Автор Тема: Светлина задна, камера и парктроник  (Прочетена 11456 пъти)

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 370
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
Re: Светлина задна, камера и парктроник
« Отговор #15 -: Декември 16, 2023, 08:25:24 pm »
Да, аз минах от това:

Към това:

Но и в двата случая таблата са си за автомат и всичко си работи (включително и автоматичното паркиране :)).
Ясно значи може да са взаимно заменяеми ако са и двете от автомат. А километрите какво става с тях в компа показва едно на таблото друго или ? И спирам да спася темата че се отклонихме.

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #16 -: Декември 16, 2023, 08:26:18 pm »
Не, всяко табло си показва неговите километри за съжаление :)

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #17 -: Декември 16, 2023, 08:30:26 pm »
Не, всяко табло си показва неговите километри за съжаление :)
Ясно. Ще  видим какво ще пише човек същото ли е друг номер ли е , до къде е стигнал с измерванията да ли някои друг модул ошашква шината и от там да идват проблемите или  има някъде проблем с окабеляването. С една дума е пълен бъркоч. :)

valioo90

• Новак
  • *
  • Публикации: 7
« Отговор #18 -: Декември 16, 2023, 11:21:03 pm »
Привет момчета  :)
Клъстъра е сменян отдавна и не знаех, че може да има общо с нещата, а и колета не се кара от мен....та малко ми убягваше информацията. Да от ръчни скорости е - попитах собственика, и да от София сме, та ако може да се пробва с наличното табло от автомат ще бъда много благодарен!

Поздрави!

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #19 -: Декември 17, 2023, 04:59:31 pm »
Колега valioo90, ако искаш да проверим с моето табло от автомат трябва да подготвиш колата като премахнеш пластмасата около таблото с уредите, така че да се виждат 4-те болта, които крепят самото табло и може да се видим някъде и да тестваш.

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #20 -: Декември 18, 2023, 07:26:19 am »
И да пишете какво се е получило ако стигнете до проба, че ми е интересно . И пак проверете  с мултицета какво се случва с  B-CaN шината когато разкачите таблото от буксата на пинове 34-35 .
« Последна редакция: Декември 18, 2023, 07:59:03 am от Бат Герги »

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 264
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
« Отговор #21 -: Декември 18, 2023, 09:34:52 am »
Колеги не сте прави, аз имам същия автомобил и също съм си сменил таблото с фейслифтовото. Няма абсолютно никакъв проблем. Комуникациите са си на същото място и всичко си тръгва , ако нещо не е кодирано правилно не се визуализира или ако е в повече съответната лампа остава да свети. Моята е дизел автомат 4х4 ,таблото от коята идва е имала следене налагане на гуми а моята не проста запуших светлината за да не ме дразни . Всяко табло си показва неговите си километри и просто си ги изравних със съответния софтуер.Вярно е че на това поколение автомобили не се разменят така километражи но това не се отнася за азиатските коли , там хората живеят в друг свят и хабер си нямат какво става в Европа с километрите , така че не си заключват километражите и да ги сравняват със км във всички модули.

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #22 -: Декември 18, 2023, 04:02:06 pm »
Колега valioo90, сега видях, че твоята кола е бензинова, а моята е дизел и таблото, което имам и то е от дизел съответно. Дори и да стане нещо, оборотомера няма да ти върши работа, а може и други разлики да има. Според мен си търси табло точно като за твоята кола или виж с диагностиката (не разбрах точно каква е), която имаш дали можеш да прекодираш таблото от ръчни скорости на автомат. Така може и да ти се решат проблемите.

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 264
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
« Отговор #23 -: Декември 18, 2023, 04:48:17 pm »
Ето програмка за кодиране на таблото, но не е free   https://canhacker.com/can-coder-new/. Съмнявам се че проблема е в таблото, просто следете живите данни да видите къде се губи задната с четене на грешки може и да не стане.

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #24 -: Декември 18, 2023, 05:50:16 pm »
И аз оставам с мисълта че не е проблема в таблата та дори и старото му табло. Най добре да разкачи модула BCM както му бях писал  и да мери body-can шината това 0 и 5 v  дето е измерил не ми харесва въобще.
« Последна редакция: Декември 19, 2023, 06:34:18 am от Бат Герги »

valioo90

• Новак
  • *
« Отговор #25 -: Декември 18, 2023, 11:06:29 pm »
На старото табло са му отказали част от стрелките и подсветката. След смяната всичко по него е заработило.
Утре ще измеря от къде идват тези 0 и 5v
Според мен или това е причината или, че клъстъра е от ръчни скорости...
Ще върна инфо след пробите.

