https://www.facebook.com/pages/KIA-Bulgaria/41695574797
Т`ва с размера на гумите ми се струва, че се все повече започва да става едни голям "балон". Ето моята кола като я купих със 225/45/17 и ако си сложа 21/45/17 ще ми свалят ли гаранцията...това са пълни глупости. Пак казвам, това че от сервиза гледат всякакси да свалят гаранцията на една кола е друг въпрос, как ще свалят гаранцията нали първо трябва да докажат, че именно по-различния размер гуми са довели до дадения дефект, примерно какво общо имат гумите със тропането в окачването или луфта в кормилото. Все си мисля, че ще е по-лесно да докажа, че колата е дошла с фабричен дефект, отколкото от КМБГ да докажат, че гумите ми са кофти и предизвикват дефекти по колата
Направо по темата! Както писах вече, за гуми 205/55/16 джантите са 6.0Jx16. Лило е прав, че това е стандарта, но теоретично може да се сложат по широки. Ще имате обаче реален проблем с гаранцията на ходовата част ако не спазите точният размер. Започвам да обяснявам. Джантата има следните характеристики. Диаметър в инчове или цолове - се тая. широчината и в инчове. Общо двете неща се записват примерно така 6.0Jx16. После имате брой отвори за болтовете с разстояние между тях, което е изразено от ди5аметърът на кръга който описват центровете на дупките им (примерно 5х114,3). Имате диаметър на средният отвор. Оффсет или изместване на джантата навън или на вътре в милиметри. Писах в сервиза на Киа, и ми отговориха, че ако джантите са със абсолютно същият размер както оритиналната проблеми с гаранцията не би трябвало да има. Ако има разлика обаче вече знам за един случей, при който човек си е изгорял с гаранцията на ходовата част.Ако си търсите 6.0Jx16 алуминиеви джанти за Сиида по специализираните магазини да ви кажа, че няма да намерите. Мен ми казаха, че най-малките като шерочина са 6,5 но обикновенно като за сиид-а предлагат 7 и дори 7,5 инчови. Това го казват обаче диларите на джанти и понеже аз не им вярвам питах един майстор и той каза, че наистина нама 6 инчови, а пък за 7,5 може и да стане, ама трябва да се пробва и е малко тъпо как уверено ти предлагат такова нещо. това е за сега.