Автор Тема: въпроси относно един модел +/-  (Прочетена 1604 пъти)

jojo

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 61
въпроси относно един модел +/-
« -: Ноември 06, 2009, 11:14:07 pm »
Здравейте,
сега се чудя дали да се присъединя към "семейството" на киа мания.Ще ходя да глрдам една киа авела делта,понеже този модел не е много разпространен и няма наистина красива визия,но пък като цена ме устройва.
може ли дами кажете какви  проблеми и дефекти са най-честите и на какво да се обърне внимание при оглед,защото е ясно ,че всеки модел си някакъв косур.
сега не знам дали принципно модела е беден на оборудване,но тази има само ел. стъкла и климатик,което за 2000г ми се вижда доста малко,но ми трябва малка кола с малък двигател и тази ме заинтересува някак си.

моля дайте някакви мнения като собственици и  използващи този модел.
мерси!

jorko.b67

• Почетен член
  • Spammer
  • Публикации: 974
Re: въпроси относно един модел +/-
« Отговор #1 -: Ноември 06, 2009, 11:28:20 pm »
Здравей, колега. Не съм запознат с този модел - даже не съм чувал за него.....Имам КИА от 2г.и1м.(КИА-Сийд) и като първи лични впечатления от тази марка , а и като съм говорил с непознати хора,собственици на КИА , мога да ти кажа - гледай три неща:
 - предница
 - за ръжда
 - и след това си гледай кефа...
 Колите са хубави и си заслужава да си купиш такава - здрави са (виж колко таксита има , а там е здрава езда),не се чупят често, не им е скъпа поддръжката...Зависи с какви пари разполагаш и за какво ти трябва колата...Успех.

jojo

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #2 -: Ноември 07, 2009, 04:17:00 pm »
е приятели видях въпросната кола,за ръжда нямаше в момента,нямаше белези и малки петна.окачването не тропаше(досега винаги съм карал по-големи автомобили и то с задно предаване),та не съм много сигурен ама не е болезнено.
от към екстри както  ми беше и първоначалното впечатление,доста бедно -ел. стъкла които в две има някакъв проблем и не се вдигат  всеки път,и еидн климатик ,който работеше.Возията не е кой знае каква,вупреки ,че ако тръгна да я сравнявам с премиум марки или франски автомобил е като старите ни жигули,само дето тука има хидравлика на волана и серво.и отделно от това някак си не от най-удобните автомобили вътре.
до тук може да се каже ,че отрицателни възгледи бяха,сега да се опитам и малко положителни.
като добро възприемам малкия размер за седан и двигателя с кубатура 1500 ,като собственика твърди че е 90 к.с.,но като напиша в нет-а излиза 105к.с.,което за мен е по зле. тъй като липсва всякаква сложна електроника (което до някъде е -,но и +) тъй като при проблеми лесно и надявам се евтино да се ремонтират,както и може да се сложи евтино АГУ.
принципно реших да я видя тази кола поради малките рамери,това че е малка и е с 4-ри врати и багажник като за колата става,въпреки че ако се натовари доста би клекнала,а и на колата всичко и е платено ,но няма каско.
не знам сега доста се колебая ,цената и е 3000лв 2000година на уж реални 150 000км.
Нека ако някой кара подобен автомобил да сподели дали си заслужава ,защото аз като правя оценка и някак си на повече от 2300лв цена при покупка не ми се връзва и съм доста на мнение +/-.

shantavdundi

• Разбирач ;)
  • Публикации: 112
« Отговор #3 -: Ноември 09, 2009, 12:13:18 am »
такаааааа
Да започна от купето- ако няма ръжда автомобилът просто е пребоядисван, за това давам гаранция! Най- слаби места, където корозира са калниците (най- често заден ляв), а и е добре да огледаш вратите за ръжда доста често се появява и там, както и по ръба на капака на багажника. Не е зле да огледаш праговете, защото и те ръждядсват доста. За ръждата това в момента други слаби места не се сещам. Като цяло ръждата според мен е най- слабото място на тази кола, даже и по резервоара съм виждал ръжда  :) . Но както и да е продължавам нататък: за визията на колата не знам защо не ти допада на мен лично предната броня ми харесва много (ако се вгледаш в предницата на новата Toyota Corola ще видищ забележителна прилика- явно японците не са си дали вного труд за разработка та нова броня ами направо са взели нещо готово) макар и задницата да е малко скучна, но всичко си е въпрос на вкус  :P
Сега за двигателя- по мои впечатления е много здрав, не е правил сериозни проблеми само един вакуумен маркуч но те се оправят лесно, просто огледай всички, които влизат и излизат от инжекциона за сцепвания. Относно техн. х-ки със сигурност мога да кажа, че на двигателя 1.5 с 8 клапана мощността е 92 к.с., а на  този с 16 клапана- 97 к.с. Разход градско при икономично каране 7-8л А95/100км. Голям проблем е, че колата просто НЯМА изолация на двигателя и шумът си  е доста. Друго по двигателя няма- перфектен е според мен, съмнявам се да имаш проблеми.
Горе долу това е. Само да добавя, че не е зле да огледаш пружините и амортисьорите, все пак е възможно да има проблеми и там!
Ако съм забравил нещо да спомена
http://www.kia-bg.com/smf/index.php/topic,158.msg1916.html#msg1916
тук със сигурност или аз или някой друг го е написал!
Успех с избора  write

