Автор Тема: DPF регенерация  (Прочетена 54536 пъти)

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 370
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
Re: DPF регенерация
« Отговор #75 -: Януари 22, 2025, 12:17:22 pm »
Ми не съм на ясно с тия модели дали всичко си работи след лиценза ама май спират  , мога да ти кажа за launch че и след като изтече лиценза и няма ъпдеит функциите му се запазват до там докъдето се е ъпдеитнал само някой функции който са свързани с онлайн функции като кодиране на eco спират защото иска да се свърже с сърварите  им но това кодиране е за vag така че може и без него. Чети и ако има официален Саит влез там и потърси подръжка на автомобили там е описано какво подържа за всяка марка и модел . Нещо като това харесваш си модел диагностика и виждаш за твоя модел какво подържа https://www.auteltech.com/vehicle-coverage/coverage2  ,  https://qcar.x431.com/qcar/#/pc/index?q=e30%3D , https://h5.thinkcar.com/coveragetk/all . Разгледай това което ти предложи колегата по горе autel Ap200 прочети за него  или се консултират с него нали каза че го е пилзвал от алито може да ти излезе доста евтино и ще доиде от Европа за 1 седмица .
« Последна редакция: Януари 22, 2025, 01:26:49 pm от Бат Герги »

gore

• Разбирач ;)
  • Публикации: 157
  • Караше: 2014 Kia Carens RP Style, 1.7 CRDi, 136hp
« Отговор #76 -: Февруари 05, 2025, 01:12:52 pm »
С любезното съдействие на нашия съфорумец "mironski" (Благодарности Миро!) се сдобих със скенер Mucar, с който успешно стартирах принудителна ДПФ регенерация.
Оказа се, че елм адапторчетата, които тествах наскоро, правилно са представяли прочетената от автомобила информация.
Друг е въпроса защо до преди интервенцията "разстояние от последната регенерация на dpf" имаше стойност над 7500км.
Трети пък е въпроса след колко км. ще има инфо за нова дпф регенерация, както и същинска такава :)
« Последна редакция: Февруари 05, 2025, 01:32:36 pm от gore »

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #77 -: Февруари 06, 2025, 01:04:56 pm »
Щом вече имаш четец с пускане на регенерация следисия да ли е минала поне в интервала от изминати  100-200-500 км първоначално може по чести периоди докато засечеш горе долу на какви километри прави  или след  каране на по дълъг път 50-100 км
« Последна редакция: Февруари 06, 2025, 01:07:32 pm от Бат Герги »

gore

• Разбирач ;)
« Отговор #78 -: Февруари 06, 2025, 04:41:14 pm »
Ще следя, Бат Герги, няма как.
Жвната ми каза, че подозрително за нея съм почнал периодично и често да обикалям магистралите, а пък не било така със старата кола. rofl

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #79 -: Февруари 06, 2025, 05:15:47 pm »
 :) :) :) . Ами що магистрала сам си си вкарал автогол  :) . Вземаш я караш я на село да копа а па ти си гледаш регенерацията  :-*

arminius

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #80 -: Февруари 08, 2025, 11:36:46 am »
Здравейте колеги, кажете кой OBD четец ще ми свърши работа за DPF регенерация.( не съм забелязал да е правила!). Почти карам извънградско 20-30км. всеки ден. Много малко градско, и съм изминал
към 1500км от както съм я взел. И нещо не съм забелязъл да прави регенерация. Ще бъда благодарен на насоки (препоръки) Kia Venga 1.4 CRDi 90HP 2017г. Поздрави.
« Последна редакция: Февруари 08, 2025, 11:43:11 am от arminius »

arminius

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #81 -: Февруари 10, 2025, 06:37:36 am »
Кажете кой OBD четец ще ми свърши работа за DPF регенерация. Благодаря.

gore

• Разбирач ;)
« Отговор #82 -: Февруари 18, 2025, 04:25:02 pm »
...и съм изминал
към 1500км от както съм я взел. И нещо не съм забелязъл да прави регенерация.

