Автор Тема: Какъв ви е разхода.  (Прочетена 235876 пъти)

Shadow

• Експерт
  • Публикации: 447
  • Sportage 2.0® CRDI AWD
Re: Какъв ви е разхода.
« Отговор #390 -: Февруари 23, 2013, 09:35:55 pm »
За гасенето ми е ясно, че при юркане не трябва веднага да се гаси. Но много благоприятното въздействие ми е малко странно. Поне да се обясни ако знаеш. Иначе за юркането и веднагическото гасене съм чувал, че поради високите температури на турбото и не изчакването да се охлади може да доведе до появата на нагар от масло по-него и от там до прецакването му. Това е което знам за юркането, иначе за по - благоприятния ефект не знам.
« Последна редакция: Февруари 23, 2013, 09:39:39 pm от Shadow »

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #391 -: Февруари 23, 2013, 09:39:31 pm »
Ех,ми прочети темата за турбото.Там е обяснено как работи турбото,маслото,кулера

Shadow

• Експерт
  • Sportage 2.0® CRDI AWD
« Отговор #392 -: Февруари 23, 2013, 10:06:31 pm »
Еми четах и единственото, което видях като плюс - водната помпа когато колата е на предавка би се въртяла по-бързо. От там респективно по - бързо охлаждане на маслото.

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
  • Публикации: 933
« Отговор #393 -: Февруари 23, 2013, 10:41:13 pm »
А за какво ви е да изключвате от скорост, по-скоро превключете на по-висока, защото така ще направите икономия на гориво.

chitko

• Разбирач ;)
  • Публикации: 327
« Отговор #394 -: Февруари 24, 2013, 08:46:28 am »
Прав е coolman-a.
Почти всички модерни коли от години имат fuel cut off функция. Спускане на подходяща (горна, ако позволява) предавка без газ е дори по икономично от неутрална + повече спирачки. Защото при 1500 оборота (или около толкова) системата се задейства, спира притока на гориво, докато на неутрална ще ти гори толкова, колкото ако си спрял на място. Горното условие (около 1500 оборота) се отнася за атмосферните мотори, за дизелите може и да е по ниско условието. 
За сигурността пък няма какво да коментираме.

Shadow

• Експерт
  • Sportage 2.0® CRDI AWD
« Отговор #395 -: Февруари 24, 2013, 10:19:42 am »
Въпроса беше не само за икономията на гориво, а какво помага минаването на предавка за удължаване живота на турбото. Защо би се повредило, ако не я караш на предавка.

cmapmep

• Разбирач ;)
  • Публикации: 212
« Отговор #396 -: Февруари 24, 2013, 10:46:16 am »
Просто търсим отговори. Понякога е по-икономично да изключиш от предавка, за да не те спира двигателя. Какво ще стане с турбината? Ще се преохлади ли или няма да се охлажда достатъчно и защо? От другата тема не става много ясно.

Цитат
...
6. Спускане по нанадолнище - винаги на подходящата предавка, а не на неутрална предавка - много благоприятно въздействие.
7. Ако двигателя е вкарван в обороти и е "настъпван" за по-продължителен период (повече от 5-6 минути) или колата е настъпвана яко по сфетофари, кръстовища или по магистралата, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО после се кара поне 5-6 километра съвсем спокойно, без юркане или ако няма възможност за това, двигателя не се гаси при спиране, а се оставя да работи на празен ход поне 5-6 минути, преди да се угаси.
...
6. Тук пак опираме до анализ на температурата на изгорелите газове, температура и скорост на въздушния поток към охлаждащите системи, температура на околната среда, скорост на въртене на водната помпа - оттук скорост на охлаждащата течност и т.н. Мисля, че подробни обяснения не са нужни;
7. След като ТДД е бил в тежък режим на работа, турбината, достигайки стойности от 150 000 об/мин е повишила до такава степен температурата на вътрешните си компоненти, че се нуждае от плавно и постепенно охлаждане. Ако след здраво 'юркане' на ТДД го угасите веднага, маслото, което остава вътре без циркулация, по компонентите на турбината буквално се изпича в сажди и твърди налепи, които залепват по металните повърхности.
...
Дизелът е по-съвършен от бензиновият двигател, благодарение на принципа си на действие.Докато при бензина се регулира количеството на гориво-въздушната смес, която се подава в цилиндъра /количествено регулиране/, то при дизела се регулира само количеството на горивото, което се впръсква в цилиндъра /качествено регулиране/.Количеството на въздуха е постоянна величина при всяко положение на педала на газта.

