Автор Тема: Разход ли бе - да го опишеш?  (Прочетена 19238 пъти)

SilverArrow

• Новак
  • *
  • Публикации: 21
  • Kia Ceed 1.6 CRDI HPE 128hp 2013
Разход ли бе - да го опишеш?
« -: Юли 30, 2012, 12:46:16 pm »
Здравейте колеги искам да споделя съревнованието м/у мойта Kia Ceed 1.6CRDI(115кс) 2009г и Opel Vectra 2.0 DTI (100кс) 2004г на мой приятел в разхода на гориво. И така маршут София-Несебър-София общо изминати 980км. С нашо приятелско семейство решихме да почиваме заедно в Несебър, но с мъжа водиме един спор относно разхода на колите и това беше добър повод да изясним спора и така взехме решение на отиване да караме икономично, а на връщане по - бързо. На отиване Киа-та Аз,жената,бебето и багаж нормално средна скорост 110км/ч разход 5.9/100км без климатик(заради детето). На отиване Опела Мъж и жена нормално багаж средна скорсто 110км/ч разход 4.8/100км  с климатик. >:( Викам си мамка му какво става без ръчка 5.9 ненормална работа.
На връщане отново зануляване на компютрите Киа-та средна скорост 140км/ч (на моменти до 160км/ч при изпреварване) разход 6.5/100км без климатик отново. На връщане Опела средна скорост 140км/ч (на моменти до 160км/ч повече ще се разпадне) разход 5.8/100км с климатик. Добре колеги кажете ми ЗАЩО????? Тоя Орел е на 350 000км и прави с литър по малко на икономично каране ( не говориме за возия, бързина и т.н), а Киа-та е на 90 000км и не мога да я сваля под 5.9. С колко трябва да карам с 65км/ч, за да даде 5.0?????? И двамата сме заредили едно и също гориво на една и съща бензиностанция.

mb

• Разбирач ;)
  • Публикации: 201
Re: Разход ли бе - да го опишеш?
« Отговор #1 -: Юли 30, 2012, 01:13:20 pm »
иаз повтарям че разходя на тоя мотор средно се движи около 6/100 и че техн. характеристики от КИА са тотална измишльотина, ама тук пък ми обясниха че очевидно карам твърде бързо и агресивно, не разбирам от икономично шофиране, кофти ми е маслото на двигателя. отказах се да повдигам темата преди да ми обяснят че турбото ми е за смяна, че софта ми е прецакан или че гумите ми са криви и някоя друга скъпа щуротия, която трябва да се "оправи".
градско си ми прави 7.5-8/100 зимата, а лятото с климатик 7-7.5/100. в spritmonitor.de за целия ми пробег от 50К км разхода ми е 6.1/100.
просто толкова си горят, а на технически характеристики не бива да се има доверие.

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #2 -: Юли 30, 2012, 01:20:53 pm »
Колега SilverArrow, кой беше пилотната кола и кой караше отзад?

SilverArrow

• Новак
  • *
« Отговор #3 -: Юли 30, 2012, 01:44:18 pm »
Колега SilverArrow, кой беше пилотната кола и кой караше отзад?
Аз бях отпред, но ако правилно ти следя мисълта и става въпрос за въздушен поток ще кажа само, че той не е карал плътно зад мен броня до броня

dani

• Administrator
  • Експерт
  • Публикации: 675
  • i30 rider
« Отговор #4 -: Юли 30, 2012, 03:47:13 pm »
ами аз мога да спомена за разликата в двигателите.
Все пак 1.6 не е като 2.0.
Еднаква скорост, но различни обороти.
Както и други фактори има.
Борд Компютър не е много верен - разлика в отчитането.
Например на КИАта отчита общото движение, докато на други модели отчита последните 100км

Поне това е мойто мнение.
Реално се прави като заредите едно и също количество гориво.

Пример давам от мое пътуване:
1250км с 1 резервоар (55л - до капачка) при средна скорост 90км/ч
915км с (65л)  при средна скорост 110-115км/ч

Поздрави
Love is suicide!

chitko

• Разбирач ;)
  • Публикации: 327
« Отговор #5 -: Юли 30, 2012, 03:52:45 pm »
и да не е броня до броня пак има значение, но твоята кола дава разход като моята бензинов про 1.4 (по магистралата с 120км и клима, ми даде някъде 6,3 плд-сф с 2ма пътника).
Нека и другите колеги с crdi да кажат, колко е при тях.
Задкормилното устройство и то е от значение (не искам да обиждам никой) - принципно средна 110км/ч може да се направи и с много газ спирачки и с плавно каране. Ама щом е било на магистрала би трябвало да е нямало много газ-спирачки.

Верно е че заводските рекорди няма как да ги постигнеш-те са правени с шофьор, без багаж, без клима и тн. (обикновенно при разумно шофиране трябва да се смятат + 1л на 100км) А за градско кой знае...с нашите уникални светофари и пътни системи...

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #6 -: Юли 30, 2012, 04:00:54 pm »
Не, не става дума за въждушен поток. Имам наблюдения, че винаги когато карам с друга кола и съм отзад и догонвам (в смисъл, че не винаги мога да изпреваря когато изпреварва първата кола и се налага да изчаквам) после разхода ми е бил по-висок от на първата. Просто втория винаги кара по агресивно, защото изостава. Но при теб е било обратното така, че не е това.
А горивото по борд компютър ли го измервате или на колонката ?

bongo

• Експерт
  • Публикации: 423
« Отговор #7 -: Юли 30, 2012, 04:12:59 pm »
колеги има си отделна тема за разход и там можете да се запознаете с мненията на много други собственици относно разхода.аз пък да се оплача, че подбни числа в разхода извън града не съм имал.И след пет години пак един и същи разход на 1.6 дизела под 5/100.И аз съм с бебе(но с климатик) и натоварена кола(багажник+предна седалка пълни), а отзад са жената и детето.Този уикенд до Търново 4,4/100 на отиване и 4,6 на връщане.Магистралата 120 а на първокласния 100.Не ви лъжа и не преувеличавам, не се влача по пътя с тези скорости и съм убеден, че моята кола няма проблем.