Това със забелязването, при мен се оказа мисия невъзможна.
Моята сега я "следя", но засега няма никакви дири за проследяване... вече 600км без регенерация. :o

mironski

• Разбирач ;)
  • Публикации: 121
« Отговор #83 -: Февруари 18, 2025, 05:07:18 pm »
Има ли разлика в показанията на DPF-а при диагностика?
Това не е експертно мнение. Всичко е на Ваша отговорност!

gore

• Разбирач ;)
« Отговор #84 -: Февруари 18, 2025, 05:49:29 pm »
След принудителната дпф регенерация стойността за soot level беше 0g.
Distance since last dpf regeneration  стана 0 km.
В момента отчита съответно 26г сажди и около 600км, след регенерация.
Вчера карах около 180км по магистрала.
« Последна редакция: Февруари 18, 2025, 05:52:48 pm от gore »

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #85 -: Февруари 18, 2025, 06:41:10 pm »
Бах мамаму трабваше да е направила вече, според мен. Проследия още някои друг км  до към  1000 км. Пък казваш прави принудителна, явно температурни датчици са си в ред, нещо друго е ама какво
« Последна редакция: Февруари 18, 2025, 06:48:26 pm от Бат Герги »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #86 -: Февруари 18, 2025, 06:43:16 pm »
Обикновено за да не иска да започне сама да си регенерира има някакъв проблем. Има ли натрупана грешка ?
Примерно проблем с ЕГР, проблем с ламбда сонда, дори и поради малко гориво в резервоара може да не иска да регенерира.
Последното нещо за което се сещам е колата да е "лекувана" софтуерно след хардуерно "лекуване" (изтърбушен ДПФ и премахната частта от софтуера за автоматично регенериране).

PS:
В началото беше писал, че е пишело на диагностиката, че са минати повече от 7000 км от последната регенерация и се чудеше дали е вярно.
Ако е вярно, според мен колата няма ДПФ.
« Последна редакция: Февруари 18, 2025, 06:47:59 pm от rmk »

mironski

• Разбирач ;)
  • Публикации: 121
« Отговор #87 -: Февруари 18, 2025, 06:46:55 pm »
Към горния пост, да добавя и няколко температури по време на път!
Промяна диференциалното налягане - преди и сега?
И накрая, без данни от друг такъв автомобил, аз не съм сигурен самия Енжинерин какво и колко е заложил в картите!
« Последна редакция: Февруари 18, 2025, 07:01:56 pm от mironski »
Това не е експертно мнение. Всичко е на Ваша отговорност!

gore

• Разбирач ;)
« Отговор #88 -: Февруари 19, 2025, 10:56:56 am »
Бах мамаму трабваше да е направила вече, според мен. Проследия още някои друг км  до към  1000 км. Пък казваш прави принудителна, явно температурни датчици са си в ред, нещо друго е ама какво
Правих принудителна, даже 2 пъти, понеже след първата останаха 5гр. сажди, та повторих на другия ден.
Регенерацията трае около 10-12 мин. Точно на 2000 оборота.

Обикновено за да не иска да започне сама да си регенерира има някакъв проблем. Има ли натрупана грешка ?
Примерно проблем с ЕГР, проблем с ламбда сонда, дори и поради малко гориво в резервоара може да не иска да регенерира.
Имаше DTC C1212, но незнам от кога е била. Изтрих я, след което се активира Lane Keeping Assist функция, която не бях виждал до тогава. Не знам има ли връзка някаква.
Преди да излеза извънградско пълня резрвоара до горе - станах роб вече. :)

Последното нещо за което се сещам е колата да е "лекувана" софтуерно след хардуерно "лекуване" (изтърбушен ДПФ и премахната частта от софтуера за автоматично регенериране).

PS:
В началото беше писал, че е пишело на диагностиката, че са минати повече от 7000 км от последната регенерация и се чудеше дали е вярно.
Ако е вярно, според мен колата няма ДПФ.
Миналата година успешно минах технически преглед и не мисля, че може да нямам ДПФ.

Към горния пост, да добавя и няколко температури по време на път!
Промяна диференциалното налягане - преди и сега?
И накрая, без данни от друг такъв автомобил, аз не съм сигурен самия Енжинерин какво и колко е заложил в картите!
DPF Diferential pressure се променя, в зависимост от моментните обороти на двигателя, но софтуера (ProDiag) не го показа, по време на регенерацията.
А ето всъщност, какво показва скенера:

П.С.
Енжинерин какво и колко е заложил си остава за мен мистерия, но вече във втори сервиз ми казват, че някои автомобили не вписват, така търсеното от мен, инфо за изминати км. след регенерация в бордивия компютър...
На което аз досега махвах пренебрежително с ръка. :)

« Последна редакция: Февруари 19, 2025, 11:19:11 am от gore »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #89 -: Февруари 19, 2025, 01:03:50 pm »
Карай си колата и не я мисли регенерацията. Още повече щом минаваш ГТП - нямаш проблеми.
Като цяло CRDI-тата впръскват горивото на много на брой малки порции и под огромно налягане и си изгаря доста чисто и няма много сажди (особено ако са изправни дюзите), та ГТП не е голям проблем.