jorko.b67

• Почетен член
  • Spammer
« Отговор #4 -: Ноември 09, 2009, 09:16:19 am »
Е, ако са сменяни посочените ламарини - няма да има ръжда (дано да е направено това)...

jojo

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #5 -: Ноември 09, 2009, 06:47:39 pm »
колега мерси за инфото и посочената тема съм разгледал.може би колата ще я взема.за ламарините собсвеника каза ,че уж са оправени и боята беше добре,но предполагам че е действано с кит,а не с нови панели,което пак ще се установи проблемче.
това с визията може би ми е от това че личен автомобил толкова малък не съм имал,макар че 2006 карах една жигула няколко месеца и тя е почти толкова.
за шума от двигателя не ме притеснява,защото съм свикнал да ми ръмжи като звяр ,но с тази кола нямам никакви намерения да правя екстремни ситуации ,като например до 120 на втора,после 3-та ,на 150-4 та ,и ако има път нататък :).Тази мисля да си я взема за града и мисля да и монтирам обикновенна агу.понеже и гумите ми са ми малки оригиналните ,мисля поне 175/70 R13  да я карам(трябва да стане).

като гледам сигурно другата седмица ще може да се похваля,че имам този не много разпространен модел. ok

jojo

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #6 -: Ноември 12, 2009, 09:40:41 pm »
хора моля ви се кажете в какви цени варират резервните части за този модел и да си правя сметка и да го взимам.
да речем примерно:
*ангренажен ремък и ролка
*хидравлична помпа
*накладки
*дискове
*съединител
*карета
*стартер
*дебитометър(ако има)
*панели и (фарове,мигачи)
*и каквото се сетите -не отказвам мнения

на тази кола нещо и виеха ремъците (предполагам хидравликата трябва да е  :o)

кажете ми бързо и да се ориентирам.

(малко офф топик-понеже и в други форуми има вече доста ,предлагам и в този да се направи темата за разходи по автомобила-консумативи с цени,марки и магазини като главна ;D)

и също на тази кола от какъ модел модел мога да и сложа преден подлакътник,че съм доста свикнал с тази глезотия,като със сигурност изключвам онези от илиенци дето манговците им се радват.
« Последна редакция: Ноември 12, 2009, 10:35:50 pm от jojo »

shantavdundi

• Разбирач ;)
« Отговор #7 -: Ноември 13, 2009, 11:31:11 pm »
Като цяло частите за колата никак не са скъпи в сравнение с тези на европейските коли, но все пак си зависи от къде ги купуваш. Ангренажен ремък и ролка за последен път купувах около миналата коледа и доколкото си спомням ремъкът беше около 35 лева оригинален, а ролката около 25 лв.- общо взето комплектът е към 60-70лв.
За хидравлича помпа си нянам и идея (да чукам на дърво не се е налагало). Накладките са към 30-40 лв предните за задните не си спомням вече, но предполагам, че са по- малко като цена все пак са барабани отдзад. Дисковете най- вероятно са към 70 лв бройката, но не съм сигурен. Съединител сщо не се е налагало, но горе долу май е към 200-250 лв. комплекта. Карето е 100-120 лева, в комплект с маншон, грес, скоби за маншона и тн. Иначе само маншона струва към 10 лв., но последния път нямаше в другия магазин искаха 35 лева  :) Сталтер също не се е налагало и нямам представа за него. За дебитомер не знам за съаление, а също и за мигачи и фарове, но те са пластмасови и най- вероятно са евтини. Други части по често употребявани:
Най- важно според мен ако не е сменяно до сега- дистрибуторна капачка и палец - около 40 лв е комплекта, но динамиката се подобрява значително. Сервото на спирачкита струва около 300 лв. мисля.
Филтрите варират от 10 до към 25 лева в зависимост от филтъра.
Това е което се сещам за частите. Относно виенето в момента не мога да ти кажа, но виж дали не пуска масло от капака на клапаните, защото гарнитурата си отива от време на време (около 15 лева струва).
За подлакътници най-вероятно от киа кларус или киа шума- малко по- луксозни модели и горе долу произвеждани по същото време.
Това е общо взевто само да добавя, че макар и малка, колата никак не е тясна и разределението на мястото е почти перфектно- багажникът е май е най- големият в този клас, а днес като се загледах в един шевролет круз видях че макар и доста по- голям е по -тесен и отдзад и отпред :)

