Автор Тема: Светлина задна, камера и парктроник  (Прочетена 11459 пъти)

valioo90

• Новак
  • *
  • Публикации: 7
Светлина задна, камера и парктроник
« -: Декември 13, 2023, 11:40:20 pm »
Колеги здравейте,
гореспоменатите светлини за задна, камера и парктроник не работят.
Когато подам + на лампата за задна, сработва камерата и се визуализира на екрана на медията.
Много е вероятно датчикът за задна скорот да не работи, но къде се намира той на автоматичните кутии??
Колата е Sportage 2011 2.0 бензин 160 коня.

Поздрави!

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 370
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
Re: Светлина задна, камера и парктроник
« Отговор #1 -: Декември 14, 2023, 07:37:14 am »
Колеги здравейте,
гореспоменатите светлини за задна, камера и парктроник не работят.
Когато подам + на лампата за задна, сработва камерата и се визуализира на екрана на медията.
Много е вероятно датчикът за задна скорот да не работи, но къде се намира той на автоматичните кутии??
Колата е Sportage 2011 2.0 бензин 160 коня.

Поздрави!
Колега малко уточнение колата второ поколение или първо , колата с фабрична камера и мултимедия ли е?Отделно при включване на задна на таблото показва ли  дали си превключил на R  . За начало може да провериш  предпазителите и при мотора и в купето или да видиш на диагностика дали няма някоя записана грешка. Иначе  светлината за задна се управлява от датчика за превключване който се намира върху трансмисията(така нареченият инхибитор, и от там отива в кутията с предпазители в купето и на букса I/P D  трябва да дойде + на крачета 41 за навигацията и за лампите краче 27 . Това е схемата на задните светлини ако си с фабрична мултимедия   ако нямаш фабрична мултимедия само пин27 отива към лампите  ,ако подкараш + за задната светлина който трябва да дойде  от някаква интегрална схема незнам какъв елемент е точно ( ips10  )   но това се управлява  от друг контролер  в платката с бушоните   и би трябвало да тръгне и камерата и парктроника защото имат общо с + на лампите.  Камерата ти се управлява от самата мултимедия . Парк троника то се управлява от bcm ( комфортният модул) но и той има общо с задните светлини. Ако проблема не е  предпазител и датчика  си отчита превключванията P,N,R,D търси проблема в платката с предпазителите в купето. Пожелавам ти успех с намирането на проблема.https://www.ksportagegl.com/relay_box_passenger_compartment_description_and_operation-1511.html
« Последна редакция: Декември 14, 2023, 08:07:30 pm от Бат Герги »

valioo90

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Декември 14, 2023, 11:42:55 pm »
Благодаря за подробният отговор :)
Медията, камерата и парктроника са фабрични.
Предпазителите при моторният отсек и в купето са здрави.
Замерих какво се случва с пинаута на инхибиторът и на всяка позиция на скоростният лост се появява +12в и след като се превключи на друга позиция остава маса. На първо време приемам, че е здрав.
Това което ми прави впечатление е, че никъде не отчита на коя позиция е скоростният лост. Индикаторите PRND до скоростният лост трябва да светват по-силно спрямо позицията на лоста, а това не се случва.
Предполагам автомобилът е 2ра генерация, пускам 1 снимка на интериорът.

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #3 -: Декември 15, 2023, 09:43:56 am »
Да това  е второ поколение.  Ето какво трябва да има на буксата на инхибитора Според мен провери първо шината за комуникация   C Can b can може да има проблем с комуникацията между модулите. Това може да го покаже и като грешка през диагностика ако се пусне.. Можеш да се ориентираш дали има проблем като измериш на буксата obd2 между low и high дали е около 60ома, ако изключиш компа трябва да покаже 120 ома ,ето ти едно клипче да се ориентираш какво трябва да измериш https://youtu.be/bvyHx-C2Xfs?si=kJxIDEHU3Kq9Ki4Lhttps://youtu.be/JUqAcMzmD58?si=7spelysR4_UQy5vS   но най добре се вижда на осцилоскоп дали има проблем със сигнала   за high  е между 2.5v до 3.5V  а за low 1.5v до 2.5v. ако го мериш с мултицет ти дава осреднена стойност  за high 2.6v за low 2,3v  спрямо маса  това на контакт. Може да провериш двете шини high и low дали  някоя не е  към маса на омметър на изключен контакт..Може да измериш спрямо маса какво идва на букса I/P Е на бушоните в купето на пин 53 и 52 , също и какво има на  пинове 77  и 78  голямата букса на компа  пак на контакт ,  Ето още няколко клипчета за измерване https://youtu.be/myPt6WT4Rtw?si=9fQh_c8CkegWPKJphttps://youtu.be/JPE42HSJxAk?si=yvdX56Km41YaTEuq  но може първо да видиш на диагностика дали показва нещо да се ориентираш към някой модул или платка с бушоните в купето.  Напиши какво си измерил  и какво си открил.
« Последна редакция: Декември 15, 2023, 08:18:51 pm от Бат Герги »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #4 -: Декември 15, 2023, 09:47:31 pm »
Да ви кажа - това е 3то поколение спортидж.
А проблемът е най-вероятно тук:
https://www.korparts.bg/kia/sportage/2-0-crdi-dizel-d4ha-2010-2015-/silovo-predavane/skorostna-kutija-1/datchik-polozhenie-skorosten-lost-6a-t-var-1-32-356.html

