Автор Тема: Доставка SPORTAGE 2022  (Прочетена 173844 пъти)

xerzv

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 74
  • 2023 Kia Sportage NQ5 GT Line HPE MHEV AWD Aut
Re: Доставка SPORTAGE 2022
« Отговор #180 -: Ноември 22, 2022, 08:01:08 pm »
Добре, ама при мен колата е на лизинг. Да не би, когато я плащаш кеш условията за капариране да са други>? Също така, тя беше произведена вече. Трябваше само да се докара

късметлия си ти, ние чакаме, гледам във фейсбук групата на Kia Bulgaria хора пишат, че чакат януарски поръчки, a аз съм задавал зор за мартенските.
* 2023 Kia Sportage NQ5 GT Line HPE MHEV AWD Aut

s.dimov

• Новак
  • *
  • Публикации: 7
« Отговор #181 -: Ноември 22, 2022, 09:27:08 pm »
Здравейте , и аз платих 10% за да направя поръчка .

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 855
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
« Отговор #182 -: Ноември 23, 2022, 04:44:00 pm »
Ето една случка с дилър в Канада https://www.cbc.ca/news/business/market-adjustment-fee-car-sales-1.6653676

ddinchev

• Новак
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #183 -: Ноември 27, 2022, 09:22:10 pm »
Здравейте. Обмислям поръчка на HEV AWD GT Line 2023. Дилърът в София твърди, че доставката ще е към април 2023, производство януари-февруари. В момента предлагат 5% отстъпка от каталожната цена (уж до края на месеца), бонус цвят и еко такса. Има ли смисъл да търся оферта от друг дилър в България и до колко може да се разчита на това, че колата наистина ще дойде април 2023?

tougi

• Разбирач ;)
  • Публикации: 178
  • Sportage 2022 1.6 T-GDI HEV 4WD Aut
« Отговор #184 -: Ноември 27, 2022, 10:05:34 pm »
Здравейте. Обмислям поръчка на HEV AWD GT Line 2023. Дилърът в София твърди, че доставката ще е към април 2023, производство януари-февруари. В момента предлагат 5% отстъпка от каталожната цена (уж до края на месеца), бонус цвят и еко такса. Има ли смисъл да търся оферта от друг дилър в България и до колко може да се разчита на това, че колата наистина ще дойде април 2023?

Няма смисъл да търсиш друг дилър, той ще те излъже същото. Колата си струва, обаче се приготви за доставка най-рано юли-август.

Ако погледнеш в английския форум на КИА ще видиш, че там официалните дилъри обещават доставка на априлските (2022) поръчки в периода януари-март.

https://www.kiaownersclub.co.uk/threads/2022-sportage-order-delivery-dates.67404/page-65 (първото съобщение най-отгоре, както и на другите страници).

Ако имаш какво да караш, просто се запаси с търпение и не слушай приказките на дилърите. Ако нямаш и си на зор, взимай каквото има, 2WD ръчка и без хибрид идват по-бързо и за тези пари са по-добри от еквивалентни конфигурации на други марки....

« Последна редакция: Ноември 28, 2022, 08:53:18 am от tougi »

Naviit

• Новак
  • *
  • Публикации: 20
« Отговор #185 -: Ноември 29, 2022, 11:11:36 am »
Капарото се дава на основание да ти пуснат заявка за кола в завода. Странно ми е, че на някои са им искали по 10-20%, а на мен ми искаха 1000. За което ми издадоха документ. А при плащането на първоначалната вноска, ми приспаднаха капарото

Същата работа. На мен ми искаха 1000-2000 лв за да направят поръчката. Но ми казаха, че дори и да не оставя пари и да се откажа, те ще си продадът колата веднага, което е факт.

Доста интересно, при мен бяха 20%. Имаше и такова условие, че ако избера от вече поръчаните ще е 10%, ако не 20%.  :)

На мен също ми сложиха 20% капаро с обяснението, че за GT Line е специялно изискване и колата се правила по индивидуална поръчка. Надявах се че ще ме информират за прогреса на поръчката ама вдигат ръце и казват че като се постави рамата тогава от завода в Словения ще ги информират че автомобила ще се произведе до седмица. Бяха обещали че до края на Септември ще я карам ама още чакам. Дано за Коледа да ме зарадват :)

Naviit

• Новак
  • *
« Отговор #186 -: Ноември 29, 2022, 11:42:14 am »
Да питам дали по точка неустойка по договора след крайния срок за доставка фиксирана на 270дни при мен, дали са ви върнали сума или свалили от крайната цена на автомобила(процент от капарото за всеки просрочен ден след тридесетия). Като гледем има колеги които чакат повече от 11 месеца. Вече си мисля и по този вариант защото времето лети и вече минаха 6 месеца от поръчката, че ако ще плащат неустойки като им се обадя следващия път да ги питам за колата да им кажа да не бързат:)

kriskoto86

• Новак
  • *
  • Публикации: 43
« Отговор #187 -: Ноември 29, 2022, 11:44:40 am »
Капарото се дава на основание да ти пуснат заявка за кола в завода. Странно ми е, че на някои са им искали по 10-20%, а на мен ми искаха 1000. За което ми издадоха документ. А при плащането на първоначалната вноска, ми приспаднаха капарото

Същата работа. На мен ми искаха 1000-2000 лв за да направят поръчката. Но ми казаха, че дори и да не оставя пари и да се откажа, те ще си продадът колата веднага, което е факт.

