Автор Тема: Proceed GT/GT line  (Прочетена 14689 пъти)

Spy

• Новак
  • *
  • Публикации: 4
Proceed GT/GT line
« -: Март 15, 2022, 10:22:20 pm »
Здравейте,
Нов съм във форума и смятам да се сдобия с нов Proceed. Много ми допада във всяко едно отношение.
За съжаление в официалния дилър в София нямат налична, нямат дори и тестова.
Има две неща, които малко ме притесняват тъй като не мога да ги видя на живо.
Първото е че най-вероятно колата ще е със стъклен покрив, а аз съм висок 1.90.
В различни ревюта казват че това е проблемно за хора над 1.80 тъй като главата опира в тавана.
Второто е че 1.6 мотора в GT версията е с малко по шумна изпускателна система, пак според ревюта.
Просто предпочитам колата да си е нормално тиха.
Предполагам че ако все пак взема версията GT line с 1.5 мотора и 160 коня, то би било достатъчно като динамика. Не съм супер състезател, но все пак обичам и динамично каране от време на време.

И тъй като няма как да се уверя на живо ще съм много благодарен за вашите мнения и опит.

Благодаря предварително.

Thor

• Разбирач ;)
  • Публикации: 146
Re: Proceed GT/GT line
« Отговор #1 -: Март 16, 2022, 06:32:01 pm »
Привет!
Аз съм с такава - 1.6GT (204hp).
Мисля, че всички GT-та са със стъклен покрив и наистина тази екстра ''изяжда'' някой и друг сантиметър от тавана. Аз съм 182см и имам достатъчно обем ..... всъщност това може би е най-удобната кола, която съм карал (говоря за моделите на Кия). Ситуацията със задните седалки е различна - всеки над 185 ще му е неудобно.
За мен стъкленият покрив е задължителен за този модел, заради профила на колата, а и дава ''обем'' на задния ред седалки (иначе е малко клаустрофобично).
Моторът 1.6 е отличен (особено куплиран с DCT) с нормален разход (писах в темата за разхода на гориво колко прави моята) и много еластичен.
Това, че е шумен всъщност е чисто акустична ''екстра'' (малкият ми син я обожава ;)) и е най-силно изразено първите 20-30 секунди, след като запалиш мотора.
Досега съм навъртял 30к км (3 зими) и може да кажа, че тази модел си заслужава всяка стотинка, а е и един от последните истински автомобили с ''нормални'' двигатели. Така или иначе след не много време всички ще карат ''електрокари'' :).
Ако искаш пък да минеш на електричка, тогава с глас за EV6 GT-line (тествах една такава при сурови зимни условия и мога да кажа, че това е първата ел. кола, която истински ми допадна).

Питай, ако има още нещо, което те притеснява!

Успех!

Spy

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Март 16, 2022, 08:21:55 pm »
Привет,
Много благодаря за изчерпателня отговор.
Дилъра каза че можело да се поръча без стъклен покрив, но наистина колата ще загуби от блясъка си.
Най-вероятно ще го оставя, 3-годишната ми дъщеря да се радва на небето.
Относно мотора, 1.6 е вече на няколко години и ако е имало болести, то би следвало да са излекувани.
Не съм чул или прочел да е имал такива де.
Този 1.5 е нов и няма много отзиви за него.
Но GT го има само с 1.6

Не знам дали си от София, но често засичам един син Proceed на България и един оранжев в Младост.
На мен мрашрута ми е всеки ден от Красно село до Младост през околовръстното.

