Автор Тема: Данък на Cee`d  (Прочетена 87731 пъти)

aris

• Spammer
  • Публикации: 817
  • Sportage 4 1.6 GTDI automatic
Re: Данък на Cee`d
« Отговор #90 -: Април 21, 2009, 07:19:31 pm »
Лило абе каде мой човек ще се расправяш със държавата ???? Не си мисли че ще се получи нещо.Само нерви ще си хабиш.

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #91 -: Април 22, 2009, 09:18:24 am »
оооо,повярвай ми.Има как,стига да знаеш към кого да се обърнеш music

същата работа и с каското.Как мислиш ми излиза по 800лвс гражданската rofl

bongo

• Експерт
  • Публикации: 423
« Отговор #92 -: Април 22, 2009, 10:43:36 am »
и на мен след втората година толкова ми излиза по-точно 845.36

proc

• Експерт
  • Публикации: 437
  • Aequitas & Veritas
« Отговор #93 -: Април 22, 2009, 10:45:42 am »
Дайте ни насока и на нас. Откъде толко евтино?
Карам си леко колицата и ми е гот на душицата!

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #94 -: Април 22, 2009, 10:47:16 am »
да де,ама моята е взета 2008 .04 месец music

proc

• Експерт
  • Aequitas & Veritas
« Отговор #95 -: Април 22, 2009, 10:49:57 am »
да де,ама моята е взета 2008 .04 месец music
Е Лило моята също е 2008-04.  ;D
Защо толко евтино? Толко ли се е обезценила?

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #96 -: Април 22, 2009, 10:52:42 am »
мне бре,така сме без нарушения,без щети с малки деца ,над 30 години music

proc

• Експерт
  • Aequitas & Veritas
« Отговор #97 -: Април 22, 2009, 11:04:23 am »
Ааа, ясно. Мерси.  bye

dkman

• Новак
  • *
  • Публикации: 19
« Отговор #98 -: Април 23, 2009, 07:52:20 pm »
    Как мислите скъпи приятели, нормално ли е кола регистрирана в Пловдив да плаща пътен данък в София.
Преди малко получавам фактурата от лизингодателя. Разликата в цената м/у Пловдивския и Софийския ПД. идва към 100 кинта. Бясен съм !!!!

Gavasoff

• Разбирач ;)
  • Публикации: 130
  • KIA Ceed SW 1.6 LX
    • Svetlio`s Home Page
« Отговор #99 -: Април 23, 2009, 07:56:57 pm »
Не е нормално, но не си само ти. Миналата седмица говорих с един приятел с Авенсис, кара я в Бургас, с бургаска регистрация, лизингодателят е софийска фирма и, въпреки че има офис в бургас, данъкът се изчислява на софийска база. 70-80 лв е ралзиката...  :o

Mihailov

• Разбирач ;)
  • Публикации: 293
  • KIA Pro_Cee'd 1.6 CRDi EX .. VW Golf 3
« Отговор #100 -: Април 24, 2009, 10:11:51 am »
Аз не знам защо трябва да има разлика изобщо ама айде ... по плътен асвалт ли наливат в нашите Софийски дупки ?!? Глупости.
Guns don't kill people ... people kill people ...

Боби

• Разбирач ;)
  • Публикации: 343
  • Kia Pro_Cee'd 1.4 EX
« Отговор #101 -: Април 24, 2009, 10:22:21 am »
Това е защото адресната регистрация на лизингодателя е в София. А защо тогава може да си регистрира колата, в който град си иска ми остава мистерия....

Gavasoff

• Разбирач ;)
  • KIA Ceed SW 1.6 LX
    • Svetlio`s Home Page
« Отговор #102 -: Април 24, 2009, 03:08:02 pm »
Аз не знам защо трябва да има разлика изобщо ама айде ... по плътен асвалт ли наливат в нашите Софийски дупки ?!? Глупости.
Заради различната оценка на имотите в различните градове. София е най-скъпият град, Варна също и така нататък по реда си надолу. По принцип данъчната ставка е една и съща навсякъде, но ЗМДТ предвижда всеки общински съвет да си гласува съответен коефициент, по който да се умножава предвиденото в закона. Сещаш се, че в София той е най-висок...
Между другото въпросният пич с Авенсис-а в момента води дело именно срещу това, но не знам докъде е докарал нещата.  wall

ПП. Сега изрових това:

ЗМДТ ДВ от 13.12.2005г. в сила от 01.01.2006г.

Чл. 55. За леки автомобили размерът на данъка се определя съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва:
1. до 37 kW включително - по 0,34 лв. за 1 kW;

2. над 37 kW до 55 kW включително - по 0,40 лв. за 1 kW;

3. над 55 kW до 74 kW включително - по 0,54 лв. за 1 kW;

4. над 74 kW до 110 kW включително - по 1,10 за 1 kW;

5. над 110 kW - по 1,23 лв. за 1 kW.

