Автор Тема: Кaкво масло бихте ми пепоръчали за Kia Carnival 2000 TDI 2.9/126  (Прочетена 1396 пъти)

predator7676

• Новак
  • *
  • Публикации: 19
  • Kia Carnival 2000 /2.9/126/ Skype-predator7676
Някои (майстори) ме посъветваха да да сменям маслото зимата със по-рядко а лятото съответно със по-гъсто.Вие какво мислите?
Благодаря предварително! :o

Slumk

• Разбирач ;)
  • Публикации: 306
Re: Кaкво масло бихте ми пепоръчали за Kia Carnival 2000 TDI 2.9/126
« Отговор #1 -: Ноември 29, 2009, 04:45:57 pm »
Чувал съм за този начин на обслужване. Теоритично, положителен ефект би трябвало да има при определени обстоятелства. Логиката е, че през зимата температурите са по-ниски и ако имаш чести стартирания на студен двигател, по-рядкото масло ще се разбива по-лесно. Следователно ще има по-лесен старт, и по-добро мазане преди да се разбие маслото и да се постигне оптимална температура. През лятото пък е обратното. Обикновенно маслото работи в условия на по-високи температури и по-лесно се разбива, но ако понатовариш двигателя няма да маже толкона добре. Според мен не си заслужава. Аз виждам няколко сериозни недостатъци. 1-во ще трябва задължително да си обслужваш колата преди всеки сезон независимо от навъртяните километри или дори по-често. Това естествено е свързано с повече пари за обслужване. 2-ро Ще трябва да внимаваш да не "прегрееш" двигателя през зимата (трудно постижимо разбирасе:), а през лятото ще трябва да си загряваш колата повече. 3-то Незнам как ще избереш маслата. При положение, че доста инжинери са изчислявали и правили тестове за оптималното масло за този двигател, как ще избереш толкова лесно по-добро от тях :) Аз лично за себе си мисля, че е достатъчно през зимата човек да си загрява колата по-добре и да не я форсива прекалено докато не е загряла, а през лятото да не я кара "като крадена". С две думи мисля, че е най-добре да се ползва стандартното масло за определеният двигател.
« Последна редакция: Ноември 29, 2009, 04:51:31 pm от Slumk »

Crash87

• Новак
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #2 -: Февруари 16, 2011, 04:13:30 pm »
и все пак не стана ясно с какво масло трябва да се карат тия дизели? %)10 w40 , 20 w40?А за tci и crdi какво масло препоръчвате? krivogled
:)

carnival

• Новак
  • *
  • Публикации: 29
« Отговор #3 -: Февруари 16, 2011, 05:02:32 pm »
5W30