Автор Тема: Какъв ви е разхода.  (Прочетена 235883 пъти)

evgeniboy

• Новак
  • *
  • Публикации: 15
Re: Какъв ви е разхода.
« Отговор #555 -: Април 01, 2017, 10:05:42 am »
Аз ще ви споделя моят "прекрасен" разход на 1.6 бензин  :-\ :-\ :-\ :-\ :-\

Значи градско (само и единствено градско) - 13-14 /100  ::) ::) ::) ::)
Извънградско 250км. + градско 250км. (на толко ми свърши бензинеца) - 9-12 /100  ::)

Красота просто  >:(
Ти какво караш?
Трудно ми е да си представя, че някой има по-голям разход от нас.
Нашата е 1.8 бензин и е около 12/100 градско и 8/100 извънградско.
Ти майтапиш ли се? 2.9 ЦРДИ 2002 г. КИА Карнивал 2 Градско 15 , извънградско 10/100

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #556 -: Април 16, 2017, 02:25:28 am »
Я провери по-точно - има 100, 120, 150hp за Пежо....
Renault - 90, 110, 130hp....Къде видя тия 115 коня се чудя :)...

А относно въпроса за икономичността вижте Kajar на Renault 4x4 130hp с разход 5-6/100 градско, а корейското чудо Спортидж 2.0 дизел 4х4 136 hp едва ли ще падне под 10-12/100 градско...така че това
с икономичността айде да не се залъгваме, защото не е вярно...просто корейците освен як маркетинг и облъчване за количествена и "качествена" доминация, ще трябва доста да поработят над иновациите и да почнат да правят по-икономични двигатели...това 6/100 градско дизел AWD ще има доста да го сънуват :) :) :)
Владо, значи всичко е до конфигурация на двигателя, трансмисия и 4х4-то.
Вече мога да говоря много по тази тема, зашото освен моите коли съм карал и доста други - да взети под наем, но все пак за продължителност 2-3 седмици.
Относно икономичността има много фактори. Аз с Genesis-a, който е 4x4, при градски условия съм на максимум 14/100. По каталог го дават 15.5
Примерно Сийда 1.0 T-GDI градско го дават 6, а при нас дава около 9.
Венгите са се въртят в града около 10/100.
Представи си 4 пъти по голям като обем двигател от този на Сийда да прави почти същия разход градско :) а пък да не говирим извън града  crazy crazy crazy там са равни при една и съща скорост.
Обаче, на Генезиса трансмисията се регулира спрямо управлението на автомобила и ако караш по-спокойно ще е само задно предаване, а когато трябва включва предното.

Примерно Венгите, и двете си правят 10 в града. Дали едната е с 4, а другата с 6 степенна скоростна кутия, разлика голяма няма - извън града са около 7.5

Карал съм Пежа, Фордове, Ситроени, Нисани, Фиатове и т.н. (не броя Мерцедес, БМВ, Ауди, Порше)

Примерно карах послено един Нисан Note 1.6 дизел, който си правеше около 5-5.5 на сто дизел при магистрално каране (постоянни 120км/ч), което го прави същото един Сийд дизел 1.6.
Най-голямата ми изненада беше как Форд Фиеста 1.0 турбо, даваше 6/100 градско в Лондон при това с всичките му задръствания.

Все пак градско 6/100 е мираж за всеки автомбил, освен ако не се кара само загрял и то на село. Имаш ли спиране/тръгване, температурни разлики(днес 10 градуса, утре - 5), всичко оказва влияние.
А Рено хич не е марка са сравнение ... нали техните Нисани и Инфинити са "боговете" на марката ... личното ми мнение е лошо от видяното до момента, както твоето за КИА е лошо

P.S. Е да видиш как харчи F430 :) направо ти се заърта главата като стъпваш на педала :) Бях пак на Маранело и покарах малко тия зверчета. За малко да седна и в Ланборгини Авентадора, но това го оставяме за следващата година, че ми гръмна главата от шума на двигателите  rofl rofl rofl   Пък и да видиш как им тракат рейките на тия Ферарита :) не е само при нас  bravo bravo

« Последна редакция: Април 16, 2017, 02:33:17 am от smirn0ff »
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

Ronin

• Разбирач ;)
  • Публикации: 331
  • Kia Ceed 1.4 Hundai Galloper 2.5 TDI Kawasaki 650
« Отговор #557 -: Април 16, 2017, 09:45:20 am »
Кога най-накрая ще разберете, че корейските коли харчат повече от нормално...каквото и да сменяте е все тая! Само се набутвате за глупости...стари са им  двигателите...Ако искате икономия - френски дизел и приключваш - 5-6/100 градско и 4/100 извънградско 110hp дизел - доказана работа. Няма икономични корейски бензинови и дизелови двигатели. Карам Хюндай i10 87hp автоматик и разхода е 10-11градско и 6-7 извънградско...Е каква икономия да търся, просто толкова си могат!
Според мен си прекалил с алкохола.