SilverArrow

• Новак
  • *
« Отговор #8 -: Юли 30, 2012, 04:22:51 pm »
Не, не става дума за въждушен поток. Имам наблюдения, че винаги когато карам с друга кола и съм отзад и догонвам (в смисъл, че не винаги мога да изпреваря когато изпреварва първата кола и се налага да изчаквам) после разхода ми е бил по-висок от на първата. Просто втория винаги кара по агресивно, защото изостава. Но при теб е било обратното така, че не е това.
А горивото по борд компютър ли го измервате или на колонката ?

Като го замервам по колконка общо 1000км с 60л(точно) - 6/100км

и да не е броня до броня пак има значение, но твоята кола дава разход като моята бензинов про 1.4 (по магистралата с 120км и клима, ми даде някъде 6,3 плд-сф с 2ма пътника).
Нека и другите колеги с crdi да кажат, колко е при тях.
Задкормилното устройство и то е от значение (не искам да обиждам никой) - принципно средна 110км/ч може да се направи и с много газ спирачки и с плавно каране. Ама щом е било на магистрала би трябвало да е нямало много газ-спирачки.

Верно е че заводските рекорди няма как да ги постигнеш-те са правени с шофьор, без багаж, без клима и тн. (обикновенно при разумно шофиране трябва да се смятат + 1л на 100км) А за градско кой знае...с нашите уникални светофари и пътни системи...
Карал съм всякакви коли скъпи,ефтини,бегачки,резачки и каквито се сетиш стила ми на каране не е на принципа газ-спирачка определено, а и като имаш предвид, че вече имаме 280км магистрала Тракия ---- 50км двупосточен път Сливен-Карнобат ----Карнобат-Бургас пак магистрала 55км ---Бургас-Несебър 30км можеш сам да си направиш сметката, че не съм употребявал, кои знае колко спирачката. Дразни ме следното като отида в сервиза и видя онова табло там с разходите и като видя разни измислени цифри от сорта 4.2-4.8-5.4 и побеснявам.

SilverArrow

• Новак
  • *
« Отговор #9 -: Юли 30, 2012, 04:25:36 pm »
колеги има си отделна тема за разход и там можете да се запознаете с мненията на много други собственици относно разхода.аз пък да се оплача, че подбни числа в разхода извън града не съм имал.И след пет години пак един и същи разход на 1.6 дизела под 5/100.И аз съм с бебе(но с климатик) и натоварена кола(багажник+предна седалка пълни), а отзад са жената и детето.Този уикенд до Търново 4,4/100 на отиване и 4,6 на връщане.Магистралата 120 а на първокласния 100.Не ви лъжа и не преувеличавам, не се влача по пътя с тези скорости и съм убеден, че моята кола няма проблем.

Да така е колега, ама е стара и е почната когато колите са били на по 20-30 000км сега вече наближаваме 100-те даже някои са ги минали. Имам едно питане ти с SW ли си или хечбек?

bongo

• Експерт
  • Публикации: 423
« Отговор #10 -: Юли 30, 2012, 04:50:02 pm »
Старата тема мисля, че е правилно позиционирана и последно активна от 23/07/2012.Не разбирам какво значение има какъв е пробега на колите ни?Моята е на 80хил.(hatch) и в темата за разход много пъти съм давал мнение.При мен никога не е имало разлика в разхода в началото и след определени километри(разработки).Отчитал съм фрапиращи разлики в разхода при почити идентични обстоятелства в случаите на зареждане с гориво от различни бензиностанции.За това залагам основно на една и съм доволен.

jorko.b67

• Почетен член
  • Master of KIA
  • Публикации: 1870
« Отговор #11 -: Юли 30, 2012, 07:12:58 pm »
Това ми е разхода от 2011 г. при икономично каране с трима човека , куче и багаж...
При същото натоварване от София до Варна (градско , извънградско , магистрала , извънградско , магистрала , градско) , но при "спортно" каране и климатик на 65-70% от пътя - резултата е 5,6 л/100 км.
Който не вярва - да пита Кристиян (с новия оранжев Спортидж) - той беше в колата до Варна...
Явно - или имате проблем с колите , или нещо с начина на каране... Никой не искам да засегна или обидя !!!
« Последна редакция: Юли 30, 2012, 07:17:06 pm от jorko.b67 »

aris

• Spammer
  • Публикации: 817
  • Sportage 4 1.6 GTDI automatic
« Отговор #12 -: Юли 30, 2012, 08:59:40 pm »
Според мен зависи най вече от начина на каране но и от много други фактори (състоянието на гумите,масла и други)

SilverArrow

• Новак
  • *
« Отговор #13 -: Юли 31, 2012, 08:59:34 am »
Добре значи отивам в сервиза и казвам, че колата ми няма да мръдне от там докато не ми направят разхода под 5.0 (Щом колата има проблем). Не мога да се съглася, че съм карал през цялото време на отиване 90-110км и моментния разход да ми е показвал 3.7,4.2,4.8 и изведнъж стигам дестинацията и айде 5.9/100 тва са пълни глупости.

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
  • Публикации: 933
« Отговор #14 -: Юли 31, 2012, 12:49:36 pm »
Ходил ли си до сега, за смяна на софтуер?