Модели автомобили > Rio
Проблем с пушеци?- Kia Rio, 1.4 CRDi, 90 к.с.
Sem2026:
Здравейте колеги,
Имам Kia Rio 2018 г., 1.4 CRDi, 90 к.с., ръчни скорости.
От известно време при палене колата изпуска бял пушек, след 1-2 км спира белия пушек. Сменихме подгревните свещи, но проблемът остана. Освен това при каране и превключване на скорости започна да пуши черен пушек.
Ходих при майстор, но според него „нямало проблем“. На мен обаче не ми изглежда нормално.
Важно уточнение: преди около 2 седмици премахнахме DPF филтъра. След това разходът падна, но започнаха проблемите с пушеците.
Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо? Възможно ли е да е от софтуера след махането на DPF-а, дюзи, EGR или турбо? Какво бихте ме посъветвали да проверя?
Благодаря предварително!
rmk:
Това изпушване на бял дим точно при палене ми се струва, че може да е от гумичките/уплътненията на клапаните. Може би това е и причината да се задръсти DPF филтъра и затова да си стигнал до премахването му. А черния пушек сигурно е от новия софтуер, който са сложили за да работи без DPF и подава повече нафта от колкото трябва. Може и проблем с дюзите да има може и от други неща да е. При положение, че колата вече не е заводска а е махнат DPF-а и сменен софтуера, може от всичко да е. Колата харчела ли е масло преди интервенциите ?
Sem2026:
Нямаше такива пушеци преди. Също така с маслото забелязах нещо странно — когато двигателят е топъл, нивото е между минимума и максимума (нормално), но когато изстине и го проверя, маслото показва може би около сантиметър над максимума.
Искам да добавя, че маслото не мирише на нафта и на пръв поглед не изглежда разредено, защото и това четох из форума.
Говорих и с майстор, който я гледа, и той ми каза буквално да карам и да не се занимавам с глупости, че “нямало проблем”. Но честно казано мен това продължава да ме притеснява, особено заради пушеците след DPF интервенцията.
Затова се опитвам да събера повече мнения, защото съвпадението с махането на DPF-а и появата на белия/черния пушек ми се струва твърде точно, за да е случайно.
rmk:
Ако успяваш да минеш ГТП с тази кола карай докато може и така.
Проблемите които описваш може да са от много различни неща, дори повече от едно и трябва да се проверват 1 по 1.
Провери ли цена за нов ДПФ ? Много ли са скъпи ?
Sem2026:
Минавам ГТП засега ;D
Проверих за нов DPF филтър и ми искаха около 750 евро за София.
Днес минах на диагностика и показа грешка P0087, което било неправилно премахнат (софтуерно) DPF филтър. Във вторник съм на майстор и ще пиша какво се е случило, за да е полезна темата и на други колеги.
Благодаря на колегата rmk за бързото и колегиално отношение във форума!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия