Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
Добре Дошли във Форума
Начало
Forum
Помощ
Вход
»
Обща информация
»
Да поговорим.... за нещата
»
Оптима 2011 проблеми с паленето
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
Автор
Тема: Оптима 2011 проблеми с паленето (Прочетена 5192 пъти)
xfan
Новак
Публикации: 18
Текста ми е много личен, щот съм супер безразличен
Оптима 2011 проблеми с паленето
«
-:
Юни 30, 2015, 08:55:45 am »
Здравейте,
Имам едни доста досадни проблеми с паленето колата откакто съм я взел.
Първия е, че ако да речем я оставя 15-20 минути на аварийни и пуснато радио след това не мога да запаля, чува се едно тракане, което ми обясниха, че било някаква защита. Не ми се струва нормално за 15 минути да се изтощи акумулатора до толкова, че да отказва да запали. Виках представителите на Киа да ми подадат ток и да запаля, след това нямам никакви проблеми, паля, гася ... перфектна е.
Втория проблем се появи от около месец, а именно - колата не пали, но този път няма тракане, светлините по таблото изгасват и пак светват. Оправя се като превключа от паркинг на ривърс и обратно на паркинг. Тогава колата пали, но все пак е досадно кола на 3 години да прави такива проблеми.
По повод на първия проблем последния път, когато бях в сервиза на Кия ми казаха, че са открили проблеми с масата на акумулатора, някакво болтче се било окислило, оправили са го и всичко трябва да е наред. Не мога да потвърдя дали е така, не съм я оставял изгасена с включени консуматори, че дизел автоматик не се пали без да има кой да ти подаде ток. Ако е имало кофти маса според мен е логично да се задейства защитата при паленето, ако акумулаторът подава по-ниско от необходимото напрежение, поради факта, че масата "играе"(какъв страхотн научен термин
).
За втория проблем обаче идея си нямам какво става. Това ми е първия автоматик, първия дизел и първата Кия. Като гледам обаче какви проблеми имам с нов, гаранционен автомобил ... може и да е последния от тази марка, но това е тема на друг разговор.
Благодаря ви предварително за помоща!
Активен
Киа Оптима 2011, 1.7 CRDI
rmk
Наблюдава денонощно
Master of KIA
Публикации: 1403
KIA Sportage III - D4HA
Re: Оптима 2011 проблеми с паленето
«
Отговор #1 -:
Юни 30, 2015, 09:21:14 am »
Здравей, така както чета написаното от теб си за нов акумулатор. Все пак купуваш кола на 3 години на 90000км, на която не знаеш точната история. Имаме колега във форума (vladodikov), на когото се наложи гаранционна смяна на акумулатова на 1.5 години и причината според КМБ е многото градско каране (често палене). Разликата при теб е, че вече е минала 2 годишната гаранция на акумулатора и смяната ще е за твоя сметка най-вероятно. Това с окислилото се болтче ми се струва несериозно. Защо тогава колата е запалила като са ти подали ток, как така въпросното болтче тогава не е създавало проблем...
Активен
Митето
Наблюдава денонощно
Master of KIA
Публикации: 5709
1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
«
Отговор #2 -:
Юни 30, 2015, 09:24:56 am »
Обсолютно сте за нов акумулатор!
Това тракане е точно защита от слаб стартов ток!
Активен
xfan
Новак
«
Отговор #3 -:
Юни 30, 2015, 09:52:23 am »
@rmk Това беше обяснението на сервизния от официалния сервиз на Кия във Варна. Акумулаторът ми го мериха още преди месец и половина-два. Казаха ми, че е добър при максумум от 465 или 480 точки за нов акумулатор, моят показвал 425 и уредът им показвал, че акумулаторът е окей.
@Митето Колкото до новия акумулатор ги бях помолил за оферта, предложиха ми два акумулатора подходящи за моя автомобил - бош или варта, и двата около 230-240 лева.
Остава обаче проблема с отказа да пали, а се налага да превключвам скоростите, за да я подкарам. Дори не смея да предполагам там какво е, не е болка за умиране, превключвам и заминавам, но все пак остава въпроса до кога ще ме спасява превключването и дали това не е симптом на нещо по-страшно.
Активен
Митето
Наблюдава денонощно
Master of KIA
Публикации: 5709
1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
«
Отговор #4 -:
Юни 30, 2015, 10:45:46 am »
Това,че показва нормални стойности,не е гаранция за добър стартов ток! В гаража си зареждам фабричният от моята кола,вече на 8 години. Дава идеални стойности,до момента в който не се пробваш да завъртиш на някоя кола.
Активен
rmk
Наблюдава денонощно
Master of KIA
Публикации: 1403
KIA Sportage III - D4HA
«
Отговор #5 -:
Юни 30, 2015, 10:51:25 am »
По въпроса с втория проблем:
Това, че като завъртиш на позиция стартер и не започва въртене а изгасват лампите на таблото се получава когато лостът за автомата не е на правилната позиция. Стартерът би трябвало да върти само на позиции паркинг(P) и неутрална(N). При теб се получава, че не върти стартерът на P, което според мен е проблем в някое микроключе около лостът за скоростите по което компютрите на колата се ориентират, че лостът е именно там. Това е елементарен проблем и отстраняването му трябва да е гаранционно. Самия факт, че преместваш лостът напред - назад и стартерът тръгва показва, че ключето не дава винаги контакт (тук вече наистина може да има окисляване). Смяна и готово. Следващия път като имаш такъв проблем, пробвай да преместиш на N и ако запали е повече от показателно... Обясни подробно проблема в официалния сервиз и дано ти го сменят.
«
Последна редакция: Юни 30, 2015, 10:54:49 am от rmk
»
Активен
xfan
Новак
«
Отговор #6 -:
Юни 30, 2015, 11:38:26 am »
@Митето Благодаря много, ще гледам възможно най-скоро да сменя акумулатора. Най-вероятно ще го направя с влизането на колата за отстраняване на другият ми проблем с паленето
@rmk И аз предполагах, че е нещо подобно, пречещо на колата да си определи положението на лоста правилно. Благодаря да обяснението
Както съм писал и по-горе, минавам на ривърс, сменям пак на паркинг и си паля като пич. Не знаех, че мога да паля и на неутрална, досега винаги съм палил на паркинг с натисната спирачка. Ще им се обадя да им кажа, че пак го е направила този номера и да ми дадат час, за да сменят каквото трябва там, заедно с нов акумулатор, че да не си тествам късмета, пък и зима иде
Активен
smirn0ff
Master of KIA
Публикации: 1731
Шеф диригент
«
Отговор #7 -:
Юли 02, 2015, 12:23:20 pm »
Колега, препоръчително е да си палиш колата на P с натисната спирачка. Когато я оставяш под наклон да натискаш ръчната
Активен
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT
xfan
Новак
«
Отговор #8 -:
Юли 02, 2015, 01:44:54 pm »
Така и правя smirn0ff. Ръчната досега да съм я ползвал два пъти, по-скоро от любопитство отколкото от нужда.
Активен
romanpm
Разбирач ;)
Публикации: 136
седем фута вода под кила и попътен вятър
«
Отговор #9 -:
Юли 02, 2015, 09:03:21 pm »
Лош контакт на изводите на акумулатора!
Свали изводите почисти до метален блясък , смажи с технически вазелин
Активен
xfan
Новак
«
Отговор #10 -:
Декември 11, 2015, 03:57:05 pm »
Нов акумулатор и се оправиха нещата. Не е правила проблеми от тогава, стана вече два месеца, може би
Да видим как ще е зимата, засега е пушка
Активен
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
« назад
напред »
КИА Клуб България- фен форум на КИА
»
Обща информация