Доста интересно, при мен бяха 20%. Имаше и такова условие, че ако избера от вече поръчаните ще е 10%, ако не 20%.  :)

На мен също ми сложиха 20% капаро с обяснението, че за GT Line е специялно изискване и колата се правила по индивидуална поръчка. Надявах се че ще ме информират за прогреса на поръчката ама вдигат ръце и казват че като се постави рамата тогава от завода в Словения ще ги информират че автомобила ще се произведе до седмица. Бяха обещали че до края на Септември ще я карам ама още чакам. Дано за Коледа да ме зарадват :)

Също поръчах GT Line и такова обяснение е доста скандално. Специалното на поръчката като гледам е, че ще чакаме една година и ще ни залъгват със срокове.

xerzv

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 74
  • 2023 Kia Sportage NQ5 GT Line HPE MHEV AWD Aut
« Отговор #188 -: Ноември 29, 2022, 12:54:13 pm »
Да питам дали по точка неустойка по договора след крайния срок за доставка фиксирана на 270дни при мен, дали са ви върнали сума или свалили от крайната цена на автомобила(процент от капарото за всеки просрочен ден след тридесетия). Като гледем има колеги които чакат повече от 11 месеца. Вече си мисля и по този вариант защото времето лети и вече минаха 6 месеца от поръчката, че ако ще плащат неустойки като им се обадя следващия път да ги питам за колата да им кажа да не бързат:)

в договора за неустойка пише, че е не повече от 10% от капарото. При мен капарото беше 15к, тоест дори и да се бавят 3 месеца с доставката, максимума неустойка, които ще платят е 1.5к  devil
* 2023 Kia Sportage NQ5 GT Line HPE MHEV AWD Aut

djibri

• Новак
  • *
  • Публикации: 28
« Отговор #189 -: Ноември 29, 2022, 03:26:36 pm »

в договора за неустойка пише, че е не повече от 10% от капарото. При мен капарото беше 15к, тоест дори и да се бавят 3 месеца с доставката, максимума неустойка, които ще платят е 1.5к  devil

При мен неустойката на Киа е максимум 1,5% от капарото, т.е. едно голямо нищо. А ако аз не си изпълня задълженията по договора- 10% от стойността на колата. Виж дали не си се подвел с тези 10%.

staik

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 65
« Отговор #190 -: Ноември 29, 2022, 04:21:49 pm »
Вързали са си гащите яко. Освен да чакаме, нищо друго не казват от КИА  %)
KIA Sortage 1.6 MHEV - experience Green

aliyatin 66

• Новак
  • *
  • Публикации: 10
« Отговор #191 -: Ноември 29, 2022, 08:43:07 pm »
Точно така. Днес звънях да питам и ми казаха, че все още нямат никаква информация. Обясниха ми ,че мога да се откажа когато поискам-което естествено не ме устройва. И че като получат някаква информация ще ме уведомят. И така вече влязох ме в 9 тия месец devilПп капарото при мен също е 20%,а за закъснението казаха ,че може да направят някаква компенсация като примерно едно обслужване. А дано ама на дали!

waiting_room

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
  • Sportage EXEC HEV AUT AWD Lunar Silver пор. 10.22
« Отговор #192 -: Ноември 29, 2022, 10:08:05 pm »
Здравейте, радвам се, че първият ми пост ще е свързан със щастлив момент за някой чакащ. Днес някой би трябвало да е получил чаканата вест във Варна. Шофьора на спрял автовоз потвърди, че колата е за шоурума. Отличителни белези: Черна, без означение за хибрид (беше на втори етаж, че не видях купето) Ако някой си я познае, честито! Ще се радвам да чуем времето, което е чакал и каква е точно конфигурацията.

Naviit

• Новак
  • *
« Отговор #193 -: Ноември 30, 2022, 04:14:45 pm »
Точно така. Днес звънях да питам и ми казаха, че все още нямат никаква информация. Обясниха ми ,че мога да се откажа когато поискам-което естествено не ме устройва. И че като получат някаква информация ще ме уведомят. И така вече влязох ме в 9 тия месец devilПп капарото при мен също е 20%,а за закъснението казаха ,че може да направят някаква компенсация като примерно едно обслужване. А дано ама на дали!

Да ще чакаме. При мен няма лимит на компенсацията ама като я сметнах е 18лв. на ден което си е направо майтап.

kriskoto86

• Новак
  • *
  • Публикации: 43
« Отговор #194 -: Ноември 30, 2022, 05:19:29 pm »
Преди няколко дни звънях в КИА и отговора беше доста разочароващ. Хибридите не пристигат насам от месеци. Вече съм склонен да мисля, че България просто е игнорирана като пазар.