 24, 2025, 09:12:46 pm от Mitko8 »

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #17 -: Септември 26, 2025, 09:24:18 am »
Супер, че си намерил кой да смени маслото. Да те попитам за паркинг сензорите? Спира ли автоматично автомобилът при наличие на по-малко препятствие(например кашон)?
Моята е стар модел и само бибка, но Тойотата ни кове спирачки без да се замисли и затова ми е интересно на новото Соренто как е? Гледах тестове в EuroNcap, но те са за по-големи обекти(коли, велосипедисти и т.н), но няма за типичното градско паркиране как би се държала.

Mitko8

• Новак
  • *
« Отговор #18 -: Октомври 01, 2025, 08:10:45 pm »
За сензорите не знам. Не съм пробвал, но като давам на зад да изляза от паркинг и идва кола, моята ми набива спирачктите.
Но ти ми даде идея, ще пробвам с някой голям кашон.

САМО ДА Я ОПРАВЯ.

Там където си мислех, че ще ми сменят маслото, миналяха грешно масло. Днес си я взех и утре ще ходя да говоря с тях и да видим какво може да се направи. В началото като говорих с тях ми казаха, че кутията ми е DCT, което е верно и аз си записвам час.
Днес ми заявяват, че кутията ми е CVT и са ми сипали такова масло, а това е много грешно. Двете масла са различни и мога да повредя съединителите, мехатроника и лагерите.
А не знам дали имат тази техника да ми източат цялата кутия. Предполагам я нямат, защото иначе щяха да го направят.
Сега за да нямам проблеми, трябва да направим 3 смени през 200 км. ама с вярното масло, ама ще си взема походно легло ако трябва и ще седя там и ще ги гледам докато го правят, да не ме излъжат нещо.

Направо не мога да се побера в кожата си.

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #19 -: Октомври 02, 2025, 03:10:30 pm »
За сензорите не знам. Не съм пробвал, но като давам на зад да изляза от паркинг и идва кола, моята ми набива спирачктите.
Но ти ми даде идея, ще пробвам с някой голям кашон.

САМО ДА Я ОПРАВЯ.

Там където си мислех, че ще ми сменят маслото, миналяха грешно масло. Днес си я взех и утре ще ходя да говоря с тях и да видим какво може да се направи. В началото като говорих с тях ми казаха, че кутията ми е DCT, което е верно и аз си записвам час.
Днес ми заявяват, че кутията ми е CVT и са ми сипали такова масло, а това е много грешно. Двете масла са различни и мога да повредя съединителите, мехатроника и лагерите.
А не знам дали имат тази техника да ми източат цялата кутия. Предполагам я нямат, защото иначе щяха да го направят.
Сега за да нямам проблеми, трябва да направим 3 смени през 200 км. ама с вярното масло, ама ще си взема походно легло ако трябва и ще седя там и ще ги гледам докато го правят, да не ме излъжат нещо.

Направо не мога да се побера в кожата си.
ужас, нямам думи  :-X
ама те сигурни ли са за това че е СВТ? аз никъде не съм срещал КИЯ да използва такива кутии на Соренто(а май и изобщо)
https://www.perplexity.ai/search/s-kakva-avtomatichna-skorostna-4tGuMd1iQrS_srvgJlB4LA#0)...

Mitko8

• Новак
  • *
« Отговор #20 -: Октомври 02, 2025, 05:31:02 pm »
Снощи не можах да спя и днес цял ден на работа не съм на мене си.
Но след работа отидох до сервиза, дето ми сменяха маслото и спокойно ми обясниха, дори ми показаха на компютъра, че просто програмата така ги изписва. Даже ми дадоха тубата от която са ми наливали масло, имаше още 200 гр. масло вътре Castrol Transmax Dual, а това масло си е подходящо за DCT и DSG кутии с двоен съединител.
Питах ги кое масло са сменили, защото тази кутия има 2 кръга - работен (където са зъбчатките) и за управлението (където е мехатроника).
Казаха ми, че са сменили маслото в работния кръг, където са зъбчатките. Това била уговорката.
Така се успокоих, вече даже започнах да дишам по-спокойно. Свързах се с човек от официалния сервиз на Хюндай и се разбрахме, да си запиша час и там ще ми сменят маслото в управлението при мехатроника с оригинално. Верно оригиналното масло е по-скъпо, но поне ще спя спокойно.
« Последна редакция: Октомври 02, 2025, 05:33:42 pm от Mitko8 »

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #21 -: Октомври 16, 2025, 12:33:35 pm »
Оправихте ли маслото колега? Ще споделиш ли какво масло сипахте и как се държи автомобилът?

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 836
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
« Отговор #22 -: Ноември 07, 2025, 09:50:57 pm »
Относно двойния съединител!

