Автор Тема: Новите цени на ГО  (Прочетена 1245 пъти)

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 4168
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
Новите цени на ГО
« -: Септември 30, 2009, 03:11:02 pm »
чета си днес и хопала,на какво попадам:

Задължителната полица поскъпна до 100 лв. за година

300 евро трябва да стане задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност". Това заяви председателят на Асоциацията на българските застрахователи и шеф на "Алианц България" Орлин Пенев пред Дарик радио. В момента средната цена на полицата се движи между 100 и 150 евро при различните компании, съобщи той. Застрахователите обаче са убедени, че цената на "Гражданска отговорност" трябва да расте, защото през последните две години компаниите търпят сериозни загуби. И не за първи път се споменава сумата от 300 евро, колкото струва застраховката в Европа.
За година цената на "Гражданска отговорност" поскъпна от 20 до 100 лв. при различните компании. Докато през миналата година за кола с двигател 1600 кубика полицата можеше да се намери за около 130 лв., в момента същата застраховка започва от 164 лв., а в някои компании надхвърля 250 лв. За най-ниския клас коли с двигатели до 1300 кубика цената преди година тръгваше от 120 лв., а сега най-евтината е над 150 лв. А в някои компании дори достига близо 200 лв. За мощните джипове "Гражданска отговорност" миналата година можеше да се намери и под 200 лв., сега тарифите при някои компании надхвърлят 300 лв.
Не е ясно с какви мотиви вдигат тарифите в условията на криза, когато цените на колите падат, а заплатите са в застой, коментират наблюдатели на пазара. От друга страна, пък високите цени принуждават много хора да карат без полица, а така приходите в бранша падат. Наред с това ударените в катастрофа често получават по-малко пари от застрахователя си, отколкото реално струва ремонтът на автомобила.
Цената у нас сега е ниска, а стойността на изплатените щети расте, обясняват от бранша. От 1 януари лимитите по "Гражданска отговорност" се увеличават, което означава още по-големи разходи за нас, мотивират се за исканото поскъпване те. До Нова година максималната сума, която ще трябва да плати компанията за едно пострадало лице при катастрофа, е 700 хил. лв., а след това скача на 1 млн. лв. В същото време застраховката важи и на територията Европейския съюз, а там има държави като Франция например, където обезщетението няма лимит. Така може да се наложи дружеството да плати милиони, а да е получило само 150 лв. за покриването на този риск, обясняват от компаниите.
Абсурдно е да плащам 600 лв. застраховка. Това е най-често реакцията на шофьорите. Колите у нас се увеличават всеки ден, а това означава повече приходи за застрахователите. А и автомобилите, които караме, струват по 1000-2000 лв. Като прибавим и данъци, годишен технически преглед, винетки и т.н., излиза, че всяка година ще трябва да плащаме колкото сме дали за самото возило. Редно ли е застраховката да е толкова скъпа, питат се водачите.
Екип на "Стандарт"

та някой ако незнае,ние сме в европата с най-хубавите пътища,полиция,държание и все в тоя ред на размишления

Айде,умната и си правете само ГО догодина rofl

aris

• Експерт
  • Публикации: 739
  • Pro Cee'd / Audi A1 TFSI S-tronic 7 automatic
Re: Новите цени на ГО
« Отговор #1 -: Септември 30, 2009, 03:29:35 pm »
та някой ако незнае,ние сме в европата с най-хубавите пътища,полиция,държание и все в тоя ред на размишления

По добре да нямаме кола . Парите ще ги даваме за колата постояно.Високите данъци за "прекрасните български улици" колата ще се чупи ще обикалияме редовно невероятния сервиз на София постояно докато не ни падне гаранцията и ще плащаме и ще плащаме.Ето после защо Българите заминават от страната си.Стандарда се изравняава лека по леко и със други държави от Е.С. разликата е обаче начина на живота.Там плащаш дънаци но караш на "улици и магистрали" не на кратери.Относно за застраховката.Без нея може да не си намериш колата следващия ден както на един колега аудито! Тва е или ще си плащаме или без кола и със колело :)

