Автор Тема: Проблем с регистрацията на Ceed SW  (Прочетена 36088 пъти)

Gavasoff

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 130
 • KIA Ceed SW 1.6 LX
  • Svetlio`s Home Page
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #15 -: Януари 10, 2009, 02:03:35 pm »
Няма развитие! Последното, което ми казаха е, че поне се е разбрало какви документи трябва да се представят пред ДНСП, за да се възобнови сертификата, и сега ги набират наново. В момента се чакали някакви "евротабели" от Словакия, които ще се монтират на всички такива коли, за да им бъде разрешено да се регистрират. Това щяло да отнеме още 1-2 седмици. Междувременно след няколко дни (на 18.01) ми изтичат транзитните номера и трябва да ходя да ги подновявам, ако изобщо ми ги подновят. Срещу заплащане, разбира се, което никой няма да ми поеме. Ако това не стане, нищо чудно да изпадна в ситуация или да ходя в Технотест и да си правя колата на баничарка, или да я затворя в гаража за неопределено време, защото никой не знае конкретни срокове. Ако проблемът се проточи още 1 месец, ще изпусна и двумесечния срок, в който колата трябва да се обяви в данъчното. Ако това не стане най-малкото нещо е глоба, а най-голямото - при евентуална данъчна проверка да не ми признаят ДДС-то на фактурата и да трябва да го внасям. Не знам кой е виновен за цялата тази каша, ДНСП ли, КИА ли, но със сигурност моята вина беше, че имах "неблагоразумието" да платя колата в брой и сега да търпя последствията от това. Ако беше на лизинг КИА щяха да ме гонят да си удължават транзитните номера, да се занимават с глупости, пък аз само щях да им гледам сеира и да си карам без да ми пука. Принципно никога не се хвърлям в неща със съмнителен келепир, но в случая реших, че мога да имам доверие на КИА и наистина лека кола може да бъде регистрирана като товарна, и да ти мине за разход на фирмата. Писах жалби до ДНСП, до КЗП, до разни телевизии, явно на никой не го интересува, освен мен. Проблемът на давещия се си е на самия давещ. Въобще, нещата не се развиват никак добре.

batkata1

 • Обичам да пиша ;)
 • **
 • Публикации: 78
 • CEED SW 1.6 CRDI
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #16 -: Януари 10, 2009, 03:08:24 pm »
За съжаление проблема е един единствен, Живеем в България! Тук всичко е възможно и вече нищо не може да ме учуди.
Много хора биха казали "Гледай го пък този с тези изтъркани фрази щом не му изнася да са изнася".
Един приятел казва "Живеем тук защото може би сме малко мазохисти" crazy

Аз много мислех дали да ходя аз да я регистрирам лично и реших че за 180 лв не си заслужава загубата на време и нерви. За съжаление при теб нещата са били по-друг начин пък и сигурно си бил доста ентусиазиран да се качиш на девствена колица  rofl (както всеки от нас).
Аз се обаждах на моето диларче и той ми вика "...ако не стане 3+1 минаваме на 1+1". Това хич не е офсета при положение че ще е семеен автомобил в моя случай.

Интересно ми е дали можем да ги съдим за това, не съм направил консултация с адвоката ми все още.....
Но има време до края на месеца :)

За последното нещо си много прав, че проблема си е на давещия се. Това си една от най-любимите ми чети на Българина.
Преди седмица ми обраха апартамента, пищят аларми никои за нищо не ни потърси. Всички са се капсулирали и са се прибрали на дълбоко в черупките си:)

Горе главата и не се предавай -  трябва да обезглавим Простотията от България  yahoo

Pro style

 • VAG група
 • Експерт
 • *
 • Публикации: 574
 • Kia Pro_Ceed 1.6 CVVT EX
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #17 -: Януари 10, 2009, 03:44:20 pm »
Братле какво да кажа, ти си тежък случай...но си мисля, че хората от Киа са оплескали и те нещата. То бива ама да им дадеш парите кеш в момента и да не можеш да си ползваш колата, да не говорим за ДДС - то (там пък вече и друг филма)...НЯМАМ ДУМИ :o devil
Това с плащането кеш въобще не води до някакви предимства, напротив допълнителни проблеми и глаболия. Аз моята като я платих кеш тия пичове от Киа (дори ги помолих няколко пъти съвсем учтиво с оглед на лошото ми здравословно състояние - опериран с две патерици), въобще не си направиха труда поне транзитни номера да ми вземат. Какво се получава плащаш колата, ама неможеш да си я вземеш защото няма никакви номера...срамота едни транзитки са 30-тина лв.
Абе просто нямам думи...аз мислех още една Кия да взема, ама ще ме прощават останах разочарован точно тогава, когато трябваше да бъда щастлив от това, че съм си купил нов автомобил...пък и всеки от нас забелязва ежедневно някакъв малък проблем или дефект по колата си!? Това е.............................