Dikoff

• Новак
  • *
  • Публикации: 20
« Отговор #558 -: Април 17, 2017, 11:15:19 pm »
Smirnoff,
Съгласен съм с теб за някои неща, но тук говория за икономичност. Да не говорим за 1.0 турбо, чиито разход е срам отвсякъде.  Рено може и да не се славят с качество, но с икономични двигатели определено. И не визирам други марки, премиум и т.н. Там е друго и икономия при 238hp няма как да има... И 6/100 не е мираж, ако не е бензин. Просто КИА има какво да наваксват относно икономичността, това е...и ти си се убедил с тоя убийствен турбо двигател...а това с тракането си е икономия от материали и производствен дефект, но е недопустимо, ако градиш имидж. Моето мнение съм го казал и то си остава и то е, че тук се доставят второ, трето качество коли...чисто и просто сме си такава държава...с дефектите и производствени проблеми тук. То и твоята кормилна колона в Оптимата си тракаше, помниш ли... така че и те си се отървал...
За радост разкарах Спортиджа. Може и да е ок джипа като модел, но при мен се оказа яко греда. За жалост в сервиза и там греда!
А до Ronin - не се заяждай, а си чукай рейката на село и си карай тракащия сиид и се радвай колко малко ти харчи, че да може да спестиш за следваща рейка...

bongo

• Експерт
  • Публикации: 423
« Отговор #559 -: Април 18, 2017, 11:52:37 am »
Dikoff според мен не си прав да сравняваш двигател на Рено Каджар 1.6 DCI с бензиновата Спортидж.Разбрахме, че си разочарован от разхода на "бившия" си автомобил, но бензиновите двигатели без турбо никога не са се славили с икономичност при Кия.Това всеки го знае.Ти си го пропуснал при покупката.Виж за дизела категорично не е така.Каджара с 1,6 DCI двигател СЪС СИГУРНОСТ няма по-нисък разход от Спортидж 1,7CRDI, пък било то 4-5-6....15/100.Единствено 2.0 CRDI H/P 184 к.с на КИА гори по-вече но и върви доста по-вече от топ двигателя в Каджар.Със сигурност КИА има върху какво да поработят за още по-добра икономичност и то при бензинките.Аз също мога да отбележа пропуските с сглобката и материалите в купето на сеед, заради което и продадох автомобила, но откъм надежност и икономичност на дизеловия двигател, нямам забележки.Със сигурност не твърдя, че корейските автомобили са върха на инжинерната и технологична мисъл.Нямам това право, след като впечатленията ми са базирани само на опита ми с един модел.

Dikoff

• Новак
  • *
  • Публикации: 20
« Отговор #560 -: Април 18, 2017, 06:51:20 pm »
Bongo, нещо бъркаш ми се струва:) Не е редно, а и е много глупаво да сравнявам френски дизел с бензинов двигател на КИА. Тук няма база за сравнение! Не съм разочарован от разхода на джипката, знаех, че харчи повече, но нали затова е газта и затова я взех. Иначе няма как да храня бензин с разход 14-15/100 градско:). Тук въобще нямам терзания, градско 16-17газ е ок, никога не съм казвал, че съм разочарован...разочарован съм от калпавата сглобка и безхаберното отношение, все пак и от КИА ме подведоха с обещание за разход 12-13/100:) газ. Но явно не съм се изразил ясно. И относно икономичността визирам Каджара, защото мой близък си купи такъв преди два месеца 4х4 ръчни и градско кове 5,8-6,5/100дизел, което си е постижение за автомобил 4х4 и то в София. Прав си,че спортидж 1,7 дизел е също така икономичен както и реното с предно, но определено при 4х4 версиите дизелите на КИА изобщо не са икономични, дори 136hp дизел. За 184hp дизел разхода е определено по-голям, убеден съм че ще стигне 13-14/100 Софийско градско, но да ти кажа честно при теста нещо не ги видях тези коне. Стори ми се муден, без ряз. Но аз карам бензин и определено развъртането на дизела е бавно и ме дразни...Прав е и Smirnoff, че настройките също са важни както и подходящите конфигурации двигател - скоростна кутия.
Но понеже говорихме за икономичност, затова дадох за пример френския дизел, там са поработили:)И определено корейците имат какво да наваксват.
Но ако сравним дизел в КИА и дизел в Рено при коли с предно, определено може да има малки разлики. Но нямам преки наблюдения, тук имам впредвид SUV сегмента...тук може би влияние имат и материалите, от които се сглобя купето, олекотеност, пластмаси и т.н.