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #2 -: Септември 30, 2009, 03:40:37 pm »
тоя па,ауди,фв,порше мерцедеси и все ваг компания са сред най-крадливите :)

киата нема кой да я барне music

aris

• Експерт
  • Публикации: 739
  • Pro Cee'd / Audi A1 TFSI S-tronic 7 automatic
« Отговор #3 -: Септември 30, 2009, 04:03:52 pm »
абе на късмет е да ти кажа

D-train

• Почетен член
  • Разбирач ;)
  • Публикации: 335
  • I feel the need for Cee_d!
    • Прайвит Консулт ООД
« Отговор #4 -: Октомври 01, 2009, 12:15:37 pm »
Нямам нищо против да е по-висока, ама да ми обяснят какво застраховам.

Сега плащаш ГО и като си продадеш колата плащаш още веднъж ГО за другата кола, която си купил. Този, който е купил твоята стара кола също си прави ГО. Едно и също нещо се плаща 2 пъти. Да го направят като каското, да може с добавък да си прехвърляш/ приемаш правата от предишния/ следващия собственик, ще се съглася.

Не съм живял извън БГ, ама там май не е така? Т. е. не те дерат за едно и също нещо 2 пъти.

Мой приятел ми каза за щатите (не искам да ги сравнявам с Европа), че като регистрираш кола там, номерата са си твои и като си купиш нова, прехвърляш номерата на нея. Звучи ми малко абсурдно. Може би защото съм приел случващото се у нас за нормално.
« Последна редакция: Октомври 01, 2009, 12:17:58 pm от D-train »

Няма глупави въпроси, има глупави отговори.

Деян

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1028
  • Шеф диригент
    • Транс Телеком ЕАД
« Отговор #5 -: Октомври 01, 2009, 12:24:27 pm »
и в САЩ застраховката е на човек, а не на кола, което е по-правилното решение.
KIA cee'd LX 1.6 CRDi 115hp

jorko.b67

• Почетен член
  • Spammer
  • Публикации: 974
« Отговор #6 -: Октомври 01, 2009, 06:53:19 pm »
Нека дам малко пояснения за ГО - когато се променя собствеността няма две застраховки а просто старата се унищожава и новия собственик си прави нова, или се прави добавък.
С тези пътувания в чужбина ГО важи и там и няма как да е по-евтина.
Лимитите също са по-високи.
Цената от около 300 евро е само за определени населени места и при определени условия (мощност на двигателя и млада възраст на човека) - в момента може да се сключат застраховки и на цени до 111.30 лв/година(пак при определени условия). Ако някой има още въпроси - знаете ми телефоните,а и на Марина(или на ЛС).

niko79

• Новак
  • *
  • Публикации: 36
« Отговор #7 -: Октомври 04, 2009, 08:52:05 pm »
Може да си направите ГО без полица зелена карта и цената пада чуствително,а ако ви се наложи да излезете в чужбина само да доплатите.При различните компании е различно така че най-добре първо да разучите различните оферти.

D-train

• Почетен член
  • Разбирач ;)
    • Прайвит Консулт ООД
« Отговор #8 -: Октомври 06, 2009, 12:27:32 pm »
... когато се променя собствеността няма две застраховки а просто старата се унищожава и новия собственик си прави нова, или се прави добавък.....