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
« Отговор #397 -: Февруари 24, 2013, 12:01:15 pm »
cmapmep кое ще е по-икономично не се знае  :-* За мен плюсовете са повече когато съм на скорост.
Иначе, не виждам проблем за турбинката ако изключите от скорост.

cmapmep

• Разбирач ;)
  • Публикации: 212
« Отговор #398 -: Февруари 24, 2013, 01:43:25 pm »
Говорим за икономично шофиране. Плюсовете да си на скорост са безспорни в определени ситуации. Представи си лек наклон, по който автомобилът по инерция поддържа желаната от теб скорост, например 90 км/ч. Ако го държиш включен на скорост ще трябва леко да подаваш газ за да поддържаш 90 км/ч или периодично да подаваш и отнемаш газ. В подобни случаи мисля, че е по-добре да се освободи от скорост и да се използва инерцията. И да си дойдем на въпроса - какво ще стане с турбината по време на тази работа на празен ход?

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
« Отговор #399 -: Февруари 24, 2013, 02:19:03 pm »
Точно за това говорех и аз, че не може да знаем кое ще е по-икономично в случая.
Принудителното спиране на гориво при спускане на скорост и отвреме на време корекция с педала или постоянното харчене на гориво при спускане с изключена предавка.

Всъшност аз така карам и в СФ, преди светофар редувам обратно скоростите, а не изключвам от скорост приближавайки се към светофара.
« Последна редакция: Февруари 24, 2013, 02:32:52 pm от CoolMaN® »

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #400 -: Февруари 25, 2013, 12:29:49 am »
пичове, пак се замечтахте в грешната тема :)
от разход отиде на начин на шофиране - направете нова тема.
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
« Отговор #401 -: Февруари 25, 2013, 12:47:17 pm »
Те двете неща са взаимно свързани.  :-*
Аз на моята каляска направих 6.1 /пълно-пълно/ и 6.3 по ECU градски разход в СФ при изминати 580км и 22км/ч средна скорост.
Целта не ми е била да карам икономично, просто го разбрах след като заредих.

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #402 -: Февруари 25, 2013, 01:37:02 pm »
И да си дойдем на въпроса - какво ще стане с турбината по време на тази работа на празен ход?
Според мен абсолютно нищо няма да и стане на турбината. Предполагам може да се преохлади ако спускаш примерно 20-30км постоянно и не влиза гориво в двигателя и съответно нещата стават равносилни на студен двигател - просто после леко с газта докато пак загрее, но не е чак толкова фатално. Митето май искаше да каже да спускаме наклон на скорост за да се задейства спирането на горивото - но това е друго.

Всъшност аз така карам и в СФ, преди светофар редувам обратно скоростите, а не изключвам от скорост приближавайки се към светофара.
И аз така карам ;D

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #403 -: Април 14, 2013, 08:42:45 am »
Да ви похваля шелското гориво, но не  сейв поуър, ами хубавото им  впауър.
Вчера,  София-Крушунските водапади и обратно, мръдна само едно деление за моето каране.  Като данни на таблото, 355 измината км.  Загасих колата на 4.5/100
Ще видя общо колко км ще мина с цял резервоар :)

ivannlbc

• Експерт
  • Публикации: 464
« Отговор #404 -: Април 14, 2013, 10:27:52 am »
Кола: КИА-Кларус, 116 коня, 1,8 л
Гориво: ГАЗ (на отиване от ЕКО, на връщане от ШЕЛ)
Гуми: зимни, NOKIAN W+ 185/70/14
Маршрут: Пазарджик-Бургас, Магистрала (шофиране на 90% със 140 км/ч)
Разход: 11 л /100 км (припомням, че на бензин е 9/100)

При шофиране с максимални 90 км/ч по междуградски пътища - 8,5 л / 100 км газ. (припомням, че на бензин е 7,3)
KIA Clarus SLX combi 116 hp 1,8 l