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #5 -: Декември 15, 2023, 10:19:39 pm »
Да ви кажа - това е 3то поколение спортидж.
А проблемът е най-вероятно тук:
https://www.korparts.bg/kia/sportage/2-0-crdi-dizel-d4ha-2010-2015-/silovo-predavane/skorostna-kutija-1/datchik-polozhenie-skorosten-lost-6a-t-var-1-32-356.html

Моя грешка не е 2 ро  а 3 то , колата му е SL  модела на повечето има  аудио, парктроник   и същата година SLE с фабрична навигация, камера и парктроник .затова му качвам и размишлявам по схемите за SLE.   Просто не съм сметнал това наи ранното поколение  до 2004-5 дето вече е за скрап :) за което се извинявам . Затова му качих и буксата на датчика и напреженията които са за сигналите от инхибитора защото ми изглежда, че има представа какво прави  ok  а  не да сменя части на разбъркано. Иначе да по всички форуми пишат за проблем с инхибитора ама  това се отнася за по старите модели защото там схемата е  направо към лампите  и няма can шина, а за неговият модел  би трябвало и на диагностика  да се появи някоя грешка. Ето това е за 2 поколение  няма нищо общо с 3 то.
« Последна редакция: Декември 15, 2023, 11:09:04 pm от Бат Герги »

valioo90

• Новак
  • *
« Отговор #6 -: Декември 15, 2023, 11:17:28 pm »
Така колеги..след измерване констатирах следните стойности:

На OBD буксата CAN Hi към маса 2.8v , CAN Lo към маса - 2.2v - тук всичко изглежда наред

На бушониерата букса I/P E
Pin 53 към маса - около 0v
Pin 52 към маса - около 5v
Стойностите са еднакби при включен/изключен контакт.
И не знам дали е редно да бъде така...

На голямата букса на компютъра Pin 77 и 78 са съответно 2.8v на Hi и 2.2v на Lo - и тук всичко е нормално, проверил съм и с CAN детектор, разпознава си ги.

На диагностика имаше записана грешка в модул SJB (Smart Junction Block) което се явява мисля вътрешнта бушониера, грешка B1603 CAN Bus Off
След изтриване грешката не се е връщала повече.
Също от апарата за диагностика мога да активирам задните светлини и съответно камерата тръгва с тях, но не и парктроника.
С чисто нов инхибитор ОЕ съм пробвал, но без резултат.
Това което си предполагам, е че сигнала между инхибитора и бушониерата се губи някъде, или има проблем в самата бушониера.

Ще съм благодарен за мнения и съвети по въпроса.
« Последна редакция: Декември 15, 2023, 11:43:05 pm от valioo90 »

