Автор Тема: Обслужване автоматична скоростна кутия - Спортидж  (Прочетена 9593 пъти)

g.todorov.g

• Новак
  • *
  • Публикации: 22
Здравейте отново колеги!
Надявам се да не съм досаден с новите теми, но имам едно питане, днес сменихме маслото на автоматичната скоростна кутия на  моята Кия Спортидж 3 - 2.0 CRDI 136к.с AWD, но майстора ми каза ,че само около 4 литра е излязло маслото от пробката и е долял горе долу пак толкова, че не могло всичко да излезе ,защото останалото масло е било в хидротрансформатора, не знам дали е така, някъде пак четох в този форум нещо подобно от колега.Интересно ми е каква е логиката да сменяш маслото на 2 или 3 пъти като то се смесва със старото черно масло ? няма ли как да се смени наведнъж 100 процента от маслото и да се долее новото или тези кутии са така ? Не съм запознат толкова с корейските автомобили и затова отварям тема.Надявам се да пише някой , който е по наясно, аз купих 8 литра и сега другите 3 4 литра трябва след 10 - 20 000км пак да долеем от новото , не виждам просто логиката  krivogled

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 264
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
Така е както си писал само че се сменя 2-3 пъти наведнъж не след 20-30 хил км. Сега ако искаш смяна на веднъж сваляте кутията цепите я сменяш филтъра който е постоянен и се сменя само при ремонт на кутията. Тогава ще платиш сериозни пари за ремонт и някакъв процент риск нещо да счупите. безболезнения начин е да купиш повече масло и част от нето да изхвърлиш. Сега първия път сменяш 50%, втория път сменяш пак 50% но от първия път половината масло е ново и като се смени втори се получава 75% смяна на маслото , ако искаш и трети път може процента ще скочи около 85 това ти си решаваш.

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 370
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
Има и друг вариант ръчно да се смени цялото масло но е играчка слага се бутилка на единият маркуч които излиза от скоростната кутия те са два под филтъра  палиш колата и трябва да източиш 1л след това гасиш  доливаш ново масло и така докато потече червено в бутилката. Това е цялостна сняма ръчно другият вариант е с машина но ако никога досега не е сменяно може да вдигне мръсотия която се е отложила и да запуши соленоиди и да направиш по големи поразии защото филтъра се сменя само при основен ремонт на кутията. Затова така както си го направил е най безболезнено но трябва по честа 

g.todorov.g

• Новак
  • *
  • Публикации: 22
Така е както си писал само че се сменя 2-3 пъти наведнъж не след 20-30 хил км. Сега ако искаш смяна на веднъж сваляте кутията цепите я сменяш филтъра който е постоянен и се сменя само при ремонт на кутията. Тогава ще платиш сериозни пари за ремонт и някакъв процент риск нещо да счупите. безболезнения начин е да купиш повече масло и част от нето да изхвърлиш. Сега първия път сменяш 50%, втория път сменяш пак 50% но от първия път половината масло е ново и като се смени втори се получава 75% смяна на маслото , ако искаш и трети път може процента ще скочи около 85 това ти си решаваш.

Мерси колега , но при мен сега като са наляли от новото около 4 литра , тоест поне 50 % е сменено, сега кога трябва да направим другото доливане ? Доста е объркано и не знам защо са го направили така ? В Кия сервизите как го правят ? Вие как го сменихте и на колко пъти ? Ще ми бъде от полза

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 264
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
Нищо объркано няма всичко е написано съвсем ясно . Кия нямат нищо общо, това се отнася за всички кутии от това поколение. Кия и другите марки автомобили не произвеждат скоростни кутии, производителя на кутията така е решил и толкова по въпроса. Автомобилите се сглобяват само, голяма част се произвеждат от други фирми по поръчка, най-нагледния пример е ваг групата, затова няма две еднакви коли и всичко е произведено от този който им е дал най-добра оферта.