Автор Тема: Киа Рио техническо обслужване и впечатления.  (Прочетена 8436 пъти)

Ivanov22

• Новак
  • *
  • Публикации: 13
Здравейте колеги. Собственик съм на ново Рио- ново ново на вече 2 години и 30хил. км. Извинявам се, че до сега не съм се включвал във форума, но ще поправя грешката си. Ще разкажа накратко впечатленията си за автомобила. В момента е на 30 хил. км и общо взето нямам кой знае какви оплаквания. Това с таблото ще го пропусна, тъй като виждам, че всички имате този проблем. Воланът започна да се жули като най-горното силиконово покритие на места вече го няма- воланът е кожен. Разхода на гориво е доста приличен София-Банско със средна скорост 100-110км/ч до Симитли 4.4л, в баирите 5.1л- двигателят е 1.4 109к.с, гориво А98 от ОМВ(ако има някакво значение). В София на климатик 6,5л. Днес минах и второто техническо обслужване, което е на цена 341,66лв. без подмяната на въздушен филтър по мое желание(първото обслужване по спомен беше 212лв.). Интересното, което видях е, че е подменена спирачната течност. Според вас нормално ли е на толкова малко километри да се подменя? Някъде в сайта бях намерил информация за плана на техническото обслужване(кое на колко км. се подменя + цена), ще се радвам ако ми го изпратите, защото не го откривам. Общо взето съм приятно изненадан от това малко автомобилче и колко много са дръпнали корейците последните 2 години.
Kia Rio 1.4 CVVT 109hp LX

Toti

• Новак
  • *
  • Публикации: 37
Re: Киа Рио техническо обслужване и впечатления.
« Отговор #1 -: Септември 11, 2014, 07:43:38 pm »
Спирачната течност се сменя на 2 години, защото абсорбира вода и губи свойствата си. Не се сменя на километри.
График на обслужването: http://kia.bg/web/files/model_documents/37.pdf

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #2 -: Септември 11, 2014, 08:33:15 pm »
Мрънкай си на сервиза за волана!
Нека ти го подменят!
Затова си в гаранция!

Ivanov22

• Новак
  • *
« Отговор #3 -: Септември 11, 2014, 08:47:59 pm »
Ами опитах да мина по гаранцията, но ми отговориха, че аз съм си го повредил и нямало как да стане. Така или иначе това ми е последното ходене в КМБ за обслужване. Нещо не ми се нравят тези 3 часа за смяна на масло и филтри при положение, че е работа за 30 минути с минимални познания по ДВГ. А обслужването им като цена се доближава до това на Порше България. Благодаря за отговорите!

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #4 -: Септември 11, 2014, 09:06:37 pm »
Кажи им да ти покажат как сам можеш да си съсипеш волана!

Поискай да ти снимат волана,и да пратят снимките до централата за становище,но си искай официален отговор ! Не техният!

За обслужването и цените...... 8-)

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #5 -: Септември 11, 2014, 10:34:16 pm »
Кажи им да ти покажат как сам можеш да си съсипеш волана!

Поискай да ти снимат волана,и да пратят снимките до централата за становище,но си искай официален отговор ! Не техният!

За обслужването и цените...... 8-)

за обслужването и цените, всеки може да си слага каквито иска цени, стига да му плащат.

и аз подкрепям да ги накараш да снимат волана и да го пратят в централата - после официалния отговор.
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

Ivanov22

• Новак
  • *
« Отговор #6 -: Септември 11, 2014, 11:25:57 pm »
Ще ходя отново в КМБ следващата седмица, така че ще пиша как вървят нещата. Благодаря за съветите!

kiario2012

• Експерт
  • Публикации: 515
  • KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L
« Отговор #7 -: Септември 16, 2014, 09:21:10 pm »
Ето нещо което може да е полезно:
KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L

KIA CEED 1.4 T-GDI 140hp DCT-7 EX

Стефан

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #8 -: Септември 17, 2014, 12:17:15 am »
има 2 неща, които ми правят впечатление в схемата.
1. трябва въздушния филтър да се сменя на всеки 15000км, защото е ужасно мръсен за този интервал
2. филтъра на климатика, също трябва да се сменя на всяко обслужване, дори по-кратко, защото пак се замърсява много бързо
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

Toti

• Новак
  • *
  • Публикации: 37
« Отговор #9 -: Септември 17, 2014, 05:13:24 pm »
има 2 неща, които ми правят впечатление в схемата.
1. трябва въздушния филтър да се сменя на всеки 15000км, защото е ужасно мръсен за този интервал
2. филтъра на климатика, също трябва да се сменя на всяко обслужване, дори по-кратко, защото пак се замърсява много бързо

Така е, прав си. Аз два пъти съм ходил и двата пъти съм ги сменял, защото има нужда. Схемата е преведена от официалната такава, която е съобразена с отвратителните условия за каране в България. Затова те попадат под графата - проверка и смяна ако има нужда. То всеки път има нужда, тъй че трябва да се броят за всяко обслужване.
При мен филтъра на климатика почвам да го усещам, че е дал фира и мирише още на 10тия месец някъде, а колата стои вечер в гараж, а през деня в офиса в друг подземен паркинг. Ако беше а улицата постоянно щеше да има нужда да се сменя сигурно през 5 месеца.

chitko

• Разбирач ;)
  • Публикации: 327
« Отговор #10 -: Септември 21, 2014, 06:15:57 pm »
аз си го сменям на 6м с OEM корейски, има и с активен въглен...вътре пък на едното гнездо за 12в имам йонизатор.

Sent from my HUAWEI P7 using Tapatalk 2