smirn0ff

• Master of KIA
  • Шеф диригент
« Отговор #561 -: Април 18, 2017, 10:30:02 pm »
Smirnoff,
Съгласен съм с теб за някои неща, но тук говория за икономичност. Да не говорим за 1.0 турбо, чиито разход е срам отвсякъде.  Рено може и да не се славят с качество, но с икономични двигатели определено. И не визирам други марки, премиум и т.н. Там е друго и икономия при 238hp няма как да има... И 6/100 не е мираж, ако не е бензин. Просто КИА има какво да наваксват относно икономичността, това е...и ти си се убедил с тоя убийствен турбо двигател...а това с тракането си е икономия от материали и производствен дефект, но е недопустимо, ако градиш имидж. Моето мнение съм го казал и то си остава и то е, че тук се доставят второ, трето качество коли...чисто и просто сме си такава държава...с дефектите и производствени проблеми тук. То и твоята кормилна колона в Оптимата си тракаше, помниш ли... така че и те си се отървал...
За радост разкарах Спортиджа. Може и да е ок джипа като модел, но при мен се оказа яко греда. За жалост в сервиза и там греда!
А до Ronin - не се заяждай, а си чукай рейката на село и си карай тракащия сиид и се радвай колко малко ти харчи, че да може да спестиш за следваща рейка...
Относно тракането, новия собственик каза, че са му сменили гаранционно накрайници и всичко е 6. Според него Оптимата е светлинни години пред Мазда 6.

Ronin

• Разбирач ;)
  • Публикации: 331
  • Kia Ceed 1.4 Hundai Galloper 2.5 TDI Kawasaki 650
« Отговор #562 -: Април 18, 2017, 11:10:31 pm »

Изобщо не се заяждам,живота ми е много по пъстър от това да чукам рейката,всъщност името й е друго,Сийда ми не е тракащ,както и не ми е единствен,нищо не пестя,имам и дизел,ама това не е важно.Понеже ти се заяждаш,мога и твойта рейка или както и викаш да оправя.

За да съм сериозен,колко гори един автомобил е съвкупност от аеродинамика,въртящ момент,дължина на предавките, коефициент на топлоотдаване,обем на двигателя,колко % са му паразитните задвижващи механизми като разпределителен вал,динамо,водна помпа,хидравлична помпа евентуално и други.Обикновенно Тея системи отнемат около 30% от мощността на двигателя.Всички тези системи са в различен процент при различните автомобили,примерно пежото може да е с 40 ампера динамо,кията с 80 ампера и т.н
Та нещата са много относителни.

Можеш да сравняваш два мотора само ако и двата са монтирани на еднакви купета.Всичко останало е интерпретация на еднолични субективни усещания.

Карам дизелов джип.Гори 10 на сто в най идеалния случай.
Карам и бус с почти същия мотор с турбо.Същия бус с добро желание от моя страна пада под 5/100 .Буса държи 180 км.Тежи колкото джипа,влиза цял хол в него.На буса обаче нито има раздатка,нито върти два диференциала,нито динамото му е 120 ампера,нито върти гуми 265/75/15

vborisov

• Новак
  • *
  • Публикации: 48
« Отговор #563 -: Април 19, 2017, 10:46:05 am »
Писах и в една друга тема, но там никой не ме отрази, затова ще пиша и тук :)

Наскоро закупих КИА Сийд 1.6 CRDi 115hp. Колата е на 130 хил.км.

При първото засичане ми даде разход 6/100 извънградско (Варна - София). Градско каране (в София, при доста задръстен маршрут) ми дава около 8,5-9/100.