Както писах нов съм във форума и не знам дали си правите сбирки но много бих се радвал ако мога да видя и разгледам един Proceed от близо yahoo

Thor

• Разбирач ;)
« Отговор #3 -: Март 17, 2022, 12:45:21 pm »
Живея в чужбина, но мисля да пусна една ревю в отделна тема ..... просто да намеря време.

fuego

• Разбирач ;)
  • Публикации: 170
  • КIA Proceed GT Line 1.5T 7DCT
« Отговор #4 -: Март 18, 2022, 09:16:59 am »
Здравей колега,
Аз съм с Proceed GT Line 1.5 7DCT от 7 месеца и съм много доволен от автомобила. Преди него имах Ceed GT 2015г. с 1.6 204к.с. с ръчна кутия. Proceed-а повече ми допада като визия, качество на материалите и добавените екстри след фейслифта. Като вървене 1.6 е доста по динамичен от 1.5 . За новия 1.5 имам добри впечатления , ускорява прилично в режим Sport до 150-160км.. Достатъчно динамичен е за изпреварване, разхода е добър от 6 до 7 литра на сто смесен разход.

speeder88

• Новак
  • *
  • Публикации: 18
« Отговор #5 -: Март 18, 2022, 01:10:53 pm »
Привет,
Много благодаря за изчерпателня отговор.
Дилъра каза че можело да се поръча без стъклен покрив, но наистина колата ще загуби от блясъка си.
Най-вероятно ще го оставя, 3-годишната ми дъщеря да се радва на небето.
Относно мотора, 1.6 е вече на няколко години и ако е имало болести, то би следвало да са излекувани.
Не съм чул или прочел да е имал такива де.
Този 1.5 е нов и няма много отзиви за него.
Но GT го има само с 1.6

Не знам дали си от София, но често засичам един син Proceed на България и един оранжев в Младост.
На мен мрашрута ми е всеки ден от Красно село до Младост през околовръстното.

Както писах нов съм във форума и не знам дали си правите сбирки но много бих се радвал ако мога да видя и разгледам един Proceed от близо yahoo

Аз съм с оранжево GT, но в Хиподрума! Ела да й хвърлиш едно око! 0882222671! ;) 

CacOBG

• Новак
  • *
  • Публикации: 10
« Отговор #6 -: Август 14, 2022, 07:58:40 am »
Здравейте, да питам колко ви отне доставката при поръчка? Аз поръчах един proceed GT Line наскоро и се чудя дали изобщо ще дойде до март 2023...

Четох в английските форуми, че там някои още чакат поръчки от 2021 за proceed.

Spy

• Новак
  • *
« Отговор #7 -: Август 19, 2022, 08:54:25 pm »
Здравейте,
Аз я поръчах средата на април и още чакам.
Дилъра ми звънна началото на август да ми каже че влизала за производство и да края на месеца трябва да пристигне.
Ама нещо не му вярвам много.
Но ще видим.
Абе 6 месеца си е срока и това си е.

dmilkov

• Новак
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #8 -: Март 06, 2023, 09:55:38 am »
Здравейте,

заглеждам от известно време Proceed GT и имам някои въпроси към тези, които вече го притежават.

Какво ви е мнението за автомобила като цяло - качество на материали и изпълнение, обезшуменост и т.н.?

Има ли проблеми с надеждността?

Окачването спортно ли е? Не обичам много твърдо окачване.

Обмислям дали да поръчам нова, така че всякакви коментари биха били полезни.

CacOBG

• Новак
  • *
« Отговор #9 -: Март 11, 2023, 09:47:17 am »
Здравейте,

заглеждам от известно време Proceed GT и имам някои въпроси към тези, които вече го притежават.

Какво ви е мнението за автомобила като цяло - качество на материали и изпълнение, обезшуменост и т.н.?

Здрасти, аз преди 2 седмици взех моя GT Line. По принцип визуално GT ми харесва повече с червените акценти и реално разликата в цената между GT и GT Line  е нищожна, но аз лично реших да взема GT Line, защото като говорих с дилъра той най-честно ми обясни че окачването е по-твърдо, а знаете че за нашите пътища колкото по-меко толкова по-добре. Аз лично съм ОК с двигателя с 160 коня, но никога не съм бил от хората които напъват колите - дори си я карам в Нормален режим, а не в Спорт, защото не виждам смисъла да харча повече бензин за да стигна някъде 30 секунди по-бързо.

