Автор Тема: Проблем с паленето KIA Ceed 1.4 16V  (Прочетена 132584 пъти)

Lubomir_Valkov

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 90
Re: Проблем с паленето KIA Ceed 1.4 16V
« Отговор #105 -: Май 29, 2014, 07:06:23 pm »

Хахаха е добре де, невеж съм с тия терминологии :-D,  но според мен не е редно 10 градуса отклонение на въздуха.
« Последна редакция: Май 29, 2014, 07:08:55 pm от Lubomir_Valkov »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #106 -: Май 29, 2014, 10:45:01 pm »
Нямаш никакъв проблем с температурния датчик. Ако погледнеш моята картинка ще видиш, че съм писал, че карах моята колата около 20 минути. За това време:
- температурата на околната среда не е мръднала от 18-19 градуса
- температурата във всмукателния колектор се е променила от 19 градуса на малко под 40

Тоест колкото по-топъл става двигателя толкова повече сам загрява въздуха, който засмуква докато преминава през въздуховоди, филтърна кутия, дросел и т.н...
Датчикът ти за налягане също показва много сходни стойности с моите.

Lubomir_Valkov

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #107 -: Май 30, 2014, 07:57:30 am »
Е значи не е там проблема явно. Вчера като си тръгвах от работа запали нормално , както и днес сутринта. Разликата , е че задържам на контакт над 10 секунди , и че имам около 2/4 бензин в резервоара. Но мудността на работа на бензин още я има  %). Вече просто не знам  devil. Да не е бензинова помпа  krivogled.
« Последна редакция: Май 30, 2014, 07:59:02 am от Lubomir_Valkov »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #108 -: Май 30, 2014, 09:00:27 am »
Е нали беше писал, че задържането на контакт не помага.
Колкото до бензиновата помпа - ми тя създава налягане, което после се отрегулира от един клапан (или по-сложана система) и дори се показва от Torque. Можеш да го видиш колко ти е. Аз мога да ти пише при мен какво е налягането, но едва ли ще е меродавно, защото моята горивна система е малко по-разлина (аз съм с директно впръскване, при теб най-вероятно е индиректно - в колекторите). Щеше да е хубаво някой със сиид да напише колко е при него и да ги сравните...

Lubomir_Valkov

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #109 -: Май 30, 2014, 09:07:13 am »
Е нали беше писал, че задържането на контакт не помага.
Колкото до бензиновата помпа - ми тя създава налягане, което после се отрегулира от един клапан (или по-сложана система) и дори се показва от Torque. Можеш да го видиш колко ти е. Аз мога да ти пише при мен какво е налягането, но едва ли ще е меродавно, защото моята горивна система е малко по-разлина (аз съм с директно впръскване, при теб най-вероятно е индиректно - в колекторите). Щеше да е хубаво някой със сиид да напише колко е при него и да ги сравните...

Да знам , че писах за задържането на контакт , че не помага . Разликата е в количеството гориво в резервоара , може и то да оказва някакво влияние. Когато го пробвах първия път бях пред резерва :(. Ако ти е удобно , да постнеш една снимка на налягането в твоята горивна система . Разлика ще има най-вероятно но поне ще мога да сравня дали е в допустимите норми  :-[

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #110 -: Май 30, 2014, 09:31:23 am »
Ами ще ти направя (може би довечера).

За сега съм ти снимал едни други картинки - как да си провериш ламбда сондата. Понеже нали ти бяха казали, че има съмнения за нея, а пък и грешките за "богата смес" предполагам пак по нея ги вижда компа.

Пускаш Torque:

Избираш "Graphing".

Появява се един екран на който си конфигурираш една графика.

За тип на графиката си избираш "Line Chart".
Y Axis Source (Източник за вертикалната ос) - тук трябва да сложиш ламбда сондата. При мен е на "O2 Volts Bank 1 sensor 2", ще се ориентираш по това, че фона на този сензор става зелен и показва стойности. Около него другите сензори (други банки и т.н.) са черни и нямат стойности, които да се променят.

Другите параметри ги оставих така:

И натискаш ОК.

Показва се празен екран, готов за записва.

Добре е колата да е загряла до работна температура. Като е студена, графиката предполагам ще е по-зле. Оставяш колата да работи на празен ход и натискаш "Start logging".

