Автор Тема: Колко мога да карам с тропащи биалетки  (Прочетена 2304 пъти)

divo_cvete

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
Здравейте,

Днес закарах колата си на преглед, защото преди няколко дни ми се разтропаха биалетките (на 20 000 км). Казаха ми, че за съжаление нямат на склад, а доставката е 20 работни дни (виждам по форума, че това е често срещан проблем, интересно как е възможно да нямат на склад).
От Киа ми казаха, че нямало проблем да карам така, стига да не ми пречи тропането. Лошото е, че след 2 седмици трябва да пътувам на дълъг път, като ще измина приблизително 2500 км. Дали това може да окаже други пролеми по ходовата част? И най-лошото - възможно ли е да се счупи нещо по-фатално по време на движение (да не дава Господ)?
На много места прочетох, че не е проблем да си караш поне още 2-3 хил км. след като се разтропат и че не оказвало никакво влияние. Ако е така - какво точно им се чупи, за да започнат да тропат без да влияят на цялото движение?
И какъв е шансът тропането да идва от друго, а не от биалетките (не че искам да поставям под съмнение професионализма на техниците от Киа...)

Ще съм благодарна на всякакви коментари и съвети, тъй като съм доста притеснена заради дългия път.

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 3979
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
Re: Колко мога да карам с тропащи биалетки
« Отговор #1 -: Май 20, 2010, 10:07:56 pm »
Ах,добре дошла.
Щом те чака толкова много път,намираш 1-я сервиз на киа извън БГ(ама да е от еврозоната) и ти ги подменят гаранционно.Примерно чехия,австрия,германия и т.н.
Не знам маршрута по който ще минаваш.
Няма проблем иначе с тях.Нека си тропат и дано да имаш здрави нерви.
Напиши в гугъла биалетка,да видиш,че не само нашите са с този проблем и то заради пътищата ни

mb

• Разбирач ;)
  • Публикации: 142
« Отговор #2 -: Май 20, 2010, 10:22:58 pm »
колкото до това какво им се чупи:
не се чупят, ами се износват. явно не е подбран правилния материал на местата които се трият и натоварват редовно, при което материала се износва прекалено бързо и се увеличават хлабавините в тези места. почват да тропкат съответно металните части като се удрят една с друга. още не съм чул някой да има реално счупване, а и не вярвам киа да си позволят да се случи, щото е доста подсъдно и ще изгорят с лиценза за продажба на продукта.

а и въпросните биалетки са със стряскащо смешна цена - 9 лева бройката. това е доста показателно що не е намерено трайно решение на проблема, а вече всеки от нас го брои за консуматив.

divo_cvete

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #3 -: Май 25, 2010, 12:23:27 am »
Мерси за отговорите. Аз четох доста неща по нета, но всичко звучеше доста противоречиво. За карането всички са единодушни, че не е проблем за известно време, но твърдят, че можело да разбие носача. Не знам дали е така. Също, аз се питам дали тропащите биалетки действат на устойчивостта на автомобила. Не знам дали си въобразявам, но имам чувството, че откакто се разтропаха, колата е доста по-нестабилна при по-висока скорост, при спиране и в завой. А все пак по магистралата ще е самоубийство да карам с под 120, а недай Боже да ми се наложи да направя по-рязка маневра. Влияят ли биалетките наистина на стабилността?
Е, маршрута ми не позволява да си ги сменя някъде по Европа, ще пътувам до Хърватска и там доста по крайбрежието на юг. А и за съжаление съм ограничена от времето и с други хора.

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #4 -: Май 25, 2010, 09:18:38 am »
 :) :) :)

по закон на магистралата минималната скоротст е 50,така че ,невиждам проблем :)
За влияенето,ми има си влияние.Да ти се отрази на носача,ами ще го сменят и него ;D

jojo

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 56
« Отговор #5 -: Май 25, 2010, 05:23:39 pm »
доста по хубаво е да се сменят,преди време така едно ауди /а6 май беше/,само че доста си кара така тропащ и накрая карета,биалетки и носачи.
ако имаш възможност сменяй.
аз лично на такъв шум не мога да издържа,ще ми скъса нервите,а при скорости над 130 км/ч,колко ще музика да бичи пак е дразнещо

ivannlbc

• Разбирач ;)
  • Публикации: 274
« Отговор #6 -: Май 25, 2010, 10:16:57 pm »
Абе Кларуса има ли биалетки?
И защо след 13 години, откакто е просизведена не тропа? Да не би да са ми я продали оремонтирана?
Или по-вероятно...старите коли са по-яки от новите, дето са все едно от кибритени клечки...нежни...нежни...
 :) 8-)
KIA Clarus SLX combi 116 hp 1,8 l 1998

smirn0ff

• Spammer
  • Публикации: 978
  • Шеф диригент
    • Транс Телеком ЕАД
« Отговор #7 -: Май 26, 2010, 01:31:10 pm »
И моите биалети тръгнаха ... сега да видим, какво ще ми кажат в тукашния сервиз - софийския :)
KIA cee'd LX 1.6 CRDi 115hp

veno

• Разбирач ;)
  • Публикации: 176
« Отговор #8 -: Май 26, 2010, 02:38:45 pm »
как разбирате че ви тропат биалетите ?
Cee'd SW EX 1.6 CVVT

mb

• Разбирач ;)
  • Публикации: 142
« Отговор #9 -: Май 26, 2010, 02:48:07 pm »
по звука.
а хипохондрията усилва сетивата.  :)

nix

• Новак
  • *
  • Публикации: 39
  • Cee'd SW 1.6 CRDi LX 90
« Отговор #10 -: Май 26, 2010, 04:14:18 pm »
И аз съм в кюпа, днес бях в сервиза и ще чакам да дойдат, щото с "днешната пратка" нямало за съжаление. Идвали от склад в германия. Функцията на биалетите е да придържат стабилизиращата щанга към купето. Дори да тропат, те пак я държат. Тропането идва от износването на гумени/пластмасови уплътнения на ябълковидни болтове. Реално тяхната работа е никаква. Щангата е тази която върши нещо. Тя си е здраво хваната към носачите. Карайте си спокойно , стига да не ви пречи шума. Мен ужасно ме дразни, но не планирам далечно пътуване. Някой знае ли дали само в София ги сменят? Имам възможност да ида в Бургас или някъде по пътя (Пд, Пз)?
Нещо почнах яко да се дразня на софийския сервиз.

Малките щанги отсрани на П образната са т.нар. биалети.

ivannlbc

• Разбирач ;)
  • Публикации: 274
« Отговор #11 -: Май 26, 2010, 08:21:35 pm »
Доколкото знам, във всеки фирмен сервиз на КИА сменят биалетки. Пробвай в Пз или Пв.
KIA Clarus SLX combi 116 hp 1,8 l 1998

radkoDI

• Разбирач ;)
  • Публикации: 162
  • SOUL 1,6 бензин, МТ; SEAT Toledo - 1,8 LPG
« Отговор #12 -: Май 27, 2010, 08:25:19 am »
То че във всеки сервиз трябва да ги сменяват е сигурно, но мисля че доставката на частите става през КМБ, така че чакането от Германия е в кърпа вързано

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #13 -: Септември 01, 2010, 12:37:10 pm »
Вчера и моите се разлхлопаха.Малко над 31к км.Беше лекичко,едвам се чувах,докато не се наложи да пресека трамвайната линия на румънското 8-)
е от там вече, се чуха осезаемо,макар и повече на неравност music
Имам час утре за сервиза,както винаги в 9:00 rofl

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #14 -: Септември 02, 2010, 03:55:12 pm »
пак нямат биалетки rofl