Иначе отвътре, а и горе-долу отвън (като изключим истинските ауспуси) няма особена разлика та моето мнение: изключително разумно премислено оборудване, всичко е както мисля че трябва да е и като го сравня с нова Шкода, която карам служебно, KIA-та е в пъти по-готина и разумно измислена кола. 2те неща които имам да кажа - тавана поне отпред си е нисичък, заради профила на тавана и стъкления покрив, ако си над 180см е хубаво да видиш как ще се чустваш като влизаш/излизаш и се въртиш в предната седалка. Аз съм под 180 и вече няколко пъти съм се удрял в покрива при влизане/излизане (да отбележа седалките имат екстра да се местят назад при спиране и отваряне на вратата и съответно да се приплъзват обратно напред като седнеш да караш та това помага ама пак си е малко тясно отгоре). Другото - седалките са доста "спортни", разбирай с доста придържане отстрани и ако някой е с малко по-голям задник като мен, вероятно няма да му е ултра комфортно на предните седалки, и обратното ще ви е топ ако сте по-стройни и търсите добро странично придържане при бедрата. Всичко друго, включително задвижване, скоростна кутия, технологии, инфотейнмънт и дизайн е топ. За мен и окачването е доста добро, но както казах най-искрено ми казаха, че на GT е по-твърдо окачването, което за нашите пътища не е добре. Ако живеех още на запад със сигурност щях да си взема GT, защото разликата в цената е нищожна а печелиш едно почти 50 коня нагоре, но там пътищата не ти чупят гръбнака, когато караш с твърдо окачване :)

Разхода след първите около 1000км и 80% градско ми е около 7.8 на 100.
« Последна редакция: Март 12, 2023, 12:41:36 pm от CacOBG »

Thor

• Разбирач ;)
« Отговор #10 -: Март 11, 2023, 12:28:34 pm »
Здравейте,

Привет!
При ''корейките'' последното нещо, което трябва да те притеснява това е надеждността  :P Още повече, че говориш за нова кола със 7-годишна гаранция.
Разлика в окачването на GT/GT-line няма. Има разлика в окачването на Ceed и Proceed. Накратко втората е с една идея да го наречен по-стабилно окачване (особено предницата). Не е спортно и не вози като лагерна количка. В резултат колата е удоволствие да се кара по път с много завои.
Всъщност е удоволствие да се кара по всякакви пътища  ok На моята (1.6Т ГТ) скоро ще й навъртя 50к км и все така ме радва, както и когато я взех. ;D

За разхода съм писал по-подробно в темата за разхода (мин-макс т.н.), но дотук средно - 6.7/100 смесено.

Моята е с най-високо ниво на оборудване и няма никакви забележки към изработката (оставаше и да имам  :P)

Успех!

CacOBG

• Новак
  • *
« Отговор #11 -: Март 11, 2023, 04:04:25 pm »
Здравейте,

Привет!
При ''корейките'' последното нещо, което трябва да те притеснява това е надеждността  :P Още повече, че говориш за нова кола със 7-годишна гаранция.
Разлика в окачването на GT/GT-line няма. Има разлика в окачването на Ceed и Proceed. Накратко втората е с една идея да го наречен по-стабилно окачване (особено предницата). Не е спортно и не вози като лагерна количка. В резултат колата е удоволствие да се кара по път с много завои.
Всъщност е удоволствие да се кара по всякакви пътища  ok На моята (1.6Т ГТ) скоро ще й навъртя 50к км и все така ме радва, както и когато я взех. ;D

За разхода съм писал по-подробно в темата за разхода (мин-макс т.н.), но дотук средно - 6.7/100 смесено.

Моята е с най-високо ниво на оборудване и няма никакви забележки към изработката (оставаше и да имам  :P)

Успех!

Тунинга на окачването е различен между GT и GT Line. Казаха ми го от KIA, а и си е написано от самия производител, на GT е с по-спортен/твърд тунинг:

"The ProCeed is fitted with the same fully-independent suspension hardware as the Ceed. However, additional fine-tuning to the shock absorbers, springs, anti-roll bars and steering parameters has given the ProCeed its own unique character within the Ceed range. Kia's development engineers focused on enhancing the agility and responsiveness of the suspension, while retaining the relatively relaxed gait that owners would expect of the 'grand touring' shooting brake body. The suspension of the ProCeed GT Line – the start of the ProCeed range – has been tuned to accommodate its longer body and cab-rearward dimensions, with identical front spring and anti-roll bar rates to the conventional Ceed five-door hatchback. However, the rear springs are 22% firmer than the standard Ceed hatch, while the rear anti-roll bar is 3% stiffer, ensuring the ProCeed is engaging and confidence-inspiring to drive on a winding country lane, while remaining comfortable on the motorway.