Междувременно ако на някой му се мотае клъстър от бензин, автомат може да удари едно рамо за пробата  :)

(Диагностиката е Launch и за съжаление за Hyundai/Kia не предлага вариантно кодиране. Хубавото поне е, че има гледане на живи данни във всички модули и опция за активиране на модули и релета по автомобила...)
« Последна редакция: Декември 18, 2023, 11:13:45 pm от valioo90 »

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #26 -: Декември 19, 2023, 12:33:21 pm »
На старото табло са му отказали част от стрелките и подсветката. След смяната всичко по него е заработило.
Утре ще измеря от къде идват тези 0 и 5v
Според мен или това е причината или, че клъстъра е от ръчни скорости...
Ще върна инфо след пробите.

Междувременно ако на някой му се мотае клъстър от бензин, автомат може да удари едно рамо за пробата  :)

(Диагностиката е Launch и за съжаление за Hyundai/Kia не предлага вариантно кодиране. Хубавото поне е, че има гледане на живи данни във всички модули и опция за активиране на модули и релета по автомобила...)
Ако искаш може да погледнеш и това видео https://youtu.be/AAOhiQE1ngI?si=mKImHi3y3acbPPQv не е като твоя проблем и не е с навигация но все пак може да пробваш да извадиш бушоните към BCM модула може след като е станало проблема с таблото да се е ошашкал, може на живи данни да прoгледнеш какво се случва  и другият вариант вече остава таблото но като гледах по схемите доколкото видях  май няма разлика в окабеляването но все пак имай едно на ум.
« Последна редакция: Декември 19, 2023, 08:02:54 pm от Бат Герги »

valioo90

• Новак
  • *
« Отговор #27 -: Декември 19, 2023, 09:37:47 pm »
Бат Герги до комфорт модула нямах възможност да стигна днес, но изкарах буксата на клъстъра и буксата на бушониерата и на 52 и 53 пин си дойдоха 2.2v и 2.8v.......
Леко съм объркан. За да дойдат тези волтажи задължително трябва да съм откачил и двете неща?!?

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #28 -: Декември 20, 2023, 07:53:02 am »
Бат Герги до комфорт модула нямах възможност да стигна днес, но изкарах буксата на клъстъра и буксата на бушониерата и на 52 и 53 пин си дойдоха 2.2v и 2.8v.......
Леко съм объркан. За да дойдат тези волтажи задължително трябва да съм откачил и двете неща?!?
  В момента си разкачил двата крайни  модула ако се ръководя по схемата за данни  качена по нагоре оградени с оранжево. В каква последователност ги разкача модулите:1 бушониера 2 табло или 1 табло 2 бушониера или въобще няма значение в каква последователност ? Цялата работа се крие в това да откриеш кои модул  блокира шината след като се навържат и ако го откриеш всичко ще заработи. Поне си установил че окабеляването е наред .  Като си разкачил двата модула пробвай сега  да ги закачаш един по едни и след всяко закачане на модул  мери на пиновете за CAN,  Влез в тоя сайт https://www.ilcats.ru/?language=en и по vin  виж фабричният номер на оригиналното табло и виж номера на това което си поставил .Въртим се в омагьосан кръг между таблото и бушониерата но някъде там е проблема.
« Последна редакция: Декември 20, 2023, 10:58:42 am от Бат Герги »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #29 -: Декември 20, 2023, 01:31:31 pm »
https://www.ksportagegl.com/relay_box_passenger_compartment_description_and_operation-1511.html
Във второто мнение видях, че гледате този линк. Недейте да го гледате, защото това е за Sportage QL, което е 4-то поколение Sportage.
Колата на колегата е 3-то поколение Sportage или в документацията е означено като Sportage SL.

Ето на този линк:
https://www.kispmanual.com/instrument_cluster_components_and_components_location-1071.html
Има схема на таблото на Sportage 3. Всички пинове са обяснени и става ясно, че до таблото отиват две CAN шини - C-CAN и B-CAN.
Освен това, от таблото има изходи:
AT P shift output
AT R shift output
AT N shift output
AT D shift output
които най-вероятно се грижат за индикатора до скоростния лост, но може и други неща да управляват.

На този линк към края:
https://www.kispmanual.com/instrument_cluster_schematic_diagrams-1072.html
е обяснен потокът на пакетите информация по кан шините.
От компютъра на скоростната кутия през C-CAN шината идват пакети в таблото и после през B-CAN шината тези пакети се разпространяват до модулите, като с това се занимава точно таблото.

Изобщо таблото (клъстера) играе ключова роля в синхринизирането на работата на модулите свързани с текущото положение на лоста за скоротите.
Просто не виждам как ще проработи тази система с табло от кола с ръчни скорости.