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #7 -: Декември 16, 2023, 07:12:25 am »
Супер, си се справил до тук за което поздравления .Щом си пуснал активен тест значи всичко е добре с окабеляване ,бушониерата в купето sjb и sjb си работи нормално ,навигацията и  задните лампи. Щом имаш диагностика погледни на живи данни в раздел на двигателя отчита ли там на каква скорост си. Ако отчита е добре окабеляване комп инхибитор и всичко си работи в C-CaN шината .  На букса ip / E  На 52- 53  там е B-can шината   нали си мерил   на  буксата която е отзад на бушониерата  , пробвай  да измериш с изключена букса  от бушониерата  пак ли са същите напрежения 0и 5v ,  или изключи акумулатора и измери двата Пина 52-53 какво дават към маса   на омерър  да не би някоя от линиите да е на късо  поне така си мисля аз.. Аз бих започнал  с разкачане на   двата крайни модула (bcm  и бушониерата) и да видиш дали на i/p E 52-53 пин ще се промени нещо в  напреженията.  При теб са две шините   за комуникация едната е основната С - Саn която свързва компа със всички основни модули за двигателя , а B -CaN свързва модулите в купето( комфортен модул- BCM , модул  смарт ключ , бошуниера, табло) двете шини са разделени от таблото за да няма проблем   с комуникацията на  компютъра с  двигателя ако се збагяса нещо по вътрешната инсталация    при теб  най вероятно проблема е в купето . На букса B  conector  на 7-18 пин е В -Can  шината  за BCM модула. Така че можеш да разкачаш само тая букса от комфортният модул и да се мери пак на I/P E. Другата букса е на таблото на A connector  на пин 34-35 е B-Can шината. Надявам се че не те отчаях  с това ,че трябва да се разглабя и разкача  един по един  навързаните модули и да се мери В-Can. BCM мисля че се намира някъде в централната конзола  като се извади навигацията може би е зад нея или около нея.
« Последна редакция: Декември 16, 2023, 11:18:36 am от Бат Герги »

valioo90

• Новак
  • *
« Отговор #8 -: Декември 16, 2023, 04:29:41 pm »
Много благодаря за схемите и подробните наставления :)
Ще направя допълнителните измервания и ще пиша. Вероятно сега е момента да кажа, че преди около година инструмент клъстъра е сменян, поради дефект в оригиналния. По същото време се появи и проблемът, който разнищваме сега.

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #9 -: Декември 16, 2023, 05:53:40 pm »
Много благодаря за схемите и подробните наставления :)
Ще направя допълнителните измервания и ще пиша. Вероятно сега е момента да кажа, че преди около година инструмент клъстъра е сменян, поради дефект в оригиналния. По същото време се появи и проблемът, който разнищваме сега.

И защо не ги казваш тия неща  в началото а почнахме  да разнищваме едно по едно че чак до тоя момент  :o  скъсах се да гледам схеми и да качвам  :( . Ето затова е хубаво като почвате да питате за някакъв проблем да давате пълна информация за историята на проблема , защото ако не бяхме писали  щях да ти кажа къде е датчика и върви се оправяй.Я сега обясни отначало какво е станало със старото табло и какъв е бил дефекта, грешките които са се записали и веднага след смяната ли се е появил тоя проблем или след време или го е имало със старото табло.
 Въобще  не съм сигурен дали  проблема е бил в старото табло или е бил в друг модул или окабеляване. %). Не знам какво да ти кажа освен да разкачаш модулите и да гледаш какво се случва със B-can шината ( мери  напрежението на всеки пин  спрямо маса а на изключена клема на акумулатора измери  всеки пин спрямо маса за верига не трябва да има верига) Изключи  таблото и мери  след него bcm модула( ето тук може да видиш къде точно се намира https://www.drive2.ru/l/959871/) и така друг начин няма..
« Последна редакция: Декември 16, 2023, 07:37:30 pm от Бат Герги »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #10 -: Декември 16, 2023, 07:48:54 pm »
Хахаха, след 100 мнения се сеща човека да напише, че сменял табло. След известно време ще се окаже, че още 10 неща е сменил....
Само да кажа че тия табла са си програмирани според оборудването на колата.
Така, че това, че не пише на таблото на какво положение е лоста за скоростите може да е то това, че е сложено табло от кола с ръчни скорости.
Освен това, в таблото отиват 2 кан шини и с тях св свързва с всички други модули в колата. Съответно ако не си с правилното табло за твоя модел кола очаквай какви ли не изненади.

