Автор Тема: Доставка SPORTAGE 2022  (Прочетена 173728 пъти)

kriskoto86

• Новак
  • *
  • Публикации: 43
Re: Доставка SPORTAGE 2022
« Отговор #495 -: Май 22, 2023, 04:04:17 pm »
Преди седмица получих и аз дългоочакваното обаждане! 13 и половина месеца след като поръчах зелен хибрид GT-Line AWD. По постовете от английските и други форуми изглежда, че от завода най-накрая са избутали поръчаните около началото на април 2022г. хибриди. Дано и останалите ужасно забавени клиенти да бъдат зарадвани скоро! Ще пиша когато получа автомобила за инфо колко за време пристига.

tougi

• Разбирач ;)
  • Публикации: 178
  • Sportage 2022 1.6 T-GDI HEV 4WD Aut
« Отговор #496 -: Май 22, 2023, 04:51:47 pm »
Искат ли ти увеличение на цената?

uktcmtt

• Новак
  • *
  • Публикации: 37
  • Sportage 1.6Т HEV GT Line поръчан Април 2023
« Отговор #497 -: Май 22, 2023, 05:33:43 pm »
Преди седмица получих и аз дългоочакваното обаждане! 13 и половина месеца след като поръчах зелен хибрид GT-Line AWD. По постовете от английските и други форуми изглежда, че от завода най-накрая са избутали поръчаните около началото на април 2022г. хибриди. Дано и останалите ужасно забавени клиенти да бъдат зарадвани скоро! Ще пиша когато получа автомобила за инфо колко за време пристига.

Аз също получих обаждане преди няколко дена, че и моят HEV току що е планиран за производство. Аз го поръчах сега Април, но е бил поръчан от дилъра още Август 2022. Явно наистина има раздвижване.

uktcmtt

• Новак
  • *
« Отговор #498 -: Май 22, 2023, 05:58:10 pm »

kriskoto86 може да добавиш твоята поръчка в таблицата в която следим нещата и като я получиш да отбележиш дата на получаване. Аз ще нарпавя същото като я получа:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NiaFYqch7PZ3u8f1SUwhac1P6BPswK_SmyMmp3_soe8/edit#gid=0

sonnyer

• Новак
  • *
  • Публикации: 18
  • Sportage 1.6 T-Gdi 150
« Отговор #499 -: Май 23, 2023, 09:39:53 am »
Тия са скандални .. един чака 13 месеца, друг чака месец за един и същи автомобил.  ok

uktcmtt

• Новак
  • *
« Отговор #500 -: Май 23, 2023, 10:38:10 am »
Тия са скандални .. един чака 13 месеца, друг чака месец за един и същи автомобил.  ok

Моят е бил поръчан Август 2022 от дилъра и не е имал клиент. Затова трябваше да направя компромис с цвета и да взема изцяло тъмно сив а не син с черен покрив както исках с идеята евентуално да дойде по-бързо. Когато ми се обадиха от Киа че ще влиза в производство дори дилъра беше изненадан.

Аз почетох малко за това как се произвеждат автомобили като цяло и те явно като съберат достатъчен брой подобни поръчки (като цвят, двигатели и кой знае какви други критерии) ги правят заедно на партиди за оптимизация на производството. Явно сега са им дошли и хибридни компоненти защото са се засилили с хибридите.

sonnyer

• Новак
  • *
  • Sportage 1.6 T-Gdi 150
« Отговор #501 -: Май 23, 2023, 11:02:13 am »
Аз почетох малко за това как се произвеждат автомобили като цяло и те явно като съберат достатъчен брой подобни поръчки (като цвят, двигатели и кой знае какви други критерии) ги правят заедно на партиди за оптимизация на производството. Явно сега са им дошли и хибридни компоненти защото са се засилили с хибридите.