След около 40 секунди графиката при мен вече изглежда така:

Мисля, че така трябва да бачка ламбда сондата, постоянно се мени и показва примерно богата смес (компа веднага намалява бензина), след малко става бедна смес (компа веднага увеличава бензина) и така едно постоянно подскачане. Ако почнеш да караш, ще видиш, че при постоянно ускорение става постоянно богата, ако пуснеш педала на газта (и си на скорост), компа веднага спира горивото и т.н...

Можеш това да го пробваш при теб на загряла кола, на бензин и на газ. По интересно ще ми е да го видим на газ, тоест дали този ГИ, който имаш слуша ламбда сондата и прави подобни корекции както бензиновия комп.
« Последна редакция: Май 30, 2014, 09:34:34 am от rmk »

Lubomir_Valkov

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #111 -: Май 30, 2014, 09:36:01 am »
Ще го пробвам и ще кача снимки .Мерси много за помощта и отделеното време  8-) .

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #112 -: Май 30, 2014, 06:55:59 pm »
Налягане в общата тръба на инжекторите (1.6 GDI):
- на празен ход - около 500 PSI
- на 3000 оборота - 2200 PSI

Lubomir_Valkov

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #113 -: Май 30, 2014, 07:32:21 pm »
Ето ги и моите показатели. На газ няма как да дам , понеже използва ОБД буксата  :(

Изглеждат ми горе долу нормални  :o

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #114 -: Май 30, 2014, 08:43:20 pm »
...На газ няма как да дам , понеже използва ОБД буксата  :(...
Опаааа, ква стана тя.
По-горе като писах, че ГИ ти е вързан към ОБД буксата (не буквално, просто е вързан на същите кабели) и не виждам как изобщо ползваш диагностиката в режим на газ и малко не вярвахте с Митето :)
Виж някак да изключиш ГИ от ОБД буксата (поне временно за да можеш да си правиш тестове).
За някакъв сервизен режим се говореше, в него пак ли е недостъпна буксата ?

Иначе на бензин си супер.

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #115 -: Май 30, 2014, 08:53:09 pm »
Че е вързан,вързан е.Но не чак до обд буксата.Това бях писал аз.
Софт и диагностика на газовото се прави от коша.

Lubomir_Valkov

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #116 -: Май 30, 2014, 09:07:28 pm »
...На газ няма как да дам , понеже използва ОБД буксата  :(...
Опаааа, ква стана тя.
По-горе като писах, че ГИ ти е вързан към ОБД буксата (не буквално, просто е вързан на същите кабели) и не виждам как изобщо ползваш диагностиката в режим на газ и малко не вярвахте с Митето :)
Виж някак да изключиш ГИ от ОБД буксата (поне временно за да можеш да си правиш тестове).
За някакъв сервизен режим се говореше, в него пак ли е недостъпна буксата ?

Иначе на бензин си супер.

Именно в сервизен режим взимам сигнал от ОБД-то :). На газ не мога , освен през диагностичната букса в двигателя ( която си е специално за кия :) ).

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #117 -: Май 30, 2014, 09:15:41 pm »
Измисли си начин да направиш ГИ да може да се разкача от ОБД буксата. Прережи кабелите и сложи допълнителни букси или както решиш. Идеята е да можеш за момент да спреш триенето на грешките и да  си диагностицираш докато е на газ.

Lubomir_Valkov

• Обичам да пиша ;)
  • **
« Отговор #118 -: Май 30, 2014, 09:25:07 pm »
Измисли си начин да направиш ГИ да може да се разкача от ОБД буксата. Прережи кабелите и сложи допълнителни букси или както решиш. Идеята е да можеш за момент да спреш триенето на грешките и да  си диагностицираш докато е на газ.

Няма как понеже кабели не виждам никъде,а и ще ми падне гаранцията,ако ме хванат. То триенето като е в сервизен режим и на бензин не работи,така че данните са ми без всякаква корекция. Може ли да ми кажеш,какви сензори да пусна на Trorque,  за да видя как е бензиновата помпа ( налягане,дебит и т.н)

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #119 -: Май 30, 2014, 10:26:13 pm »
Еми като не можеш да пипаш, а е в гаранция - отивай да си я оправят. Иначе на бензин си ок, проблемите са ти докато работи на газ и дават отражение върху паленето на бензин (аз поне така си мисля).
Колкото до налягането на горивото - търси сензор, който съдържа в името си поне 2 от тези думи: Fuel Rail Pressure