Автор Тема: Sportage 5 HEV 2024 - Странно скърцане в момента на пълно спиране  (Прочетена 2611 пъти)

bozhinov

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
Здравейте КИА-колеги, от ноември съм собственик на чисто нов Sportage 5 HEV GT-line.
Имам един шум, който леко ме дразни, понеже го имах и при Рено Меган 2021, но се получи след 40К км.

Проблемът е следният. При мокро време, когато спреш, малко по-рязко, се чува скърцащ шум всякаш от към макферсон тампоните. При освобождаване от ауто-холд и електронната ръчна също го долавям наред с типичните скърцания при неразработена кола и използването на тези системи. Предполагам, че е нормално, но желая и вашето мнение.

Някой дали се е сблъсквал със същият проблем?

Благодаря предварително.

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 855
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
От аутохолда е!  А и ако не сте карал кола с подобна система, сега ви е странно. Махнете аутохолда и няма да го чувате.

bozhinov

• Новак
  • *
Здравейте, предишната ми беше с аутохолд, винаги съм го ползвал и шумът не е бил толкова осезаем. Ще пробвам и ако не се получи, ще допълня обяснението.

Благодаря!

bozhinov

• Новак
  • *
Изключих аутохолда, чувам шумът, но в пъти по-тих(благодаря на justalittlesign). Мисля, че е в рамките на допустимото, понеже не се чува при преминаване през легнали полицаи. Но ще се опитам да обясня отново понеже сега се чува много ясно от къде е.

Когато натисна спирачката рязко, предницата се навежда напред, когато колата спре и предницата се вдига, се чува скърцащият шум. След като спрях аутохолда, стана по-лесно да го локализирам. В момента го чувам всякаш от предният и задният мост в различен момент на стабилизирането на колата.

Модела е с адаптивно-окачване и видях по чуждите форуми, че масове се говори за шумно окачване, но адаптивното било доста по-тихо. Също за пръв път карам SUV-и и не съм запознат с окачванията при тях. Заради това е и много вероятно да е нещо, което си е просто така. Все пак, ако някой е отстранявал такъв проблем, моля да сподели.

Благодаря предварително!
« Последна редакция: Януари 09, 2025, 06:55:15 pm от bozhinov »