На мен пък ми казаха точно обратното! Съединителят ми беше на 110Л и аз ги накараха да я проверят. Единият от приемниците ми каза, че няма смисъл сега, защото е в ранен етап и да я покарам още малко и тогава да я замерят за проблем.  Аз обаче настоях! И когато уж я замериха, другият приемчик ми каза, че на такъв ранен етап на износване, съединителят не се сменя по предписания. Реално, докато колата е в гаранция и съединителят е в гаранция. Това е автомат, а не ръчни скорости та да има износване от  маниер на шофиране

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #23 -: Ноември 09, 2025, 07:07:52 pm »
Наистина съвсем различна нформация от тази, която аз получих.
Аз попрочетох за "класическия" автомат на хибрида. Реално има доста промени от тази кутия на 3-то поколение, като моята.
Аз я тествах и е на ръба да е приемлив като динамика. За мен поне това си остава предпочитания вариант(лично мнение) и на него се спрях.
« Последна редакция: Ноември 09, 2025, 07:40:01 pm от vess »

kopiester

• Новак
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #24 -: Декември 07, 2025, 07:32:26 pm »
От седмица имам новото Соренто 2025 плъгин хибрида. Изключително съм доволен от автомобила. Още не съм го разцъкал напълно, два пъти само съм зареждал батерията (един път до 100% от монофазен, един път 40% от ел зарядна станция). Разхода за 1350КМ е 8л/100 (за 2100кг чисто тегло). Зарежда се и сама от спиране и инерция. По магистралата ако има батерия със 140км пуска само на ток. Не мога да кажа колко кара само на ток, защото си пуска двигателя когато й скимне. Но комфорта е на много високо ниво. Доста добре си ускорява, дали ще е само на ел или на хибрид няма значение. Спирачките са брутални, предполагам заради регенерацията.

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #25 -: Декември 07, 2025, 07:47:39 pm »
От седмица имам новото Соренто 2025 плъгин хибрида. Изключително съм доволен от автомобила. Още не съм го разцъкал напълно, два пъти само съм зареждал батерията (един път до 100% от монофазен, един път 40% от ел зарядна станция). Разхода за 1350КМ е 8л/100 (за 2100кг чисто тегло). Зарежда се и сама от спиране и инерция. По магистралата ако има батерия със 140км пуска само на ток. Не мога да кажа колко кара само на ток, защото си пуска двигателя когато й скимне. Но комфорта е на много високо ниво. Доста добре си ускорява, дали ще е само на ел или на хибрид няма значение. Спирачките са брутални, предполагам заради регенерацията.
Честито колега!  ;D
Много безаварийни пожелавам. Аз го мъдрих, но и след тази тема и проблемите с обслужването на не-ЕС внос, поръчах "обикновенния" хибрид.
Произведоха го е и пътува на кораб. Интересното е, че на хибрида, мощността на ДВГ е намалена от 180 на 160 кс. Като го карах не ми направи негативно впечатление,
По-слаб е от плъг-ин-а, но се надявам да не е дразнещо муден. След около 1,5-2 месеца трабва да е в БГ, ако всичко е наред и ще споделя по-подробни отзиви.

kopiester

• Новак
  • *
« Отговор #26 -: Декември 10, 2025, 10:18:56 am »
Благодаря, чакането е убийствено, приготви се за малко повечко чакане. От инфото което КИА даваха, кораба акустира в Словения. Там ги разтоварват, обмитяват и т.н. Само там минават 2-3 седмици  за да я докарат до тук на автовоз. Надявам се при тебе да е по-бързо. На тест драйв карах хибрид и си беше много добре. Не мога да дам сравнение, защото и аз чаках бая месеци.

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #27 -: Декември 10, 2025, 01:31:02 pm »
Благодаря ти за споделената информация!  ;D
Нямам проблем да изчакам, даже да ти кажа, ще се радвам не януари-февруари, а да дойде март направо и изобщо няма да мисля за зимни гуми за този сезон, а есента на 2026, с новите доставки на гуми.
Януари ще е останало каквото дугите не са харесали, я стар дот, я кофти модел  :)
Прати ми дилърът линк за проследяване на кораба, в момента минава през Малайзия  :)
Дава го първо да отиде до Испания до 06.01.26 и навръщане да спре в Словения(което ми се струва странно понеже ще мине през Суец, но пък може аз да греша).
Ще видим какво ще стане. На мен не са ми предлагали тест на плъг-ин и нямам абсолютно никаква база за сравнение... По спецификации го дават по-динамично от хибрида, но колко се усеща в реални условия, нямам идея  :)

kopiester

• Новак
  • *
« Отговор #28 -: Декември 10, 2025, 08:49:44 pm »
За гумите си прав да. И на мен ми беше страно за Словения, но там ги разтоварвали и обмитявали. Колата си е топ, няма какво да го мислиш, няма да се репчиш на ламбота и поршета и всичко ще е точно.
Какъв цвят я избра?

vess

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #29 -: Декември 11, 2025, 12:54:53 pm »
За гумите си прав да. И на мен ми беше страно за Словения, но там ги разтоварвали и обмитявали. Колата си е топ, няма какво да го мислиш, няма да се репчиш на ламбота и поршета и всичко ще е точно.
Какъв цвят я избра?

С възрастта премина желанието за репчене, нямам такива тревоги   :)
Едиствено ме интересува да е динамична, на включване на главен път/магистрала да е адекватна.

Чудихме се за бяла перла или вулканичен кафяв, който изобщо не е кафяв и накрая избрахме пясъчния, оборудване Limited.
Той дилъра каза, че почти само това ниво се поръчвало.
Твоята какъв цвят и оборудване е?