В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти:

Над 14 години 1
Над 5 до 14 години включително 1,5
До 5 години включително 2,8

(2) За ремаркета на леки автомобили се заплаща следният данък:

1. товарно ремарке - 5 лв.;

2. къмпинг ремарке - 10 лв.;

(3) За мотопеди се заплаща данък 10 лв., а за мотоциклети, както следва:

1. до 125 куб.см включително - 12 лв.;

2. над 125 до 250 куб.см включително - 25 лв.;

3. над 250 до 350 куб.см включително - 35 лв.;

4. над 350 до 490 куб.см включително - 50 лв.;

5. над 490 до 750 куб.см включително - 75 лв.;

6. над 750 куб.см - 100 лв.;

(4) За триколка данъкът се определя от общото тегло:

1. до 400 кг включително - 4 лв.;

2. над 400 кг - 6 лв.;

(5) За автобуси данъкът се определя в зависимост от броя на местата за сядане:

1. до 22 места, вкл. мястото на водача - 50 лв.;

2. над 22 места, вкл. мястото на водача - 100 лв.;

(6) (Доп. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За товарен автомобил до 12 т технически допустима максимална маса се заплаща данък по 10 лв. за всеки започнат тон товароносимост.

И нещо също много важно

Чл. 59. (1) За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW вкл., снабдени с действащи катализаторни устройства, данъкът се заплаща с 50 на сто намаление.
(2) За автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремарке и седловите влекачи, снабдени с "екодвигатели", съответстващи на стандартите "Евро 1", "Евро 2" и "Евро 3", данъкът по чл. 55, ал. 5, 6, 9 и 15 се заплаща с 50 на сто намаление.

Освен колата имам и мотор 1000сс, за който би трябвало да плащам данък 100 лв. Е да, ама плащам 125, защото предвиденото в закона се умножава по 1.25 за София. Оттам идват разликите и с колите...
« Последна редакция: Април 24, 2009, 03:19:30 pm от Gavasoff »

mitkopitko

• Почетен член
  • Разбирач ;)
  • Публикации: 263
« Отговор #103 -: Април 24, 2009, 10:39:28 pm »
Друг е въпроса че съответния данък МПС няма почти нищо, или поне много малко общо с ремонт и поддръжка на пътища. По голямата част от тях, включително и в градовете, са част от републиканската пътна мрежа като ремонта и поддръжка се поемат не от общинския, а от републиканския бюджет. Парите от общинският данък МПС би трябвало да отиват за инфраструктура (тротоари, канафки, градинки и т.н.)  и опазване на околната среда. По тази логика основният фактор за изчисляване на общински данък МПС трябва да са вредните емисии на съответното МПС. Дано и нашата държава да узрее за това по някое време и да обърне данъчната си политика с краката нагоре, и да спре да взима пари само от хората които имат...и то не чак толкова много. Отделна тема е кой ще затегне контрола по техническите прегледи, на които задължително мерят изгорелите газове.   bravo

Gavasoff

• Разбирач ;)
  • KIA Ceed SW 1.6 LX
    • Svetlio`s Home Page
« Отговор #104 -: Април 25, 2009, 07:52:38 am »
...По тази логика основният фактор за изчисляване на общински данък МПС трябва да са вредните емисии на съответното МПС. Дано и нашата държава да узрее за това по някое време и да обърне данъчната си политика с краката нагоре, и да спре да взима пари само от хората които имат...и то не чак толкова много. Отделна тема е кой ще затегне контрола по техническите прегледи, на които задължително мерят изгорелите газове.   bravo

Абсолютно си прав. И затова хората в Германия плащат данък именно на база на това, което ти изхвърля колата в атмосферата. Тук, на практика, колкото е по-стара, толкова повече цапа и съответно... плащаш по-малко.

Ами каква е логиката мотоциклетите да плащат толкова много? Всички сме ходили в Гърция и знаем, че трафикът там се върти около моторите. Защо? Ами защото цапат по-малко, не задръстват движението, могат да паркират почти навсякъде, общо взето те са идеалното превозно средство из града. Тук какво стана: Преди няколко години вдигнаха данъците зверски, след няколко митинги и протести ги свалиха до днешните нива, които пак са много високи (за МПС, което се кара 6-7 месеца в годината), забраниха за движение на всякакви двуколесни основни булеварди като Цариградско шосе, а в някои градове (Русе, ако не се лъжа), дори затвориха централната част на града за мотори. Тоест, общините и държавата не се опитват да намерят разумен начин за справяне с трафика, а вместо това налагат забрани и високи данъци и потриват доволно ръце.
Малко се отплеснах от темата с данъка на Киа Сийд, но мисля че все пак има връзка, доколкото цялата данъчна политика относно МПС е сбъркана. Поощрява се да имаш стара Жигула или Трабант, а не нова Киа. Данъкът на стар Икарус е три пъти по-нисък от този на нов Pro Ceed. "Жизненоважната" човешка потребност да притежаваш яхта струва около 30-40 лв, а "глезотията" да караш Киа - 10 пъти повече.
Тия дни научих и нещо хубаво: Българин, живеещ в чужбина е успял да осъди държавата за начисляването на акциз върху автомобили, внос от ЕС. Затова правителството тихомълком е отменило тази точка в закона и от догодина (2010) въпросният акциз за над 163 коня ще отпадне както за нови, така и за стари автомобили. Е, разбира се, тази промяна ще облажи притежателите на луксозни джипове и лимузини, както и самите депутати, а не нас - притежателите на нормални коли, но все пак е някаква стъпка в правилната посока...