Gavasoff

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 130
 • KIA Ceed SW 1.6 LX
  • Svetlio`s Home Page
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #18 -: Януари 10, 2009, 07:08:16 pm »
При мен това също беше идеята - да е семейна кола, която да мине за разход на фирмата. На тези, които ще кажат "е ти искаш да е... дявола във въздуха", ще кажа, че и фирмата ми е семейна с общо 5-има служители и един такъв автомобил би могъл да бъде използван и като чисто пътнически, за да карам хората на работа, вместо да им плащам пътни. Естествено, ще я използвам и за товарни нужди. Инак на фирмата имам Пежо Боксер, което ясно че минава за разход, защото откъдето и да го погледнеш си е бус, демек - товарен. Просто преди 2 месеца един циганин смля старата ни Шкода Октавия (по 100% негова вина) и за жена ми и мен това беше вариант да се сдобием с кола в границите на разумното.
Ходихме до най-различни представители, навсякъде ни предлагаха вариант да ни преоборудват колите като 1+1, след това да си сложим обратно седалките и да треперим да не ни спират. Един познат ми каза, че за такова нещо са му писали акт за 600 лв и са искали да му спрат колата от движение. Ето защо вариантите за нас бяха Хюндай I30, или Киа Сийд, които твърдяха, че колите им се регистрират като N1 без преоборудване и си запазват седалките. Мислехме и за варинат Опел Зафира, но той първо е по-скъп и второ за всяка една, дори малка екстричка, искат да се доплаща.
Това, което ме удивлява е, защо, аджеба, една кола трябва да бъде 1+1, за да е товарна. Ето, Пежото Боксер е 2+1. Къде, в кой закон е записано: Категория N1 са МПС за превоз на товари с до 4 места за сядане, или нещо такова. Още един пример - Шкода Румстър е 4+1 и е товарна...
Та в този ред на мисли, защо Киата трябва да е 1+1, според КАТ? За да мина Технотест, че и оттам да вземат пари ли? Ами след като производителя дава сертификат, че е товарна, защо не го признават? А защо допреди месец са го признавали, а сега не? КАТ не е институция, която трябва да тълкува наредбите, а да ги изпълнява...
Колкото до съденето, и аз не съм се консултирал с адвокат, но в края на краищата аз имам предварителен договор за поръчка на автомобил, последван от договор за покупко-продажба, където изрично пише, че ще си купувам KIA Ceed - товарен. Според Декларацията за притежание на сертификат за типово одобрение, която се дава от Вносителя, колата ми е N1 3+1 места. Тоест, аз имам всички документи, които ми дават правото да я регистрирам като такава. Това са и документите, които се изисват от Наредба I-45 за първоначална регистрация.
Щом като ми се отказва такава регистрация при наличие на изрядни документи, най-малкото, което мога да направя е да заведа иск срещу КАТ-Сливен, за това, че ми отказва регистрацията без ясна аргументация (всъщност, аргументите ги получих от КИА, а не от КАТ). В България има доста автомобили, регистрирани по този начин и след като няма нова наредба, или нов текст в старата, който да променя съществуваща клауза, няма юридическа причина това да ми бъде отказано. В същото време мога да заведа иск и срещу КИА България затова, че ми продават кола, която не отговаря на изискванията на КАТ, както и за пропуснати ползи (че не съм успял да изляза в чужбина за сключването на важна бизнес сделка, например). Исковете трябва да са за различни неща, защото по закон не можеш да съдиш двама души за едно и също нещо. Оттам нататък, ако вината не е в КИА, което вече не знам дали наистина е така, те да си заведат иск към ДНСП, които пък едностранно са прекратили действието на сертификата, който самите те са одобрили.
При всички случаи, ако проблемът ми не се реши в рамките на още един месец, ще предприема всички мерки, за да си защитя интересите. Знам, че ще ми бъде много трудно, защото и съдебната ни система е такава, както всичко останало в държавата, но няма да оставя нещата така.
Остава да се надявам всичко да се размине без дела, глоби и подобни простотии, защото практиката доказва, че най-доброто решение на един спор е споразумението.
Инак, благодаря за подкрепата на всички, които имат търпението да ми четат дългите постове, но всеки път като захвана тази тема, се вбесявам...
Стискайте палци...