Има известна логика в това нещо, но е добре да комуникират към потенциалните купувачи този метод на работа. Гледайки представителната извадка в споделения файл с поръчки, то конфигурация като моята няма и в такъв случай явно не трябва да очаквам скоро да се съберат достатъчен брой подобни поръчки, а аз разчитах на това, че автомобилът е максимално опростен откъм задвижване, трансмисия, хибридна технология и т.н.

uktcmtt

• Новак
  • *
« Отговор #502 -: Май 23, 2023, 11:08:49 am »

Има известна логика в това нещо, но е добре да комуникират към потенциалните купувачи този метод на работа. Гледайки представителната извадка в споделения файл с поръчки, то конфигурация като моята няма и в такъв случай явно не трябва да очаквам скоро да се съберат достатъчен брой подобни поръчки, а аз разчитах на това, че автомобилът е максимално опростен откъм задвижване, трансмисия, хибридна технология и т.н.

Предполагам в Словакия ги комбинират поръчките от цяла Европа, така, че е вероятно да се съберат и като твоята конфигурация известен брой. Дано да стане скоро, че чакането е много изнервящо. Аз на базата на форумите които следя се бях подготвил психически до Декември поне да чакам.

А като поръчвах дилъра ми обясни малко че примерно за черен покрив може да има забавяне понеже процеса бил по-различен и чакали да им се съберат такива поръчки и пренастройвали поточната линия за боядисване. Ама за останалата информация се рових из интернет.

Разбрах също, че Август затваряли за профилактика за няколко седмици и в товзи период всичко се забавяло. И другите производители го правели това веднъж в годината.
« Последна редакция: Май 23, 2023, 11:11:09 am от uktcmtt »

sonnyer

• Новак
  • *
  • Sportage 1.6 T-Gdi 150
« Отговор #503 -: Май 23, 2023, 11:26:13 am »
С всичко съм съгласен. Съгласен съм, че е нормално да чакаш 6 месеца за кола в днешно време, но когато поръчваш и дилърът ти каже: "поръчани са от нас Х подобни коли, които влизат в производство след 2 седмици и до 1,5 месеца колата ще е при теб", а след 1,5 месеца ти каже "ние никога не виждаме срокове за производство, нещо си се объркал, това не съм ти го казал аз" - тогава не е приятно, защото ми трябваше кола от 1-ви май. Тук говорим за служебни цели, не толкова за лични предпочитания и предвид, че имаше налични Кашкайчета с прилично оборудване, нещата съвсем се изкривиха.
Не съм поръчвал много автомобили, но от познати знам, че по дилърствата ти казват прогнозна седмица и при промяна те ъпдейтват. Тук чакаш от умрял писмо.
Хубаво, че им расте пазарния дял на Киа, хубаво, че се развиват, но в 21 век да няма информация кога ще се произведе нещо сравнително базово от каталога им е неразбираемо.

uktcmtt

• Новак
  • *
« Отговор #504 -: Май 23, 2023, 02:12:44 pm »
С всичко съм съгласен. Съгласен съм, че е нормално да чакаш 6 месеца за кола в днешно време, но когато поръчваш и дилърът ти каже: "поръчани са от нас Х подобни коли, които влизат в производство след 2 седмици и до 1,5 месеца колата ще е при теб", а след 1,5 месеца ти каже "ние никога не виждаме срокове за производство, нещо си се объркал, това не съм ти го казал аз" - тогава не е приятно, защото ми трябваше кола от 1-ви май. Тук говорим за служебни цели, не толкова за лични предпочитания и предвид, че имаше налични Кашкайчета с прилично оборудване, нещата съвсем се изкривиха.
Не съм поръчвал много автомобили, но от познати знам, че по дилърствата ти казват прогнозна седмица и при промяна те ъпдейтват. Тук чакаш от умрял писмо.
Хубаво, че им расте пазарния дял на Киа, хубаво, че се развиват, но в 21 век да няма информация кога ще се произведе нещо сравнително базово от каталога им е неразбираемо.