Понеже колата е нова за мен и не знам как е гледана преди това, реших да и сложа добавка за почистване на двигателя - дюзи, турбо, филтър за твърди частици и т.н. (добавката съм я писал в другата тема, за да не правя реклама тук). Карах с добавката през целия път от София до Варна и отново ми даде 6/100, като трябва да се отбележи, че това е при доста неикономично каране с над 3000 оборота почти през цялото време. След това навръщане (Варна - София) с нормална нафта от Еко, разхода ми падна на 5,6/100, като следва да се отбележи, че през целия път валеше стабилно дъжд (което според мен двига разхода, понеже съм със зимни гуми), отделно имаше поне 40 минути задръстване на Български извор (което направо може да се брои за градско каране). Тоест след добавката, при нормални условия, според мен разхода ще е в диапазона 5,2 - 5,5 на 100, което е супер.

Положението в града май не се е променило много, отново ми дава около 9/100 и след добавката (на пак отбелязвам, че маршрута ми е доста задръстен и средната скорост е около 15км/ч).

Това е от мен. Поздрави. :)

smirn0ff

• Master of KIA
  • Шеф диригент
« Отговор #564 -: Април 19, 2017, 01:09:32 pm »

При първото засичане ми даде разход 6/100 извънградско (Варна - София). Градско каране (в София, при доста задръстен маршрут) ми дава около 8,5-9/100.

Понеже колата е нова за мен и не знам как е гледана преди това, реших да и сложа добавка за почистване на двигателя - дюзи, турбо, филтър за твърди частици и т.н. (добавката съм я писал в другата тема, за да не правя реклама тук). Карах с добавката през целия път от София до Варна и отново ми даде 6/100, като трябва да се отбележи, че това е при доста неикономично каране с над 3000 оборота почти през цялото време. След това навръщане (Варна - София) с нормална нафта от Еко, разхода ми падна на 5,6/100, като следва да се отбележи, че през целия път валеше стабилно дъжд (което според мен двига разхода, понеже съм със зимни гуми), отделно имаше поне 40 минути задръстване на Български извор (което направо може да се брои за градско каране). Тоест след добавката, при нормални условия, според мен разхода ще е в диапазона 5,2 - 5,5 на 100, което е супер.

Положението в града май не се е променило много, отново ми дава около 9/100 и след добавката (на пак отбелязвам, че маршрута ми е доста задръстен и средната скорост е около 15км/ч).

Разхода ти е напълно нормален за този автомобил.

vborisov

• Новак
  • *
« Отговор #565 -: Април 19, 2017, 02:07:48 pm »

Разхода ти е напълно нормален за този автомобил.

Вероятно да, но купувайки го си мислех, че ще е малко по-нисък разхода в града. Както и да е, дано всичко друго по автомобила е наред. За момента ми харесава много.  bye

Поздрави.

smirn0ff

• Master of KIA
  • Шеф диригент
« Отговор #566 -: Април 19, 2017, 08:30:49 pm »
ако не караш в задръствания разхода пада драстично до около 6/100, но има ли висене на едно място Сийда си ги прави над 8/100

bongo

• Експерт
  • Публикации: 423
« Отговор #567 -: Април 20, 2017, 01:00:21 pm »
Аз пък смятам че 9/100 градско е много за 1,6 CRDI.За 7 год.в София никога не съм качвал по-вече от 7,5, като сутрин маршрута ми беше Гео Милев-Семинарията-Гурко и след 17,30 обратно.Не отчитам факта, че с годините трафика в София се е увеличил и чакането по светофари е по-голямо.Въпреки това 9-10/100 градско ми даваше Кашкай+2, 2.0 DCI 4X4 автомат...?

smirn0ff

• Master of KIA
  • Шеф диригент
« Отговор #568 -: Април 20, 2017, 01:41:24 pm »
едно време моя по задръстванията толкова правеше 8-9/100

vborisov

• Новак
  • *
« Отговор #569 -: Април 20, 2017, 03:35:31 pm »
Сега не мога да разбера дали да търся проблем в колата или не - защото разлика 1,5-2 литра на 100км според мен е доста колкото и да е различен стила на каране (не говорим за състезателно каране) :) може ли примерно разликата да идва от филтъра за твърди частици? Доколкото знам има Сийдове с и без филтър, може ли той да вдига разхода?