Автор Тема: Питане за КИЯ Ceed 2019+ Комби  (Прочетена 17089 пъти)

JoroVN

• Новак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Питане за КИЯ Ceed 2019+ Комби
« Отговор #15 -: Юни 12, 2024, 01:55:52 pm »
Благодаря за подоробните мнения и разсъждения. Колкото и да гледам, някак все към кия/хюндай дизел клоня. Днес питах две таксита, и те ме посъветваха да си взема корейски.

Kiaman

• Новак
  • *
  • Публикации: 26
« Отговор #16 -: Юни 13, 2024, 11:36:04 pm »
....  А и ако приемем, че въпросните коли с проблем са тези, които са се оплакали, пак излиза, че има МНОГО други, които нямат проблем.
Някак си пропускаш паленето на студено, карането на къси разстояния и пак палене на студено. Дюзи, нафта и ония, дето шофират целодневно и не дават на моторите да изстинат, са друга бира.
Като се позачетох, задръстването на DPF произлиза от несъвършенната конструкция и не стои само пред КИА, а пред всички марки с такива филтри. За справка - форумите за леки автомобили, градско ползване. За тировете не знам, но тъй като при МАСОВОТО ползване не ги гасят с часове, едва ли се задръства често.
В подкрепа на думите ми, вижте темата https://www.kia-bg.com/smf/index.php/topic,6031.30.html , в която съм споделил мъките си, и най-вече последния ми пост, как като на шега си прочистих DPF филтъра, а може би катализатора (или пък и двата), кой да знае?
JoroVN, дизелякът с DPF е много добър мотор, но аз не бих си купил отново такъв, за да ходя с него на работа всеки ден - това е полето на бензинките и електричките. Ето защо от няколко месеца, 95% от километрите ми са на дълги разстояния, а на работа пътувам с градския траспорт. Свиква се лесно, препоръчвам. На всички  ;D

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #17 -: Юни 14, 2024, 11:10:22 pm »
Постепенно от режим "градско каране" преминахме на режим "палене сутрин на студено, каране за кратко и после пак палене вечер на студено". Съжалявам колега, но аз не ползвам колата точно по такъв начин. За сметка на това баща ми кара шкода фабия 1.6 дизел от 2011 година на малко над 200 хиляди километра. Човекът е на над 80 години и кара шкодата както едно време си е карал ладичката. Такива неща като ДПФ, регенерация нито ги разбира, нито го интересуват. Сутрин ходи на работа и вечер се прибира. И така всеки ден от години. Проблеми с колата няма!

ДПФ системата не е перфектна, но може да бъде по-добре или по-лошо направена. Давам пример - ДПФ филтър монтират веднага след турбината ЗАД двигателя работи много по-добре от ДПФ монтиран надолу по генерацията под купето например. ДПФ монтиран зад двигателя работи много по-добре от ДПФ монтират пред двигателя. И двата случая проблемът е, че ДПФ-а не може да си съхрани високата температура за да работи добре. В единия случай е вече далече от изгорелите газове, в другия насрещният въздух го охлажда.

Според мен за запушването на ДПФ-а влияе не толкова цикълът на каране, колкото други фактори, които хората неглижират, а именно: не добре работещи дюзи и съответно не добро изгаряне на нафтата, неправилно масло, което има много летливи фракции при повишаване на температурата и те запушват ДПФ-а, а може и просто да ти е попаднала кола, която някой преди теб е карал не с нафта, а да е наливал корабно гориво, отработено масло и каквито други гадости се сещаш.

Видях ти темата, дори съм писал в нея. Радвам се, че си се оправил. Не разбирам защо като не ти харесват дизелите си си купил 2 броя и на финала си тръгнал с трамвая. Щом не ти харесват - продавай и си вземи бензин. Успех!

PS:
.... сутрин тръгвам в 7:40,
4км до ЦДГ, после още 3км до работа, всичко това през най натоварените пътища, рядко стигам преди 8:30... има няма 8км общо.
Ето това е написал колегата: сутрин 50 минути и 8км и вечер още толкова (предполагам).
Според мен и времето и километрите са достатъчно за да си работи добре ДПФ-а. Към това като добавим и някоя и друга работа от време на време в града и някоя екскурзийка от време на време извън града и всичко ще си дойде на мястото и колата няма да дава проблеми, стига агрегатите да са изправни. Не виждам какво повече има да се дъвче по въпроса. Успех на колегата, дано да направи правилен избор за него си!
« Последна редакция: Юни 14, 2024, 11:32:06 pm от rmk »

Kiaman

• Новак
  • *
  • Публикации: 26
« Отговор #18 -: Юни 15, 2024, 11:52:28 pm »
... Съжалявам колега, но аз не ползвам колата точно по такъв начин ...
Това се разбра от първия път, а тук говорим за друг вид ползване.
След натрупания опит, "градско каране", "палене сутрин на студено, каране за кратко и после пак палене вечер на студено" и "8 km за 50 минути" (сутрин) и "8 km за 50 минути" (вечер),  за мен са синоними на нищо повече от интензивно задръстване на DPF (от там и повишен разход на гориво, доближаващ се до бензинката).
Това, че прочистих моя DPF с дълги преходи, на високи обороти, а не с 8 km за 50 минути всеки ден, е допълнителен аргумент към горното, показател, против употребата на дизелов мотор с DPF, в описания по-горе режим.
Ако бях, чел за DPF, преди да търся втори дизел, сега щях да карам бензин. Хубавото на тази ми грешка е, че ме свали от автомобилния трафик и ме качи на метрото и на бус-лентата.
Ще се радвам, ако опитът ми е предпазил някого от грешка.

Спирам наблюдението и участието си в тази тема.

federal

• Новак
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #19 -: Юни 17, 2024, 05:27:23 pm »

Не го купих поради липсата на темпомат (за 700 лв. в КИА монтират оригинален) и продавачът-инат.)

- - - - - - -
P.S. Софийският дизел 136 к.с., споменат от мен, още се продва :-).
Не е 2017, а 2018, на 39810 км.
Цената от тогава почти не е мръднала.
700лв....мани ги тези! За 40лв си вземаш нова конзолка и можеш и сам да си я монтираш, ако имаш инструмент! Ако не някой сервиз може да я смени за 15-20 мин. Няма обучение, тръгва веднага!