Митето

 • Наблюдава денонощно
 • Master of KIA
 • *****
 • Публикации: 5711
 • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #19 -: Януари 10, 2009, 08:03:19 pm »
Еми,да се надявам всичко да приключи добре

Gavasoff

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 130
 • KIA Ceed SW 1.6 LX
  • Svetlio`s Home Page
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #20 -: Януари 12, 2009, 09:52:31 am »
Аз се обаждах на моето диларче и той ми вика "...ако не стане 3+1 минаваме на 1+1". Това хич не е офсета при положение че ще е семеен автомобил в моя случай.

А твоята ли не е регистрирана още? Кога си я купил, преди, или след 19.12.2008?

Митето

 • Наблюдава денонощно
 • Master of KIA
 • *****
 • Публикации: 5711
 • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #21 -: Януари 12, 2009, 09:57:31 am »
май .все още не е пристигнала неговата.

п.п.

Разбрахте ли ,че завода в жилина спрял да бачка krivogled

veno

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 192
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #22 -: Януари 12, 2009, 10:35:59 am »
така ли ? да не ги е ударила и тях кризата ?
Cee'd SW EX 1.6 CVVT

Gavasoff

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 130
 • KIA Ceed SW 1.6 LX
  • Svetlio`s Home Page
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #23 -: Януари 12, 2009, 10:47:21 am »
Спират заради газа, нали само ние и Словакия сме на това дередже.
Сега ми е интересно дали ще има някой, който да изпрати въпросните еврономера...? dontknow

batkata1

 • Обичам да пиша ;)
 • **
 • Публикации: 78
 • CEED SW 1.6 CRDI
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #24 -: Януари 12, 2009, 11:23:21 am »
Чакам я към края на месеца. Договора ми е от Октомври месец. В него е опоменато 4-ри месеца срок за доставка.
Сега като е спрял и завода може да си почакам ......

Аз се обаждах на моето диларче и той ми вика "...ако не стане 3+1 минаваме на 1+1". Това хич не е офсета при положение че ще е семеен автомобил в моя случай.

А твоята ли не е регистрирана още? Кога си я купил, преди, или след 19.12.2008?

Митето

 • Наблюдава денонощно
 • Master of KIA
 • *****
 • Публикации: 5711
 • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #25 -: Януари 12, 2009, 11:24:24 am »
едва ли ще чакаш. :-*

Mihailov

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 293
 • KIA Pro_Cee'd 1.6 CRDi EX .. VW Golf 3
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #26 -: Януари 12, 2009, 11:27:01 am »
Моя е от 11.11.2008, но ми казаха към края на Януари ... Сега като е спрял завода какво правим ? Май май трябва да звъннем до шоуруума ...
Guns don't kill people ... people kill people ...

Gavasoff

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 130
 • KIA Ceed SW 1.6 LX
  • Svetlio`s Home Page
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #27 -: Януари 12, 2009, 12:39:48 pm »
При вас двамата може да се получи още по-интересно. Последно като бях в шоурума на КИА, дилърът ми показа документите на 7-8 автомобила, които чакаха за предаване, но заради настоящия проблем не могат да ги дадат на клиентите. Ако тая каша продължи неопределено време какво става със сроковете, упоменати във договорите ви? Айде, ако заводът не работи ще кажат - форсмажорни обстоятелства. Ами ако все пак колите дойдат, а не могат да бъдат регистрирани? Сигурно от КИА ще използват газовата криза и спряното производство като оправдание, че колите ги няма, дори да са пристигнали, знам ли...? Дано не се стига дотам и да си ги получите скоро. При мен хубавото поне беше, че купих кола, която беше поръчана "напред" от дилъра в Стара Загора и буквално след няколко дни беше в България.
Извинявайте за предположенията ми, но напоследък съм станал голям песимист... bye

Mihailov

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 293
 • KIA Pro_Cee'd 1.6 CRDi EX .. VW Golf 3
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #28 -: Януари 12, 2009, 12:42:22 pm »
Опа, объркване стана. Моята не е SW. Не би трябвало да има проблем с регистрацията. Проблема ще дойде от затворения завод.
Guns don't kill people ... people kill people ...

Gavasoff

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 130
 • KIA Ceed SW 1.6 LX
  • Svetlio`s Home Page
Re: Проблем с регистрацията на Ceed SW
« Отговор #29 -: Януари 12, 2009, 12:54:36 pm »
То няма значение дали е комби, или не. Въпросът е с какъв сертификат идва колата. Хечбека и Про-то също имат възможност да бъдат регистрирани така. Ако я купуваш за товарна N1 3+1 места, също ще имаш проблем. ДНСП били спрели и затрили масива с N1 изобщо, което включва и колегите с Huyndai I30 и Huyndai I30 CW, но доколкото разбрах, Инд Комерс вече са излезли от кашата. Оставаме ние, с КИ-ите.