jojo

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #8 -: Ноември 14, 2009, 12:23:41 am »
колега благодаря за пълния ти отговор,но вече направих странното решение за мен
и вече съм собстеник на киа авела делта ;D :) bye yahoo.

дочух че и от мазда 323 става ли части за този модел.
ако може ще ми кажеш ли ти от къде си пазаруваш частите за твоята.(ако искаш може и на лично,да не се възприеме като реклама) drink

jorko.b67

• Почетен член
  • Spammer
« Отговор #9 -: Ноември 14, 2009, 08:46:35 pm »
Е, честито колега за новата придобивка !!! Пожелавам ти само зелен светофар и здрави спирачки с колицата !!!

jojo

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #10 -: Ноември 14, 2009, 09:52:03 pm »
благодаря,благодаря!
нека пожеланието се връща тъпкано ok

колеги сега се чудя какво масло да и взема,чудя се за castrol high mileage 15w40,или 10w30

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 4168
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #11 -: Ноември 14, 2009, 10:33:00 pm »
вземи си масло "якоо" да се видиш в наистина доказано масълце.Мани ги те прехвалени марки дето са по нашия "оригинален" пазар :)

Мога да ти съдействам за 15% надолу,само си харесай вискоцитета

Ето го маслото тук 

те ти и един много точен коментар:

Цитат на:
Маслата Yacco наистина са добри. За първи път чух за тях преди 6-7 години от мой приятел таксиметров шофьор, който караше с VX 300 с магнезий. Аз лично ги ползвам от 4 години и нямам оплаквания. Цената не е ниска, но за качеството, което предлагат е добре. Имам чувството, че колата ми го гори малко,но сигурно е от неподходящ визкозитет. Досега карах с VX 300 10W40, но смятам да мина на 15 W 50 ( все пак мотора е на 320 000 км.) Откакто ги ползвам съм забравил за това какво е тракащ повдигач на клапаните- преди 2 години си докарах от Германия ... 1.8 моно, беше с Кастрол. При запалване тракаше като дизел, поне 10-15 сек. Сложих Yacco и забравих

« Последна редакция: Ноември 14, 2009, 10:36:40 pm от lilostich-Митето »

shantavdundi

• Разбирач ;)
« Отговор #12 -: Ноември 15, 2009, 02:49:07 pm »
Айде честита да ти е!  ;D Дано ти харчи малко и да върви много и най- вече безаварийно каране!
Първо за магазина- да не оспамвам темата: http://www.kia-bg.com/smf/index.php/topic,492.15.html тук съм ги споменал. За маслото не ги познавам добре, но от опит за тая кола мога да ти кажа че с кастрол нещата не са добре не знам защо. Макар маслото да е хубаво като цяло явно не пасва на този двигател. Пак работи, но не така както трябва. Това масло "якоо" изглежда добре, в смисъл че има разнообразие и цената все пак не е макла- тоест явно е хубаво.
Моят съвет е да пробваш и да видиш кое ще ти пасне най-добре понеже в книжката не съм виждал да пише за препоръчително масло. Така че опитвай с времето ще си харесаш нещо

jojo

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #13 -: Ноември 15, 2009, 06:43:56 pm »
колега мерси за посочените магазини,оказва се даже,че  два от тях знам ;D.

добре,сколенен съм да ви се доверя за Castrol-а ,че на този двигател може и да не е супер,а относно колегата с предложение за двигателно масло  на марка YACCO,разгледах продуктовия каталог с ценовите листи за 09',но на мен ми трябва като вискозитет 10w30 ,а в каталога не намерих sorry,но все пак за момента искам този мотор да си поддържам както си трябва,защото е около 150 000км реални.
извинявам се ако съм пропуснал,но ако случайно има и от посочения вискозитет ,колега дай цена литър

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 4168
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #14 -: Ноември 15, 2009, 07:05:30 pm »
обади се на хората и ги питай какво излиза за твоята кола.Ще помогнат много.Повярвай ми