Ето това не е редно според мен. В рамките на една календарна година, ако си продам колата и си купя нова ще платя две застраховки. както и да го погледнеш си е така. Спорд мен по-правилното е като си направя застраховка сега и тя важи до 07.10.2010 ако си продам колата в рамките на тази година, да не плащам пак добавъци или нова ГО, защото вече имам една. Поправи ме ако греша, аз така разбирам нещата. Не разбирам от застрахователно дело, освен от счетоводната му част :-)

Деян

Pro style

• VAG група
  • Експерт
  • *
  • Публикации: 483
  • Kia Pro_Ceed 1.6 CVVT EX
« Отговор #9 -: Октомври 06, 2009, 07:00:45 pm »
Аз вече напривих нова ГО, за 1,6 бензин излезна 150 лв., но с вкл. 40% отстъпка към Булстрад, иначе цялата стойност, т.е.без отстъпката бе 2.. и кусур лева.

jorko.b67

• Почетен член
  • Spammer
  • Публикации: 974
« Отговор #10 -: Октомври 06, 2009, 07:20:45 pm »
В момента при нас в "Дженерали" намалиха цените (с изключение на София и Варна) и в момента ДО 1600 м3 , със зелена карта цената може да падне до много ниска цена - за провинцията!!!

niko79

• Новак
  • *
  • Публикации: 36
« Отговор #11 -: Октомври 15, 2009, 02:28:50 pm »
Цените при различните компании са различни,аз вече си направих.Лошото от цялата работа е,че когато колата е на лизинг тия правят брокерите на банката,а те не договарят отстъпките,че слагат и отгоре.Моята е в Армеец и когато ги питах колко ще струва казаха 154лв.,акогато мия пратиха от Райфайзен беше 204лв.по фактура,да не говоря,че и за каското са ме натоварили.

D-train

• Почетен член
  • Разбирач ;)
    • Прайвит Консулт ООД
« Отговор #12 -: Октомври 15, 2009, 02:47:17 pm »
Цените при различните компании са различни,аз вече си направих.Лошото от цялата работа е,че когато колата е на лизинг тия правят брокерите на банката,а те не договарят отстъпките,че слагат и отгоре.Моята е в Армеец и когато ги питах колко ще струва казаха 154лв.,акогато мия пратиха от Райфайзен беше 204лв.по фактура,да не говоря,че и за каското са ме натоварили.

Райфаизен Лизинг ползват отступки в Уника, стига да искаш да си застраховаш колата там.

Деян

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #13 -: Октомври 29, 2009, 09:34:15 am »
"Годишната такса за превозните средства със стандарт Евро 3, 4 или 5 да бъде намалена с 5%, предвиждат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Размерът на екотаксите за превозни средства, които трябва да бъдат въведени от следващата година, са обсъдени на работна среща между министър Росен Плевнелиев и представители на агенция "Пътна инфраструктура", съобщиха от пресслужбата на МРРБ.

Ще бъдат увеличени таксите за автомобили с екологичен стандарт на двигателя Евро 2 или по-нисък, тъй като те са неекологични. Това ще засегне превозните средства, произведени преди 2000 г., се посочва в съобщението.

Екотаксите за превозни средства се въвеждат във връзка с изменение на Закона за пътищата от 2008 г. С него се транспонират изискванията на европейското законодателство в областта на пътните такси. "

да им е честито на всички,които ще закупуват нови автомобили ;D

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1028
  • Шеф диригент
    • Транс Телеком ЕАД
« Отговор #14 -: Октомври 30, 2009, 02:37:14 pm »
"Годишната такса за превозните средства със стандарт Евро 3, 4 или 5 да бъде намалена с 5%, предвиждат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Размерът на екотаксите за превозни средства, които трябва да бъдат въведени от следващата година, са обсъдени на работна среща между министър Росен Плевнелиев и представители на агенция "Пътна инфраструктура", съобщиха от пресслужбата на МРРБ.

Ще бъдат увеличени таксите за автомобили с екологичен стандарт на двигателя Евро 2 или по-нисък, тъй като те са неекологични. Това ще засегне превозните средства, произведени преди 2000 г., се посочва в съобщението.

Екотаксите за превозни средства се въвеждат във връзка с изменение на Закона за пътищата от 2008 г. С него се транспонират изискванията на европейското законодателство в областта на пътните такси. "

да им е честито на всички,които ще закупуват нови автомобили ;D

5% е крайно недостатъчно, но все пак е нещо като за начало
KIA cee'd LX 1.6 CRDi 115hp