Аз по принцип на дилъри на коли не вярвам, независимо къде са по света. Защото ако ти нагласят очакванията по погрешния начин като при теб е ужасно. Ходенето при дилърите на коли (в САЩ поне) е едно от най-мразения тип търговска интеракция от клиентите и гледат да го избягват.

tougi

• Разбирач ;)
« Отговор #505 -: Май 23, 2023, 11:50:04 pm »

Не е така. Бил съм в завода на Тойота, на главният конвейер могат да се сглобяват коли от различни модели и цветове едновременно. Така е и във всички други фирми. Ако нямат от детайли за един модел, произвеждат друг. Никой не събира на склад части да чакат.

До колкото знам, заводът в Жилина работи на пълен капацитет. Друг е въпросът, че поръчките са много и не успяват. И според мен, вината за това е на дилърите, които ако не сключат сделка остават на основна заплата. А така, като те излъжат да подпишеш (че и капаро да внесеш) на практика те връзват за едни 6-8 месеца.

uktcmtt

• Новак
  • *
« Отговор #506 -: Май 24, 2023, 08:16:09 am »

Не е така. Бил съм в завода на Тойота, на главният конвейер могат да се сглобяват коли от различни модели и цветове едновременно. Така е и във всички други фирми. Ако нямат от детайли за един модел, произвеждат друг. Никой не събира на склад части да чакат.

До колкото знам, заводът в Жилина работи на пълен капацитет. Друг е въпросът, че поръчките са много и не успяват. И според мен, вината за това е на дилърите, които ако не сключат сделка остават на основна заплата. А така, като те излъжат да подпишеш (че и капаро да внесеш) на практика те връзват за едни 6-8 месеца.

Благодаря за уточнението :) чел съм повече "dealer talk" в интернет най-вероятно. Значи си обяснявам чакането единствено с липсата на разни компоненти за HEV и PHEV, ама това пък не обяснява защо sonnyer за по-базов модел без хибридни компоненти пак чака толкова много.

tougi, знаеш ли повече подровбости от първа ръка за производствения процес, които могат да обяснят тези разлики в чакането между една и друга поръчка?

tougi

• Разбирач ;)
« Отговор #507 -: Май 24, 2023, 02:50:15 pm »

Благодаря за уточнението :) чел съм повече "dealer talk" в интернет най-вероятно. Значи си обяснявам чакането единствено с липсата на разни компоненти за HEV и PHEV, ама това пък не обяснява защо sonnyer за по-базов модел без хибридни компоненти пак чака толкова много.

tougi, знаеш ли повече подровбости от първа ръка за производствения процес, които могат да обяснят тези разлики в чакането между една и друга поръчка?

Те дилърите нямат информация от първа ръка, та аз ли :)

Мога само да гадая. Но ако заводът работи на пълна мощност (това излезе и в пресата, миналото лято спираха за две-три седмици за реконструкция, която увеличи капацитета), значи проблемът е другаде.

Напълно нормална бизнес практика е да дават приоритет на пазари от където печелят повече. България не им е в топ-листата, за нас каквото остане.

Nicole

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #508 -: Май 24, 2023, 08:05:46 pm »
Здравейте, бъдещи колеги!

През последния месец прегледах няколко модела и марки и се спрях на Kia Sportage GT Line 1.6T HPE MHEV 4WD. След среща с дилъра ми обявиха 270 дни срок, което като гледам си е реално време, предвид че много от вас чакате даже и повече..

Въпросът ми е дали сте попадали на тази обява, защото цените са идентични с тези в КИА и имат и налични даже? Как мислите?
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=21655046918714002&pnlink=21658432124784718

« Последна редакция: Май 24, 2023, 08:07:28 pm от Nicole »

Киара

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #509 -: Май 24, 2023, 09:58:38 pm »
Сигурен ли сте, че има налични? Тази обява със същите снимки я имаше октомври 2022.