The high-performance ProCeed GT has been engineered at the direction of Albert Biermann, Head of Research and Development for the Hyundai Motor Group. Additional testing has further enhanced its cornering agility and yaw behaviour, and increased traction and steering responsiveness. This has been achieved with the adoption of 13% firmer front springs and 44% firmer rear springs, increasing body control and improving responses to steering inputs. The front anti-roll bar retains the same characteristics of the standard Ceed, keeping the front inside tyre in-contact with the road under heavy cornering, aiding traction and grip. The rear anti-roll bars are 6% stiffer, increasing lateral load transfer to the rear tyres, boosting agility by enabling faster yaw behaviour, and reducing understeer. These changes mean ProCeed GT drivers can enjoy faster cornering speeds than many more powerful front-wheel drive ‘hot hatches’, while revelling in the ‘gran turismo’ spirit of everyday usability that defines all Kia GT models."

Thor

• Разбирач ;)
« Отговор #12 -: Март 12, 2023, 10:41:36 am »
Когато я купувах изгледах и изчетох всичко, което успях да намеря в нет-а и знаех, че бивш БМВ кадър е работил по окачването на ProCeed-a. Тогава (2019г.) разликата беше между моделите Ceed и ProCeed, а не при моделните версии. Като ги тествах разлика нямаше.
Явно при фейслифта, ГТ-то е запазило по-твърдите пружини, а на GT-line са сложили малко по-комфортни, защото не вярвам да е обратното - да са сложили още по-твърди на ГТ-то.

При всички случаи колата доставя удоволствие за каране. ok

Благодаря, CacOBG!

vayk

• Новак
  • *
  • Публикации: 15
« Отговор #13 -: Април 11, 2023, 09:51:50 am »
Има разлика в окачването на GT, просто е по-спортно ориентирана! Казват че е достатъчно комфортно а и честно казано некомфортно Ферари или Порше от към окачване не съм виждал:))) Аз съм по семейно ориентиран и ми беше излишно,по-скоро определящо беше профила на гумата на 19 е 40 а на 17 е 45, така че всеки си преценява! Червените елементи върху цветното купе нямат нищо общо със стил, това също! Шибидаха слиза няколко сантиметра надолу, тоест намалява от обема на и без това не особено голямото купе! Но все пак това са дреболии, взимате автомобил с визия, която няма никой друг в този клас! На всичкото отгоре и с близо 600л. багажник (за много е определящо) и за цена почти като нормален автомобил в клас "C"

speeder88

• Новак
  • *
  • Публикации: 18
« Отговор #14 -: Април 11, 2023, 04:34:08 pm »
Ча па толко спортно да е окачването... Моята вече е на 50к без 100. Карам я постоянно на 2.7 надути гуми. Возя жена и дете и не са им се откинали зелките. За цялото това време единствения бъг е забиване на един сензор на горивото. Колата не умря, просто влезна в авариен режим и повече от 3к оборота не вдигаше и то мудно. Обадих се, казаха да я закарам още на следващия ден, изчистиха грешката и бях отново в играта. Казаха, че са поръчали нов по гаранция. След това казаха, че само с упдейт се оправяло, после казах, че всъщност трябвало да се смени, но в цялата тази дандания докато я закарам беше минала половин година и не бъгна нито веднъж докато го сменят. Смениха го и не съм имал повече драми. На 43к на 3-тото обслужване ми казаха, че трябва да сменя предните накладки - смених ги - 300 кинта с труда. Толкоз! По-горе съм писал и в групата във FB съм казал - 0882222671, който има повече въпроси.