Ето как изглежда таблото на твоята колата, но за автоматични скорости:
https://www.ebay.com/itm/234969943416?fits=Year%3A2012%7CModel%3ASportage%7CMake%3AKia&hash=item36b54ccd78:g:Z8AAAOSwN~pj~Ne8&amdata=enc%3AAQAIAAAA4KRezXkTr%2FMkyZd4HWGbm1f041dfkKBTSC4IyJcwyzi45UhPC25SLJ2wdNT2GuveLLKV87c140oUujnkdI2uQCLvjXRyUZ6VypgzvYq1jGBp6bCxvd5ohvd9%2F9QnbqIu81zC9owae6h0psel2twmmrHHvXIUFcjpfsKNlBIMUo4wMVPk7W0DmI%2FrPBXnqUyQZrUM7FJYZqVMbHQRWF1HOyGAFk8Q7uiNh9AIjqxBu2n5lQjzvNCMEFRUb7J%2FxxlBx%2BR3rcxKWb%2FTXy9%2F75S%2FluJRHV73WtANiHFOUzECB%2BFN%7Ctkp%3ABk9SR5i517uOYw

Не разбирам, след като сам казваш, че проблемът се е появил след смяната на таблото защо питаш къде е проблемът. Еми явно е в неправилното табло.
« Последна редакция: Декември 16, 2023, 07:59:10 pm от rmk »

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #11 -: Декември 16, 2023, 08:03:39 pm »
Хахаха, след 100 мнения се сеща човека да напише, че сменял табло. След известно време ще се окаже, че още 10 неща е сменил....
Само да кажа че тия табла са си програмирани според оборудването на колата.
Така, че това, че не пише на таблото на какво положение е лоста за скоростите може да е то това, че е сложено табло от кола с ръчни скорости.
Освен това, в таблото отиват 2 кан шини и с тях св свързва с всички други модули в колата. Съответно ако не си с правилното табло за твоя модел кола очаквай какви ли не изненади.

Ето как изглежда таблото на твоята колата, но за автоматични скорости:
https://www.ebay.com/itm/234969943416?fits=Year%3A2012%7CModel%3ASportage%7CMake%3AKia&hash=item36b54ccd78:g:Z8AAAOSwN~pj~Ne8&amdata=enc%3AAQAIAAAA4KRezXkTr%2FMkyZd4HWGbm1f041dfkKBTSC4IyJcwyzi45UhPC25SLJ2wdNT2GuveLLKV87c140oUujnkdI2uQCLvjXRyUZ6VypgzvYq1jGBp6bCxvd5ohvd9%2F9QnbqIu81zC9owae6h0psel2twmmrHHvXIUFcjpfsKNlBIMUo4wMVPk7W0DmI%2FrPBXnqUyQZrUM7FJYZqVMbHQRWF1HOyGAFk8Q7uiNh9AIjqxBu2n5lQjzvNCMEFRUb7J%2FxxlBx%2BR3rcxKWb%2FTXy9%2F75S%2FluJRHV73WtANiHFOUzECB%2BFN%7Ctkp%3ABk9SR5i517uOYw
Разказа ми играта направо  %)   но здраве да е и да си помагаме, важното да стигнем до решение на проблема. Не съм много сигурен за неговият модел дали не трябва  като сменя таблото да има и вариантно кодиранее  да се запише в Ecu  на по новите модели има такова нещо ако сменяш с ново табло. Виждал съм например за модула на airbag  да се извлича кода на старият модул и след това да се запише на новият през диагностика с вариантно кодиране   за таблото  може да е  същото иначе няма да работи правилно ама да ли е така за него незнам. По руските форуми уж сменят табла от обикновеното със supervision  и не правят нищо но остават километрите на сложеното табло.
« Последна редакция: Декември 16, 2023, 08:08:51 pm от Бат Герги »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #12 -: Декември 16, 2023, 08:11:37 pm »
Не знам дали може просто да се кодира или трябва да се търси табло от кола с автоматични скорости. Според мен при него е сложено табло от кола с ръчни скорости.
Аз имам едно табло за автоматик при мен (защото аз си смених моето с фейслифтовото) и евентуално можем да пробваме ако колегата е от София.

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #13 -: Декември 16, 2023, 08:14:04 pm »
Не знам дали може просто да се кодира или трябва да се търси табло от кола с автоматични скорости. Според мен при него е сложено табло от кола с ръчни скорости.
Аз имам едно табло за автоматик при мен (защото аз си смених моето с фейслифтовото) и евентуално можем да пробваме ако колегата е от София.
Ето тая тема https://www.drive2.ru/l/9016965/  но е за феислифта.Не знам аз съм до тук за сега , Дано открие проблема може пък да е вземал същият модел  но това си остава загадка  :) ще чакаме  да каже.
« Последна редакция: Декември 16, 2023, 08:21:02 pm от Бат Герги »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #14 -: Декември 16, 2023, 08:20:48 pm »
Да, аз минах от това:

Към това:

Но и в двата случая таблата са си за автомат и всичко си работи (включително и автоматичното паркиране :)).